wink! wink! u make my day!

Wednesday, December 30, 2009

parking punya hal...

huik hai ols..

Selamat Berhari Rabu ~ Movie Day beb!. Tapi bagi org dh kawin ni..tak merase dh la zaman2 bercinta tgk movie ni..huhu.

alkisah nye pagi ni dtg keje..aduh makk..tmpt aku bese park kete tu (multilevel parking prangin mall) tutup la pulak. Tah le apesal nye, deme taruk pengadang kt entrance nk naik multilevel tu. Gawat neh! abis nk park kt mane? patut la byk kete cm pusing balik.

Sbnarnye, tmpt parking byk sekitar komtar / prangin mall ni. Tp tu la, dilema org berkerja lam suping complex ni. Sume parking mahal n kebanyakan nye per/hour. Gila gapo klu aku park smp ke petang..dh bape hengget dah?

so aku park je jap dpn maybank tu, gi palm scan dl. Yela, tak pasai2 kang lewat msuk lagi. Turun tu, cadangnye aku nk park je la kt open car park blkg nasi kandaq mutiara tu. Oii mak..sekali dh queue panjang laaa... mau tak mau..tgu je la aku...


parking ni dh full dah ekceli..tapi kami q jgk tggu smp ader org kuar..

muka haku ketika 5 minit menunggu..

tyme 10 minit tggu...

tyme 25 minit tggu...muke len dah wei..

ni tyme 40 minit menunggu...

kowrank byg kan le..45 minit gak le rasenye aku tgu nk dpt parking. Mmg ader parking lain..tp per/hour nye parking..tak sggup den ha!.

Mmg rase nk bebal le jgk. Tah apesal tah blh tutup parking multilevel tu. Bila dh tutup..mst la geng2 yg pepagi park kt situ kene carik parking lain. Kene plak tyme aku msuk keje 8.30, konpom2 la yg msuk 7.30 n 8 pagi dh queue dl dah. Kesudahannye tdi..dpt jgk le parking...dgn bayaran RM5.50 per day. Ari2 leh tanam jagung aku cmni.

****
sal cerita ceruk dapur smlm....ai masak mee goreng basah ye makcik2..


yg kembang bontot tu...incik habie ckp sodap! alahai..2,3 tmbah.. Klu ikutkan, aku pun hentam je baling2 lam kuali tu. Cuma yang sedap tu agaknya tang aku boh udang besaq n sos tiram. Kene plak bt basah2 ni.

Bfast pagi tdi..aku bt sandwich. Telur Pecah + Mayonis + hirisan daging beger + black peper + salad

Pergh...bwk dtg keje sket...member ckp sedap laaa...adoiii..makin kembang bontot aku hahaha....

Monday, December 28, 2009

wiken tour! yg letih

Huik hai ols..

epi belated kismess...hehe..bley plak belated tuh.

wa..ari ni dtg koje..aci bet ar..sape rase cm nk balik smbung tdo?? hehe...angkat tangan!!!

aku le salah sorangnye tu...huwaa..gile dengki weii..member2 byk cuti sandwich ni..geng aku sekow je mai kje. Yg len cuti la..Mc laa..mcm2. Aku pun pagi tdi nyaris nk meng'mc' kan diri. Tp sb kene tegur ngn incik habie "amboi..kerap cuti sgt aih..". Teruih sentot..tak jdik nk cuti. hua3..

tau ngape aku mls gile keje ari ni? ha..ini nk kabo nye. Ya tuhan, last wiken..my schedule really2 pack! ngalahkan artis lak rase.

Yeee..betull!! tak tipu.. itu lah..mslh gak bila fmly both side 1 negeri ni. Tak balik salah 1 umah, rase bersalah jiwa raga lak. Itu pun umah my mum balik 1 ari je..tak balik tdo pun. Pagi balik..mlm dh terus gi umah mertua lak.

Yg byk ektibiti nye..belah umah ibu mertuaku la.. dicatatkan rentetan2 peristiwa spnjg wiken lps.

Jumaat (ari kismes) -
Pagi kemas2 my umah..Tghari bertolak balik ke Bndr Perda BM. Umah my mum... Petang kami kuar ke carrefour sbrg jaya ngn my akak skali. Kan ada roadtour permata hijrah tuu...den pogi beli air titis mata tuu...pstu jalan2 jap.. singgah kedai itu kedai ini. Sempat suping barang dapur sket.. beli macaroni, sos tiram & few brg dapur..yela..dh jadik tukang masak kt umah la katakannn...

Mlm tu...kami pack2 brg..balik ke Bt Maung (umah ibu mertuaku....)

Sabtu -
Bgn pagi, kemas2 bilik pstu cuci baju sket, then tlg incik habie bersih2 laman umah mentua aku. Dia bakor smpah..aku siram2 pokok hape sume. Di samping tu, aku ambil kesempatan la..cuci kete merah aku tu. Kete kelabu incik habie tak cuci! padan muke..sape suh dia malas sgt..tobat aku nk tlng cuci..(kasi ajor sket org malas cuci kete tu)


ha..shining tak?? hehe

tengahari - bwok gen2 kelabu incik habie gi repair bumper kt sg rambai bkt mertajam. (dr island balik ke mainland taw! semata2 nk repair bumper dier). Pastu kami singgah kedai spot rim kat berapit. Yg mane kaki2 kete tu..mst taw kedai tu punya. Belek2 rim..dh terjatuh cinta plak pada rim kt bwh ni...gile sengal..!! cun siot. Naseb bek 17"..tapi abg kedai tu kabo..tak lama lagi smp le yg 15" punya...hua3..nescaya bertukar spot shoes baru la cik merah aku nt...yehaa!! incik habie lak dok ricky2 rim gold 17"..nk tukor kt gen2 dier..skunk pakai kasut 16" je...bowink dh le kot gamaknye.



ni le rim yg aku gile sgt tu...santekkk!!!!

kul 2 cmtu..kami balik umah mentua haku kt bt maung...ate ari tu ade kenduri sedara lam kampung...kelam kabut le aku mandi salin baju kurung. Gi jalan kaki je ngn abg ipor aku & incik habie. Aku gi mkn je..deme ader la tlng2 jdik bentara pas tu hehe... Pas balik kenduri tu..aku berehat2 la di buaian depan umah smbil berposing2 amik gmbr. Akibat bosan tgu laki aku balik dr jdik bentara tu. Smbil2 tu aku dok dgor la mentua aku bergosip2 ngn mokcik mane tah singgah kt umah kami.

wah..posing sakan aku..kenyang mam nasik kenduri...

haa..nmpk tak mentua aku kt blkg tu ngah bergosip?? ngeh3..

Petang tu..cadangnye aku nk rehat2 le kt umah..ate anok sedare aku sms lak..kabo nk dtg umah tokcik dier (tokcik dier tu..mak mentua aku le) ..pstu..aku pun kuar la gi amik dier yg stay kt Jambul View (dekat2 ngn hotel equtorial tuu)..pstu...timbul la plan nk mengabih duit...aku singgah salon gi ejas2 rambut hahaha....

Mlm tu..bwok mentua aku gi pesta lak..ate dia nk beli tikau le...gi skali ngn mira (anak sedara aku)...ciss..korang taw tak..tadek parking!! sengal gilee!!! melilau2 carik..mmg tadek...smp jauh berkilometer pun penuh. So kami tak jdik le gi pesta mlm tu...mak mentua aku ajak gi esplanade (pdg kota lama) mam nasi lomak..hentam je lah...

harus di akui..mmg sedap la nasi lemak ni....sedap tang sambal dier tuh!

kt blkg tu la gerai nasi lemaknye (erk..ni le rmbut baru aku..tak beza sgt pun..ptong dpn je..hehe)

Pas makan2 tu..kami lepak kt tepi padang rumput kt padang kota tu..sembang itu ini..mcm2 la mak mentua aku cite..punya bantai gelak la aku ngn mira dengar..haha...cite deme dulu2 la..mcm2.. Dlm kul 12..kami pun balik umah....leeetihh...itu baru ari sbtu!

Ari Ahad -

Pagi cam bese je..aku bngun tdo..bt2 keje umah pa sket...cuci baju..kemas2 bilik....

Tghari tu siap2 nk gi kenduri sedara lagi! kat Sg Ara pulak. Ate belah incik habie aku ni byk adik beradik..tu yg blh di katakan almost every week ader je kenduri itu ini...

berkebaya itam pulak..hehehe


ni le contoh2 muke suami yg kene pakse amik gmbr..hahahaha

Kul 3 lbh pas balik kenduri..kami lajak gi umah lang (alaa..lang yg aku gi umah dier kat pahang baru2 ni...lang balik png jap..sb knduri sedara tu...umah dier kt png pun ader...).
Ate penyebab yg kami gi umah lang kt sg nibong tu sb aku tertinggal baju la mse balik phg tu...tinggal kt sane..seb baik kak biah bwk balik ke png...hehe...Dh jmp deme tu..melekat laa....kul 5 lbh baru balik bt maung..

Smp umah dh kul 6 cmtu..pstu deme ckp nk gi pesta pulaakk..yela..mlm semalam kan tak pat msuk sb parking penuh.. So kami berazam nk gi awal la hari ni haha...
tyme tunggu deme bersiap...aku msuk dpur mak mentua aku..curik bawang2 ngn cabai dier..haha..blend siap2 nk bwok balik umah nt.. Yela..umah aku tadek blender la..tak belik2 lagi..so baik aku blend byk2..bwk balik simpan lam fridge...

