wink! wink! u make my day!

Monday, May 31, 2010

konvoi ke Kangar



haip..salam isnin.

Pagi ni bgn tdo lewat, sume gara2 last nite balik lewat pas konvoi vivac ke jom heboh kangar, perlis. Kami gi pun atas jemputan dari perodua utk memeriahkan CARnival n booth perodua kt sana. 31 buah turun konvoi kali ni.

Mula2 plan tu aku tak mo gi, cik hby pn mls tp setelah berjaya di hasut oleh derank, kitorank gi le jgk.

bertolak around 1 pagi dan smp di kuala perlis around 3 lbh.

Kira malam tu kitorank midnite lam keta je la haha..

tp pic2 tak sempat nk aplod sgt sb byk yg beli di tensper. Niway best tp kangar terlampau la panas!!! siyes mmg tak tahan sungguh rasa. Bayangkan la kitorank ni sehari suntuk la melepak kt sana. Smp tengahari tu aku stat enjin, dok lam kete senyap2 n terlena haha. Sejuk kena ekon lega sket. Lantak abis minyak keta pn.


cet..derank candid pic ngah lap keta ni..ampes.


pic ni kul 7 pagi mase kt dataran pe tah..pas mandi n solat subuh di msjid kangar.


sesi pendaftaran timetrial di perodua CARnival jom heboh


congrats pada vivac member yg menang time trial..baucer minyak ratus2 wehh..

ni le muka aku pas mandi akibat tertido 2 jam ..panas wehh kt luar..tdo lam kete r!


Lebih kurang 6 ptg, kitorank pn gerak keluar dari kangar menuju balik ke png. Singgah mam nasi ayam ape tah di a.star. Journey blk ke png, cik hby tdo berdengkur lam kete! sengal tol. Mentang2 la time balik aku nye turn yg driving...waaaa...

ikut hati, ari ni rase nk cuti tapi tak leh la..kerja tu kerja gaks..klu dok umah pn aku tdo je, lagi letih badan. hehe.




Thursday, May 27, 2010

sakit hati


eei..sakit hatinye ari ni..sakit hati ngn hby!

tak mo admit lagi tuh, slalu lmbt gi keje sb jem tgu dia mandi lama sgt.

u ols..hby i klu msuk mandi..50 minit ok!


Wednesday, May 26, 2010

short entry : shopping maniac


hari rabu di waktu malam..

Time2 gini, bt pe lagi ..ngadap lappy la. Surf pesbuk of kos! tapi tah la..
lately i ada few bad habit (i guess bad habit la) ; shopping online! oh no no noo...

Tu la org panggil pempuen kot. Pantang le nmpk pe2 sket, ha mula r.
Tak beli, rase tdo tak nyenyak. Mau tak mau...beli jgk!

Dh le skrg ni i dok menggile beli online je sume.
Shawls la..kain pasang la..bla3.
Bab tudung/shawls je berjenis2 dok ada skunk..
pashmina la, jojet la, lycra la, mortada la,
pstu tudung jgn pandang blkg pn ada! jgn tak cye ye u ols!

Ysterdae dh de beli kain pasang. English cotton n Thai silk ape bnde tah.

Last 2 days beli shawls n inner lycra.

And tonite..tangan dok menggatal lagi ni.

Dok umah pn abis wet neh? laju je bt maybank2u. Mcm tak potong akaun je lagaknye.

Pesbuk skrg ni pn..mcm2 ..segala2 benda derank tag nama kita.

incik hby, ampun kan lah isterimu ini.

ampunkan hamba penunggu gua!
ampunkan hamba penunggu gua!

but who cares?? duit i kn? hik2


short entry : monink sandwich

juz a short entry. Pagi tdi i prepare sandwich for breakfast n oso bwk ke ofis. Kan ke pagi ni we ols kt ofis ada upacara makan2 smp boroiz. kih3.

memula ingat nk bt kek batek, tapi last nite sibuk masak lain. So i pun jdik malas la kan. Simple je sandwich ni but donno why my hby n frens suke sgt.

juz add mayonis, telur yg digoweng kasik pecah2, salad, black pepper, ketchup sket, chili sauce n slice of hot dogs. waallla..!!

pas siap sume...taruk lah ats roti
(tp geng aku yg gile2 tu suke mkn ngn bihun goreng..pe kes tah??)

tak cye u ols try. In 10 minit blh siap taw. sedap hingga menjilat buku lali. kih3.

my favourite soup


warmth wetnessdae!

sungguh cpt..suda hari rabu. Tak sabar tgu esok coz shawls yg i beli on9 might b smp esok..yeh3..sukerrr!!

last nite, cm bese prepare dinner kt umah. Msa lik keje, singgah pacific komtar jap, carik brg2 nk bt sandwich hari ni (coz kt ofis ader bt celebrate buffdae member, so geng2 kitorank sume ada bwk sumthing la..cm pot luck gitu). Beli roti sandwich, salad, hotdog n so on. Then terperasan cendawan butang dlm tin. waalllaa!! my fav! so timbul la keinginan nk masak sup cendawan butang dgn kentang. Ekceli, i tak reti nk masak sup cendawan yek u ols. Tp i bt2 terer je la..org kata memasak ni main campak2 je dlm kuali..sure jdik punya. kih2.

Ekceli aku mmg suke gile dgn cendawan butang. Klu gi mam kt luar tu, mst order nasi goreng kampung ngn sup cendawan. Smp dh ley tau la mana kedai sedap mana idak.

So balik umah ptg tu, terus mandi n masuk dapur. Blend bawang la, rebus jagung (my mother in law beli di cameron last wik) then panaskan gulai ikan yg ada bt ysterdae. Dlm pale ni, asek dok mikir je, cmne la aku nk hentam masak sup cendawan ni..erm...taruk kiub sup sket..taruk black pepper, bawang tumis kasi byk sket..rebus kentang dl bagi empuk..taruk serbuk perasa n last skali msuk cendawan. taraaa!! menjadik u ols..kembang kuncup akak! haha.

pas sudah masak..hby pn smp umah. Smlm dia balik lmbt, ke a.star ada hal sedara. Upe2nye..mse balik tu tgk pipi kiri dia bengkak..panas smp bengkak gusi. Demam upenye cik hby aku. Pstu sup cendawan tu..mmg buat utk dia la jadiknye. Mcm kebetulan pulak kan. Aku perati je hby dok hirup2 sup tu. Takpe la..biar dia makan lebey, org tak sihat. Esok2 blh masak lg, yg penting i dh terer masak u ols.

p.s : cik hby., u should admit; sedap kan sup cndawan smlm..hihi. :o)

Tuesday, May 25, 2010

is it weird?

warmth tuesdae..
pertama sekali, al-fatihah buat keluarga saudara hby ku di alorstar yg telah kembali ke rahmatullah. Hby n mertua akan ke alor star tengahari ni utk menziarah. Unfortunately, aku tak pat nk gi. Sb awal sgt nk kuar dr ofis..derank nk gi time lunch. Paling awal aku leh kuar pun around 2.30pm. huwaaa!!!! Takpelah..ape2 pun moga hby selamat pegi n selamat kembali ke png ptg nt. Sbenornye aku ni berat hati nk bagi dia gi tanpa aku. Sb skrg ni gi mne pn kami tak pnh renggang..dia gi, mst aku gi skali. Tp camne nk buat, keje pn kena jaga jugak kan. Last month pn dh kerap sgt amik halfdae sb kes nk pindah rumah tu.

Ysterdae petang, aku ter hangen sket kat pesbuk (facebook). Bkn sal ape, stended la..aku ni klu naik angin pn sb ada je senegal2 yg tak fhm bahse suke nk buat pasal. Ade la sorank hamba sahaya tu..dia IM aku kt fb, mmg dia ni pn bkn dr frenlist aku. Tp takpe la..dh org memberi salam, kang sombonk tak bertempat pulak. Ku layan la chat dia sehabis sopan yg mungkin.

Memula tu..aku wonder2 girl la gak..pesal la bahse melayu dia teruk ya amat2. Ayat spesis tunggang terbalik nih. kira aku kene repeat baca 3,4 kali baru aku fhm dia ckp pe. Upe2 nye..dia ckp dia mamak. Tp yela, aku ader gak kawan mamak..paham je pn derank ckp. So aku cm nk ilang sbo la gak berckp ngn ayat tak fhm ni. Tp takpooo..bljr sabar org ckp. Bila lmbt reply..dok bt ayat majok bagai..ckp tak sudi la nk berkwn sume ader.

then..dia ajak kuar date. Siap bagitau lak tu..dtg pickup aku dgn BMW dia. Do i care?? hebat sgt ke bimmers ko tu? Cet! sungguh tidak sopan. rsenye dh 3 kali aku kabo aku ni dh kwin. Pstu aku ckp la utk kesekian kali nya "wak oii..sy ni dh kwin..dating mendenye???"

then dia ckp "ooo..dah kwin...maaf...sy tak tau". Haa udah! yg aku ckp 3 kali tdi tak paham ke?

pstu..dah msuk pulak bab kawin! tnya dh de anak ke..jwb tadek lagi..baru kwin. Pstu dia mula dh..dok bertazkirah lak..dia ckp kena la usaha dpt anak. Aku ni dh la pantang sket org dok ckp2 n mempersoalkan bab peknen2 anak segale bagai ni. Then aku ckp lagi..."yela...dh tadek rezeki lagi nk bt cmne...kuasa tuhan..dh dier tak mo kasi lagi..". Then..dia bt ustaz pulaaak.....dia ckp...tapi kita kena la usaha...tuhan tak bagi klu tak usaha...bla bla..n so on.

yg paling aku tak ley blah tu..dia tanya "abg (hby) ada makan ubat kuat tak??"

cilako tuiii...aku terus hilang sabar...cm nk fire je! klu jdik otromen dh lama kene fire si senegal tu.

last2 aku lak la kasi ceramah forum perdana kt dia...aku ckp pe tah la..dh lupa dh sb non stop je aku type msg kt dia...sb dh geram sgt. Last skali...buah last punya..aku ckp..."tak yah nk sibuk la hal umhtagga org. Sy tau la sy dh kwin, awk tu kwin pn idak lagi nk mandai ajar sy lak. tak yah nk ajar la cara dpt anak ke..cara buat anak ke..jgn nk nyibuk!"

pstu dia ckp..maaf wak. Udah le..simpan je maaf tu lam poket. Aku terus bagi salam n out.

Kenkadang kan..tah la..manusia ni tak fhm ke atau saje suke bz body sal org. Pelik sgt ke klu aku kwin 7 bln n tak preggy lagi?? is it weird?? since hby pn sikit tadek kisah hal ni.. soal rezeki allah nk beri. Sape kita nk persoalkan kehendak Dia?

lgpun tak blh la nk assume sume pmpuan sama. Tak sume org pas kwin terus lekat pregnant. Ada yg take time..n ada jgk yg ada bnda dia nk bt dlm hidup n plan life dia dl. Mana sama sume org. Tak yah la nk mempersoalkan ..ehh..pesal tak pregnant lagi?? n whatsoever la bnda2 menyibuk nk tau. Korunk sibuk sgt...beranak sndiri la! sibuk nape aku tak preggy lg. Klu kenkwn yg rapat tnya tu..aku tak kesah la sgt. Ini kenal pn idak!

few of my frenz ckp..sabar la..jap je..lama2 nt derank dh letih bckp..derank bhenti la. Tp betul ke? sejak bila manusia tau berhenti berckp tentang org lain...?

Monday, May 24, 2010

edisi ronda wiken

haip..!! good dae! hari ni quite a hari isnin yg syok. Tau syok sal pe? sb ari ni kan ari gaji org govment! keh3..jgn jelesh ye u ols..!!

tp aku masih lagi berjaya mengontrol diri dari me'withdraw' wet gaji. Ada yg pepagi lagi dh tercongok beratur dpn ATM taw. Kira i ni menten lagi la ni, (sebenarnye tak mo nk habaq..smlm dh withdraw 50! keh3..)

Yesterdae..my mum & my sweet luvly kak ct dtg umah. Seb bek la derank dtg..tak la i tdo mati lagi cm ari sbtu tu. Tghari ma n akak smp. Aku tgu derank dtg je baru kuarkan brg2 lam fridge nk masak. Bt mee goreng je lah...cpt dan mudah gitu. Sambil tu sempat lagi buli mama suh bt kari ikan. Perghhh...rindu weii! sapa tak suke mam masakan mak sendiri kan?? wlpn aku ni masak ley tahan la sedapnye, tapi takkan sama cm air tangan mak sndiri masak. Dari kecik smp tua bangka.

Ptg tu, kak ct dah dok bagi hint nk ajak kuar jalan2. Dia klu mai penang je cenggitu la. Pikir punya pikir, bwk derank gi taman belia perbandaran..ala yg sblh ngn botanical garden tuu. Slalu wiken kt situ mmg havoc. Tambah2 petang2 sb org suke jog, men bola, badminton, pastu ada kolam mandi n so on. Sal bab parking jgn di tnya la kan, aku ni kan parking takde nye yg sopan2. Seb baik kuar bwk viva, tak bwak gen2. So bley je la selit2 keta tu celah mana pn. Incik hby tak join la..dia keja smlm.

Tetiba je ptg smlm timbul mood nk bersesi photography lak. Ekceli..photography mmg 1 of my hobbies. But lately kan asek syok berkebun kt umah so dh lama gak tak gile2 bergambar ni. Disebabkan smlm ada model sambilan (my sis la..haha)...so on je la kan tembak2 gambar ni.

ni salah 1 pic yg aku tembak smlm..aku suke sgt!

kak ct ckp, pic ni mcm dia baru turun dr cahaya..kah3...pasan siot!



aku tataw ni pokok pe, tp siyes aku suke pokok ni. cantek!!!

mamaku dan post seksi beliau..hehehe

ni namanya post tunjuk leher..lalala..


bek korunk admit..gmbr ni cantek kan??? hehe

kak ct dan pokok kesukaan beliau

tengkiu mama tlg snap dis pic..


pic2 tu sume aku tembak time kt tmn belia..hehe..ptg smlm mmg luck lah, sb cuaca best sgt. Tp tak sempat nk snap pic byk2 coz battery nikon aku 'exhausted'. cisss...cilako tul. Kak ct ar ni, aku tu gi langkawi pinjam my digital...then bley dia tak charge pas balik tu. Tu yg bateri kong tu. Haku pun silap la..tak belek bateri smlm. Tp takpe la..next wik klu rajin kitorank nk outing lagi tembak menembak di tempat lain lak..ehehe..

pas balik je dr tmn belia, bwk mama n kak ct mamam kt Pdg Kota. Tengkiu kak ct sb belanja mam smlm. Best sgt la smlm kuar ngn fmly. Tah la...lately rase suka sgt spent time ngn fmly, both fmly la..termasuk fmly belah hby. Org kata angin2 dh kwin mmg cenggini kot. Suka habis mase ngn keluarga. Ngn kwn2 tu ader gak..tp cm dh kurang sket. Lgpun kekadang tersedar gak, kenkawan bila2 masa pn blh carik.. but fmly ni..tah bila tataw la derank nk pegi tinggal kita. So masa yg masih ada tuhan beri ni...luangkan lah betul2 ngn parent/fmly kita.

Kenkadang tu..terlintas jgk lam hati...alangkah baik nye klu arwah abah ader lagi. Arwah pegi cpt sgt..tak sempat bagi dia tengok anak dia ni keja n dh ader life yg stabil cm skrg. Nk sgt bwk arwah naik kete sndiri..bwk dtg umah..mcm2 lagi. Tp tu la..tuhan lagi syg dia. Rase cm stupid sgt dl..time dia ada..jarang luang masa ngn dia tambah2 masa stadi kt kampus. Sb tu ngn mama skrg..i'll try my best bagi dia happy..bwk dia jalan2 klu berkesempatan..coz i dnt want banana fruit two times....huhu..


Saturday, May 22, 2010

tido sampai lebam


what a saturdae, hari ni hari tido + mengeram kt umah. Unfortunately, incik hby kenot join la ngeram2 kt umah coz today n esok dia kena keja. Muahaha..ciann. Pagi tdi bangun tdo pun ley tahan lewat..around 9 am sumthing...cuci2 muka, tlg bukak gate utk hby. Pas dia kuar keje je..mak aih ujan turun lebat gile. Pe nk bt lagi kan...smbung tdo la. Sempat lagi aku sent sms kt hby. I wrote "abg..ujan lbt la..erm baby smbung tdo la yek..daaaa...epy working ya." kah3.. Then he reply "eeii....ni yg jelesh ni.." kih3.. jahat kan i u ols?

Kul 12 lbh..,bgn tdo. Perut pun rase tak lapar lg..cuma goreng2 fries n daging beger smbil ngadap tv. Borink lak sb chanel tv kt umah aku tak ok since pindah umah baru ni. Plannye nk masuk astro je tp ujung bln ni le kot. Last2...on playstation. Layan game dr tghari smp le kul 2 lbh. Bhenti jap time zohor, aku mandi2 ape sume dl.

Dh hbs layan game, smbung lak layan dvd. Ysterdae ade beli dvd 'p.s i love you'. Siyes best movie tu! bgi yg dh2 kawin ni..elok tgk movie tu taw. Sb dia byk mesej la disebalik crita tu.,esp yg tak reti nk appreciate hby or wife dier neh. Aku tgk smp leleh2 air mata air idung sume ah. Seb baik tak tgk kt cinema haha...klu tak, bt malu kaum je huhu.

Dlm kul 3 lbh tu..baru la rase lapar...bangun g dapur masak sket2 utk lapik perut. Pastu smbung lagi tdo! hahaha...smp le kul 5 lbh. Bgn cuci baju n mandi smentara tgu hby balik. Puas hati tul ah ari ni...makan, tdo n main game sehari. Klu aku amal la rutin gini dlm sebulan, konfirm leh tambah berat badan n kembung di pipi.

Ptg pas hby balik..baru la rse cm jadi manusia sket, berkebun n siram2 pokok belakang rumah then cuci cage hamster. Klu hby tak balik..alamatnye smp malam la asek tdo. hihihi..tu la aku tak suke hari sbtu klu hby keje...sb rase hidupku pada hari sbtu tidak bermakna je. Bkn hby tak kasi kuar, tp aku yg malas kuar klu dia tadek n klu gaji tadek...hihi...

Friday, May 21, 2010

makeover rumah


haip! slmt pg jumaat!

hari paling happy di alam semesta terutamanya bagi yg asek counting je tunggu wiken kan? Ari ni mai keja, dressing cun melecun dh. Kira aku rasa ari ni la pakaian paling cun sepanjang diz week, tp potong stim tul la..pagi tdi masa nk unlock je keta, cik hby ckp "ala..abg hntr gi keja lah ari ni. tak yah driving". Cet! bkn i tak suke ye ya ols..tp nek moto ex5 da! sekali dh melaram baju cm nk bersanding..nek ex5 lak.. ciss!! takpo lah kan..sep gak byr parking hehe.

Last nite, tak masak. Mood nk mkn fast food. Tapau je kfc black pepper tu. Pesanan utk sume manusia, jgn la mkn ayam black pepper tu tyme dah sejuk..rasa cam pahit siot!. Tah le apesal gitu. Dan sb tu gak la rasanya pagi tdi perut jadik semacam je.

smlm cik hby lik keja kul 9 cmtu...mandi n tungu dia isyak, kitorank kuar gi bank jap n beli brg. Tetiba timbul la pulak mood nk me make over rumah. Ekceli ari tu ader bt gak sket2..tp tak setel habis lg. Pepaham je la org bekerja ni, ada hari letih terus tdo.

ni pic ruang tamu, kitorank cat kaler balinese green. Yg atas tu our wedding nye photo frame. Kucing itam tu hby aku, yg putih tu aku le hehe.

yg ni ruang di antara pintu dapur basah, tangga ke tingkat atas n dapur kering. Sb kosong je..aku taruk la munger2 sket kan..


ni tangga menuju kejayaan..hahahaa..klu nk semak tu..abaikan yek..kah3..

ni tmpt paling aku suke skali..layan ps game & move gedebum2 ngn hby

bahagian2 lain lam umah tu..tak make over abis lg. Cuma skrg ni aku sibuk gile berkebun di blkg rumah. Sonok sgt taw, pat tanam pkok tu...pkok ni. Kena lak mak mertua rajin bagi pokok. Asal balik umah dia je, ader la pasu2 yg dia sumbat lam bonet. Pokok free weeii..sapo tak mauu!!

Nt la klu rajin den taruk pic2 sekitar umah. Bt rancangan agro pertanian sket ke, taruk gmbr pokok belimbing buluh blkg umah, ubi larut, pokok betik, lengkuas n kantan, daun kari, pokok palma gedabak tinggi pn ada taw!. Yela, dh tanah laman blkg tu besar, biar kosong pn bt pe..bek tanam pe2 pkok kan?

Plan nye, sok petang cuti2 dok umah tu..bleh la siram2 pkok kt blkg tu..2 hari dh tak sempat siram..asek dok balik smp umah pn malam. Kang layu, kena bising ngn ibu mertua ku pulak. Dah le berbelas kali dia pesan "siram pokok..gembur tanah..bla..bla..bla.."

umah ni agak besar la utk 2 org penghuni. Cuma living room dia sempit sket. Umah style british mmg cenggini, berkotak2. Bab tangga, mmg tinggi. Kdg2 klu tinggal brg kt bilik atas, rase cm nk merangkak je naik..malas sungguh!. Tp takpe la...dh rezeki. Kot klu sedara dtg pn, tak la mcm sardin sgt. Tp alhmdlh la..parent aku ngn hby takde mslh nk dtg umah ni, dl umah apartment derank takut nk dtg; sb kena naik lift!. But 4 me la kan, umah kecik ke besar ke, landed ke apartment ke, yg penting ape kita isi dlm umah tu. Bkn perabot lorenzo ke apa...tp penuhi la umah tu ngn kasih syg. Sb bila balik keja, langkah kaki kanan masuk umah, hati akan tenang..

till then ya...wit da new stry mory..da~~!!


Thursday, May 20, 2010

muncul kembali! tenggelam timbul betul..

ehem2..monink..
alah, malu pulak rase nk menulis blog. kah2..sengal gile!. Ala tu la...suke sgt tinggal2 n skip berblogging ni. Sibuk keje pe tah..nk kata bizi sgt tu tak la, tp mmg tebiat kot pemalas nk hapdet blog. Pastu asek kena bising ngn kak ct, dia ckp ape hey lama tak apdet blog hang tu? jawapannye adalah "adik hang ni mmg pemalaih sket!". Haa..pengakuan ekslusif tuh. Bkn pe..kdg2 tulis blog ni pn ader mood. Tambah2 klu bab nk meluahkan perasaan terbuku kt hati ni, segan sket le der..nk tulis2 lam blog ni. Publish org bace lak tu...kene lak bab nk kutuk hby sndiri. Lagi la tak elok kan. Kutuk2 pun..laki haku jugek...

so alkisahnye, sepanjang peninggalan ku di blog ni..byk yg dh berubah..yg dh berlaku, yg dah terjadik.

Klu story ni..rasenye konpom terlena la baca.

Cuma yg paling2 havoc n gempaq tu..kes keta aku kene langgar lari. Stended la...kete klu kuat sket..pstu kalah ngn kete kecik comey cm kete aku tu..mula la tak puas ati kan. Pstu terus langgor tepi n blah cenggitu je.

aku pn tak mo la nk ingat balik kejadian menyayat hati perut tu. It happened last month tak silap. Kene tyme mlm kt sbrg. Tp pe2 pn aku admit la..salah aku gaks..sb melayan mamat tu ajak cilok2. Klu aku tak layan, bnda cenggini tak jdik kan.
nk kata teruk tu..bleh tahan gak la..pintu blkg belah driver kemek...then bercalar panjang smp depan. But forget it je lah! tkmo ingat bnda dh jdik. Tgu la nt2 de rezeki lebih..cat balik sblh tuh..sb ada calar2 lain sama..Aku kumpul dl la sume2 calar..bt koleksi ala2 bumper car yg fun fair punya tuh. hik3.

then..story sket sal aku dh pindah umah. Tak duduk dh kuarters kt macallum. Now dh berpindah ke Jln Msjd Negeri. Umah betul2 blkg masjid; Tmn Sir Hussein, Semi-D kediaman kerajaan negeri tuh. Alhamdulillah la..rezeki dpt situ. Mmg lega sgt2 pindah situ. Suasana lain..umah berhalaman n bertanah. Rasa balik keje pn tak la semak pale otak naik lift. Sal gambar tu..isnylh nt2 aku aplod kan. Kasik jelesh my akak ct hehe.

hal2 lain tu..tadek la pe2 perkembangan sgt. Tak kembang pe pun..dok menguncup gak. hik3.

till tomorrow..i apdet da new story kiz..da...~~!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails