wink! wink! u make my day!

Wednesday, June 30, 2010

siap le mlm ni! plan baiikkkk punya!

yes u ols, berjaya dtg awal ke opis hari ni setelah 3,4 hari berturut2 asek palm scan lewat. hehelast nite, sile jgn jelesh yek..dah selamat melepaskan kepingin mam tandoori @ nasi kandar.

mlm ni nak tour ke mana pulak? sb me masih lagi dlm minggu protes / mogok tak masak. bukan tak mo masak yer, tapi incik darl tak mo bawak gi giant. abis dh brg dapur abis, nk masak ape nye? dia ckp tgu gaji la..tgu gaji laa..beli sket2 rugi. so kiranya sehari dua ni tak yah masak le kan? best nye bila isteri2 di beri cuti rehat memasak hehe..

any idea?

dok qase la kan... dok qase...mcm nk mam..

erm..

pasembur gurney drive! hehe...

pastu boleh layan skali laksa penang ngn satay kt situ...lalaalaa.....

dulu2 masa time bercinta, haishh..suke benor le mam kt gurney drive. u suap i, i suap u balik..mcm beruk2 bercinta lak rase. so apa kata di kala2 dh berkahwin ni, menggimarahkan lagi zaman2 cinta we ols tu. hehe..





i skrg dh kuat mkn tau! takat semangkuk laksa tu gelak guling2 je la tengok. mau2 pun 2 mangkuk, satay 2o cucuk, pasembur sebumbun normally dlm 15 rgt n above. tengok jgk la ape kebendenye yg di pilih tu. hehe.

best neehhhh!!! siap la ko hubby mlm ni..muaahahaha..

Tuesday, June 29, 2010

tak boleh tahaaann!!


Pagi ni masuk ofis lambat. kul 9.10 pagi. jgn tnya mengapa, sb smlm pun dh tau la WC match Brazil hehe. Kena pulak ada 2 ekor anak skrg. pepagi dh sibuk nk siapkan makan n susu dia, cuci segala bagai semua.

hari ni, tetiba pulak rasa teringin nye nak mam tandoori. haissh...bukan pregnant ye u ols. saje sb dah lama tak makan. hehe..itu je.

lagipun rakyat penang klu tak mam nasi kandar @ tandoori, tah sah le. mkn rugi tu! kah3..

lately kan kerap masak kt rumah, blh kata hari2 lah masak. tu antara penyebab utama dah lama tak gi dating ngn mamak nasi kandar tu. kebetulan smlm darl ada ckp, esok (hari ni) tak yah masak la since brg dapur pun byk habis tak gi shopping lg, so darl ckp tapau je or mkn luar hari ni. Tnya dia, nk mam pe. darl ckp..up to you la baby.

so i choose la NAK MAM TANDOORI LEH TAK?? (smbil kedip2 mata mengharap gituu..) haha..terserlah la lentikan mascara maybelline i iteww!

kepada cheese naan n tandoori ciken..tungguu!! mlm ni outing @ kapitan! hehe

Monday, June 28, 2010

dia dah bising....dah agak dah!!

entry versi mertua vs menantu

juz now i received phone call frm my darl. bla bla bla lah kitorang best punya gosip alkisah tuan tanah ngok ngek kt umah mertua aku tu. Mcm2 betul.

Tapi tak kisah sgt la bab tu. Tetiba terbukalah cerita bab aku, kucing dan kehidupan rumahtangga ku. Well, darl le tlg menyampai ni, dia dh kene ngn mak tadi. aku dah agak dah mesti kena berleter punya lah.

darl cerita, lunch tdi dia balik umah mak dier, then dah tau la kisah kitorang ada 2 anak instant skrg. Anak kucheng tu la kan.

After dat, my mak mertua pun melepaskan beberapa das tembakan tepat la. Dia tnya "tu dok bela2 kucing pulak tu, tak mau anak lagi la tu..pot pet pot pet..bla..bla..bla"

cis..mmg kureng asam tul la. Ate ceqitenye derang ni ingat kitorang ni plan tak mo ada baby lagi. Padahal bukan cmtu pun, cuma dh mmg tadek rejeki lagi kan. Gi pun next year ada plan nk smbung study, so tak la rase terdesak sgt. Tp klu tuhan bagi, kami terima dengan penuh syukur. Tu je lah. Bkn la bela kucing sb tak mo anak.

Ape2 pun aku terima je lah leteran mak mertua ku itu dgn senyuman. Buat tataw je. Suami sendiri pun ckp rilex dulu, ada rzeki nt ada la. Tak setahun pun lagi kawin. Nt2 klu takde jgk, iktiar la kan. so i polooooo!! kih3.

mcm jaga anak ye?

hari ni lewat masuk ofis. Smlm tengok bola pun tak sempat hbs. Ngantuk + letih wei.klu nk tau letih ngape, letih jaga anak instant 2 ekor tu. Pergh, sgt nakal n manja. Asik nak main je, main klu tak involve kan haku takpe jugak, ini abis di gigitnye lengan ngn peha. Amboi syok sungguh, i jadi mangsa u ols!

makan time! me campur nasi gaul dgn whiskas & susu lactogen

play time!



ni jantan - tam

ni tino - pong (sb tampung2 kih3)

setakat 2,3 hari pemerhatian sepanjang both my kitten ni tinggal kt rumah, yg si jantan tu (tam) paling hyperactive. Yg si betina (pong) paling manja n paling penakut. Si tam ni senang sket nk tido, dia ngantuk dia akan lena sndiri. Tp klu si pong tu sgt le ngade taik kudenye! nak tdo kene carik riba kita or perut or ape2 je anggota badan dia nk sandar. Klu dia tdo, kita ubah dia, mmg dia akan jaga and bangun ikut kita.

cuma mslh nye skrg tgh train derank ni masuk toilet. sgt2 la payah. bila kurung dlm toilet, langsung tak nak berak. Bila kuarkan, laju pulak dia berak. Bos pesan, kurung jgk dia bagi dia berak jugak. Sekali dia berak, next time dia akan cari tempat tu jugak. hem..

Friday, June 25, 2010

kita tengok siapa yg kena!

mlm ni balik keje nk masak nasi goreng je..tak mo masak yg lama2.

sebab..

mlm ni worldcup BRAZIL VS PORTUGAL !!!

yihaaa!!

we'll see siapa yg kena!!!

go go brazil~! walaupun kaka tak pat turun match malam ni (becoz dia suda kena kad merah) but hope dat luis fabiano n da rest will make few score 4 brasil.

Diramalkan match mlm ni akan jadi antara perlawanan yg paling sengit, hangit dan seget coz akan menentukan siapa juara bagi kumpulan G. Tp kelihatannya advantage skrg berada di pihak Brazil dan Portugal perlulah menang dan mengelakkan draw.

Me tak kisah sgt dengan portugal, cuma sangat tidak suka itu ronaldo..suke buat muka best dia tu klu time dia score goal. nyampeh!

kenkawan sokong team mana ye???

entry kecur: toasted pocketful

Di keheningan pagi jumaat ini, teman post entry edisi kecur air liur, sape dah rase new released KFC Toasted Pocketful?? muahaha....

Ate ceqite nye semalam masa turun dari ofis, terfikir-fikirlah di benak ku, nak makan ape lah malam ni agaknya. Nak masak? haiissh..hari2 dah dok masak ni. Masak sorang-sorang pulak tu. Incik darl qoje balik pun dh isyak. Actually, teman boring sket bila acara memasak berseorangan ni. At least klu incik darl ada kt rumah, dapat la jugak buat aktiviti berleter sambil memotong sayur gitu. Terhibur jugak hati tau. Serious! (erk..cm ada tabiat pelik lak rase?)

So berbalik pada cerita aku bertemu jodoh dengan toated pocketful ni.. pas turun je ofis, lalu dpn kfc komtar tu. Fikir punya fikir, masuk je lah tengok apa yang best. Tetiba nmpk la benda alah ni. Dok fikir2, hem try je lah. Tp teman tak amik yg combo meal tu. Mls sb kasi ngn soft drink skali, kt umah pun dh tak terminum. So amik bendalah ni aje 1 for RM6.75. Amik 2 skali dengan tax RM14.20. Terfikir gak, tengok tak besor mane pun, kenyang ke?

Mlm tunggu incik darl balik, baru la kitorang makan bersama-sama. Romantik tau teman ni, makan ape pun tunggu suami balik dulu muahaha..


Tp siyes la korang, sangat sangat kenyang!! sb isi ayam tu sgt tebal dan mampat. Kepingan kopok jagung pun dh rase besar n jenuh tergigit2.

Apa ingredient nye yer?

Dengan hirisan lettuce dan jagung ala-ala chacos, di curahi dengan sos Thousand island yang benar2 membuka selera! bersama Fillet zinger yang lazat dan curahan keju Jalapeno istimewa dari KFC...!!

Pe lagi...jom serbu kfc..!!


p/s : ada yg ckp twister lagi sedap..ada yg ckp toasted pocketful lagi sedap, tp me pilih toasted sb twister quite masam sket & byk tomato.


Thursday, June 24, 2010

kitten! comel tak?

u ols, hari ni me sibuk je mencari2 pengganti si teh tu. terasa jugak bak kubur masih merah dah carik pengganti yek? kih3. Sebenarnya bukan cmtu, sb rumah 2 tingkat sangat la sunyi tinggal berdua je. Kitorang ni pulak takde anak lagi. Takkan hari2 nak main dgn suami kan? letih weiii!! hahaha..

tadi cari-cari di mudah.com, terjumpa la 'kitten for adoption'. Nk beli yang persian, kang beli mahal2 tak terjaga, berdosa 1 hal, perabih duit pun 1 hal. So ingat nk cari yang mix or kucing biasa pun takpe. Me pun msg la kt akak yg advertise tu. Pastu berlaku la sesi berbalas-balas emel. Rupanya akak tu tinggal kt area Farlim je. Anak kucing dia ada 5 ekor,..dia ckp mmg syg nk bagi kt org tp dah tak terlarat nk cover makanan dia sb anak je dah berekor-ekor, yg dewasa ada 4 ekor. Itu pasal la si akak tu nk kasi kt org. Dia ckp tak niat nk menjual pun, dia kasi free je

(free?? muahaha...aku sangat suka dengar ayat ituu!!)


ni la kitten tu.. comel tak? sgt berkenan mata dia. Corak n kaler pun cantek.


cadangnye nk amik sekor je lah. Tp darl ckp baik amik sepasang sb dia baru bape bulan. ate kesian le pulak takde geng nk bermain. Kami cadang mlm esok la nk pegi rumah akak tu nk tengok kucheng2 dia. Klu rasa sesuai, maybe nk la. Dengar2 akak tu kabo, anak2 kucing ni dah di toilet trained. Ate senang le teman!! tak yah susah2 nk mengajar masuk toilet, ajar sket2 je dia dah pandai la nt. Rasanya kitten ni baka campur la sb bulu dia especially kt ekor agak kembang. Kaler pun alahai belang2 cm harimau lak..huhu suke!!

tapi si darl ckp...'yunk dok sedih lagi ni..baby nk carik pengganti dah..'

alahai lalink ku, bkn nk cari pengganti, sb kamu sedih la sy ni nk mengubat kesedihan kamu itu. Lagipun baik jugak kita bela kucing dari bela hamster. Sb kucing kan haiwan kesayangan Rasulullah. ye tak?


now u'r gone..

~warmth wednesday~

lewat petang semalam was a sad moment for me & darl. Selepas pulang dari kerja, me masih dlm bilik, simpan handbeg & tukar baju. Suddenly darl terjerit2 panggil dari dapur

"baby! meh sini sat, ni tengok ni..pesal ngn teh ni?"

Me berlari ke dapur. Terlihat hamster kesayangan kami (teh) terbaring kaku di tepi wheel mainannya.

"yunk...teh dah mati ni yunk.."

wajah darl berubah. Riaknya seakan terkejut dan kehairanan.
Saling berpandangan seketika lalu kami bawa teh ke belakang rumah. Darl mengorek tanah untuk menanam teh. Me terdiam memerhati. Suasana hampir gelap ketika itu. Me memerhati gerak geri darl, di letaknya teh dlm lubang perlahan2 lalu di apit beberapa helai daun kering. Lagaknya tak ubah seperti menyimpan jenazah. Di timbusnya perlahan2 sehingga selesai. Seketika berkumandang azan maghrib dan hujan mula turun.

"yunk..jom yunk masuk rumah..hujan dah ni"

"takpa la...baby masuk dulu.."

Hem..i guess he really sad losing his beloved hamster. Selepas beberapa minit, darl mendapatkan ku di ruang tamu.

"kesian kt dia b..yunk syg dia sgt. Dah lama bela dia. Hari2 balik keja mst carik dia dulu nk bagi makan".

Me memeluk darl memujuk.

"syg, its not your fault dear. baby tau yunk mmg jaga dia elok, hari2 bagi mkn dia. tp dah smp waktu dia. dia bkn sakit pun..dah la..jgn la sedih sgt..cuma 3,4 hari ni maybe rasa lain sket la sb tak dengar bunyi bising teh main wheel dia tu tiap mlm".

Dengan tak semena2 we both cry. Memang syg sgt dekat teh. Walaupun bkn manusia, cuma seekor hamster je pun tapi dah jadi sebahagian dari hidup kami. Tiap minggu mandikan dia, cuci cage & perhati dia main2 wheel kesukaan dia tu.

Dan ketika detik itu juga, barulah ku sedari betapa kasih dan penyayang nya suami ku terhadap haiwan and i'm really2 touching.

Wednesday, June 23, 2010

novel best & story hari minggu


alaaa..ari ni rase byk pulak entry nak buat. Sb mingu ni byk pulak aktiviti teman yek! ate letih bebenor le nampoknye teman hehe.

yeh, di mulakan dgn story semalam. Ate ceqitenye teman tak blh nk tido smlm. Lalu teman pun melayan le novel kawan teman yg teman pinjam tu. Yong oii..sonok bebenor! Novel Cinta Sang Ratu. Rasanya ada blog penah buat review sal novel ni. Siyes mmg best! Sb jalan cerita, content & cara penulisan dia berjaya membawa kita masuk kedalam ini novel. waahh..ayat akuu..kah3..Smlm layan novel tu smp le setengah buku dh setel. Mlm ni teman smbung sket je lagi, pastu complete la. Skrg ni teman dah qase mula menyukai karya Ramlee Awang Murshid ituu..Mula2 ingat novel ni mcm novel cinta remaja lain la kan, memang salah sekali tanggapan ku. Novel ni lebih berunsur cinta berlandaskan keagaamaan & kuasa menentang kejahatan dan iblis. Kenkwn yg kaki novel konfirm mst baca novel ni kan. Tagline novel ni pun best, "tatkala cinta berbisik, suaranya memuji tuhan, pabila rindu terusik, rasulnya menjadi pilihan". Ada certain2 chapter di dlm novel ni really2 touching smp menitiskan air mata kewanitaanku..muahaha..tambah2 part mengimbau di saat rasulullah di akhir hayat & part laksamana sunan berkata "sebagai manusia, aku sayang padamu"

pas layan novel, smbung pulak layan bola smp kul 4 lbh. Kesudahannya pas subuh le baru terlena. Seb baik dtg ofis hari ni tak jadi mata panda muahaha...

********************************************

berposing ketika memanaskan enjin incik gen2 grey.

muka poyos kak ct akibat ketiadaan size kasut haha!

sekilas story last sundae : teman kak ct & bwk dia shopping2 di Prangin Mall. Akak beli sport shoes, dengar2nya nak start berjogging tetiap petang (tah menjadi idak?)

tah le mende yg dia pilih tu lama sgt..

kah kah kah..kak ct membeli lama sgt, i posing la dl dlm kedai kasut!


pastu we have a cup of coffea @ oldtown white coffea new world park.

tengkiu to my lubly kak ct for delises meal treat.

selitan : pose termenung smbil amik mood sblm dtg ofis pagi tadi. nantoks!

Tuesday, June 22, 2010

pulau aman : memang pulau yg sgt aman!

Guys! warmth tuesdae!

wala, hari ni sgt byk keja lah. Cadangnye nk update entry pagi tadi. Tp tak sempat lah pulak. Tula, pagi tadi rilex sgt, petang ni keja dah datang berkoyan-koyan.

hari tu dah janji nk buat entry utk my team building di pulau aman rite? so here's short story about team building tu :




we ols gerak dari komtar awal, sekitar 7.40 am. Smp ke Jeti Batu Musang Pulau Aman dalam pukul 9 lbh. Actually, me nervous jugak nk naik bot (coz i ni tak tahan dgn ombak kuat, takut pening hehe). Tp nasib baik hari tu cuaca sgt baik & air pun tenang.



sesampai di pulau aman, fasilitator give a short briefing about penduduk & aktiviti org pulau. Then kami di split into groups & dapat bilik chalet utk mandi n rehat sekejap.


So far chalet not bad. View memang cantik. Atas air tepi dgn pantai. Time tu air surut, so nmpk la batu2 tepi chalet. Masuk je bilik, hentam tido dulu haha. Nak dekat lunch time baru la kitorank kuar dari bilik. Alangkah terkejutnya! air dah pasang! angin sgt best, di tambah pula dah pasang penuh so chalet kami dah ada dlm laut hehe.


Petang tu kami ada aktiviti berakit (really2 enjoy) wlpun sgt letih tau nk mendayung. Punya laju kayuh, slow kura2 je geraknye. Then kitorang ada LDK (latihan dlm kumpulan). Dat nite, really enjoy sebab ada grant dinner fresh seafood. Serious! very delicious & fresh seafood di Restoran Terapung tu. Memang puas hati la kalau bayar mahal pun (tp murah sebenarnya kalau nak banding makan di restoran luar).










Keesokan harinya, ada xtvt Explorace & Survival. Kitorang dikehendaki mendapatkan barang-barang yang di minta berdasarkan clue yang diberi dan berpandukan bearing. Dalam group, seorang akan di tugaskan sbgai pembaca kompas (dah rase cam kt skool dulu pulak join pengakap hahaha). Pas dh setel explorace, xtvt survival tu pulak kitorang di kehendaki memasak menggunakan barang2 yang dah di collect ketika explorace tu. Kami cuma dibekalkan periuk, beras, kunyit dan garam. Pastu pandai2 la nak masak cmne. hehe.





Petang pas checkout chalet, kami pun balik. Walaupun singkat je masa di pulau ni, but we oll really2 enjoy n have fun sesama staff. Yang mana staff tak berapa nak kenal pun, dah jadi rapat dah. Masa balik, me ada la beli belacan pulau aman & gelama masam. Perghh..sedap la gelama masam tuh! nyesal lak beli sikit. Cuma yg rase frust sikit sb sukun takde waktu kami pegi sana, org kmpg ckp buah sukun tak turun waktu tu.

secara conclusion nye, bagi yang ingin menenangkan fikiran, back to nature, tingin merasa suasana perkampungan laut, silalah berkunjung ke pulau aman. I had a great experience here, oso a sweet memories.

Monday, June 21, 2010

its not easy


isnin - salam hari mata panda bt semua.

Sgt mengantuks la..mata pedih je rasa. Ni semua gara2 melayan match Brazil vs Ivory Coast smlm. Apa2 pun, berbaloi! cos my fav team menang! yihaaa....gilaaa....die hard fan ni..(serupa la mcm brazil bayar gaji i tetiap bulan kan u ols?)

Actually, pagi tadi plan nk taruk entry sal hal lain hari ini. But juz now, sumthing happen so i decided to share my thought n story about dat matter.

About 1 hour yang lalu, my boss call me masuk bilik dia. Then ask me to reply 1 email regarding pertukaran staff. So i juz follow what she ask me to do lah kan. Then berlaku la sesi bersoal jawab antara seorang bos dan secretary nya.

Hal tu ada berkaitan la that she need & ask my opinion about few staff kt ofis yg dia rasakan patut di transfer ke ofis lain. Honestly cakap, me sebenarnya tak suka sgt nak terlibat