Kul 7 cmtu..kami bertolak le ke pesta....kuar lagi! parking cm ampes la..susah jgk..ngn jalan jem sume ckup..tpi tak la seteruk last nite.. Dpt la park depan mobil sg nibong tu..tpi kene jalan sket la..

msuk pesta...dh tyme maghrib..kira terlepas maghrib la weii...haha..

makan2 ..jalan2..aku ngn mira main game cedok itik tu..sb kami nk adiah mug hehe...

Bab tikar ngn comforter..mmg siot murah! mak mentua aku beli tikau buluh yg bsor gedabak tu..baru 30 rgt. Aku pun beli la lagi 1 comforter utk kak ct...dier kiwim suh beli.

huha huha...balik umah dh kul 11 lbh....tyme tu ujan dh stat tuwun...Waaa..gile malas wei..aku ngn nk balik macallum lagi...

balik smlm..aku ngn incik habie naik kete asing2..aku drive viva..dier bwok balik gen2 dier..kabo nye letih nk bwok moto tgh mlm..

Smp macallum..dh 12 lbh dh...mane dgn umah aku tak kemas lagi..barang tak simpan2 lagi..baju tak lipat lagi..baju keje tak iron lagi...huwaaaa!!!

itu le pasal aku malas gile klu wiken tak lekat umah..kesudahannye mlm tu aku yg penat nk mampus..

tu le pasal nye..aku mlas beno nk dtg keje ari ni...huhu..tp so far almost 80% kje kt umah aku dh beres..ptg kang balik keje..nk basuh baju je.


Thursday, December 24, 2009

sambal tumis udang kasih syg


huik hai ols...

bestnye dtg koje ari ni..yela..baru sedar sok cuti la...hua3...td kene perli ngn incik habie "amboi..punya keja smp tak tau esok cuti!"..haha..cmno blh lupa ni weeiii...

al kisah nk cite la story smlm ni ha, sejak move in umah sndiri ni, ari2 masak taw. Yela, tak gamak nk bior incik habie mkn air tangan makcik kedai ari2. Sedap tak sedap, masak yo lah! (tp terbukti aku masak sedap jugak qope2nye..ngeh3..)

ari selasa ari tu ader beli udang besau kt tesco. Nk kata besau sgt tu idak le, kira udang gred sederhana tu. So smlm balik keja, msak sambal tumis udang. Sambal tumis udang penuh kasih syg namanya. haha..sedap tak nama tu? Yela, nk goreng...tak berkuah kang. Nk bt gulai? cm tak bape kick lak gulai2 udang ni..sambal tumis je yg kick.

tp mmg kick betul la, aku terlajak taruk cabai! pedas kau!! hambik habuan. hahaha.. Tp incik habie ckp sedap, cuma pedas smp meleleh ingus le. kih3.. Cam tak caye lak skrg ni aku dh reti masak taw. Dl bkn tak reti sgt..cuma jarang msuk dapur. Yela, keje je ari2..balik mkn je la.

tp kira lepas la takat nk dinner kan..nasi putih + sambal tumis udang + gulai ikan ada sket + telur goreng dadar + pencuci mulut buah jambu air + air rut bir.

Ari ni balik keje tak de idea lak nak msak ape. Cadanganye nk balik tdo umah mama kt perda. Sok kan cuti. Ptg sok balik umah mak mentua lak kt byn lps. Wah...cm buat tour lak rase haha..

Wednesday, December 23, 2009

balik kmpg & pesta!


huik hai ols..

letihnye...setelah 4 hari bercuti sandwich. Last wik mmg damn best gile but really2 tired. Last saturday, balik kmpg lang kt Raub sb fmly my asben ader kenduri sedara kt felda krau, raub. Dah alang2 tu kan, singgah terus umah lang kami kt felda lembah klau ...area tu jgk la tapi jauhhhh lagi haha.. kali ni gi bercuti, siap bwk GPS system tu..haha...tp best gak wei ader menatang ni. Berbaloi2! tp jalan yg dier guide tu ader setengah tak ley ikut gak..sb tak hapdet map lagi. Klu dr penang nk ke pahang...gps akan bagi jalan tg malim. Tp kami ikut rawang..lagi senang. Org kate, jalan kuala kubu baru tu bahyee...tu yg malas ikut jalan tg malim tu. Tp yg best nye menatang gps ni..dier bley detact speed trap..detact kelajuan kete dan mcm2 le bende di detect nye. Ble ada speed trap je dier kuar icon camera n bunyik le "perangkap laju 2km di hadapan..." ..pstu kami slow le balik hahaha...

Tp gile tul daerah2 kat pahang...berjam2 baru nk smp daerah lain. Dari umah pak dolah kt felda krau nk ke umah lang kt felda lembah klau pun smp sejam lebih baru smp. Dr bayan lps ke raub, plus berhenti makan pe sket, 7 jam jgk la.

tapi pe2 pun..mmg best gile. Cadangnye nk upload pic2 kawin + pic kmpg lang kt blog ni ha..tapi tak tensper pun lagi dari digital camera. So den upload dl la pic yg mane snap guna enset sony ai tu. Tp byk pic posing ngn asben la hehe.. pic emergency gitu..

balik ke penang bertolak petang ari isnin tu..smp penang sah2 le tgh malam dh. Mula2 nk balik cpt la konon..tp tu la..bila dh smp kmpg lang..rase tak mau balik la pulak. Yela, dok bandar ni ada ape?? bila sekali sekala balik sana...sejuk...pstu senyap sunyi je.. kene lak pokok buah kiri kanan..nk makan je gi petik. Mase smp tu dh gi kait rambutan ngn jambu air dah. Sok2 pagi tu...aku kacau incik suami suh kait nyoq muda..haha..luruh la jgk 2 bijik...! jadik la..tingin nk makan.. Kait buah petik la..pucuk betik buat ulam. Pstu tah ape daun darah tinggi tah..pokok petai pun ada..tapi tak ckup tua lagi buah nye.

posing ngn incik suami kt umah knduri


abg ipor ngan koyang den tgh best dok borak
Align Left
pak mentua haku ni haa...kocik je..tapi garang woo...

muka boring tunggu pengantin tak smp2 lagi

mandi sungai kt blkg umah lang..best!

haha..awat muke dah jadik org asli dah ni??? ayak!

best sungai ni..cejuk gile air...ilang pening pale.

smlm dh balik tpi letih gile nk gi keje..so amik cuti je. Bagus jgk, petang tu sempat la rest2 kt umah, kemas umah, beli barang dapur. Pstu mlm tdi, berjaya jgk le den memujuk incik suami gi pesta haha....hihi...huahuahua...gelak jahat lak. Ye ar! ingat senang ke nk pujuk dier gi?? uii..berbaris2 alasan dier bagik. smlm kami gi awal..6 lbh dh smp dah..tyme tu org tak ramai lagi..park kete hape pun senang la.
ini kat dlm pavilion padang kot...lupa lak..sumatera barat ke ape tah lam pesta tu.

cadangnye gi pesta tu sb nk beli tikar ngn comforter. Ate murah benor..beli la kan..tapi dh gi tu..mcm2 le plek yg terbeli nye. Comforter set, tikau, pstu mr potate punya goodie beg tu, pstu incik suami belikan yg ubat2 resdung tu. Ate tau le aye! aye ni kan resdung teruk jgk. Pstu yg best tu, ajok incik suami bt spa ikan. Murah la jgk kt pesta - 15 minit 5 rgt je. Saje2 try. Syok gak taw! mula2 tu geli gila sb ikan tu dtg2 gigit kaki..pstu..rase kebas2 cm kene letrik tu..pstu haa..best dh hehe...



katenye..ikan ni nama ikan cincin..dari taiwan..mse dier geget2 tu..geli la haha

sok2 klu sempat..ai upload kan pic2 knduri ngn gmbr kmpg kt raub..tah le kemane nye campak cable camera tu..huhu..

pe2 pun last wik mmg letih tapi best.. upcoming plan : raya cina nk cuti panjang kt felda lembah klau!

Tuesday, December 15, 2009

i'm backk....lalala...

huik hai olss!!

wah wah waaahhh...so long tak hapdet itew blog yaa..!

well2...akak bz gilos skrg..hehe. Idak le, tak bz mana pong..tak bpe sihat la ekceli. Tah le sejak2 berkahwin ni..asek tak sihat je. Termanderem plek.. ngeh3.

agaknye letih kot..sb bepor dis, i kan stay jauhhhh nun di bt maung nunn...nk gi keje hari2..ya allahh!! sabo yo la den ha.

tpi de good news is..hehe..i oredi move in...dh pindah dok kuarters skrg (spt lam blog my sister).

ha..ari tu kan plan nk beli umah kan? yelah..tetiba kami pikir punya pikir punya pikir...dok rase tak bpe ckup stabil lg la..so aku diskas sama incik asben, kami tgu gen2 laki haku tu abis byor japs..lam 2thn lbh je lg..pstu tinggal sebijik viva je nk byor..tyme tu baru nk amik umah yg btl2 kami bkenan.

so bt temporary ni..dok je kuarters dl. Yela, dh mmg blh dpt kuartes..dok je la dl smntara. Lgpun takat nk dok 2 org ni..ok wat.....

sal gmbor2 di rumah baru ...next entry klu den rajin..den aplod yo...daaa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails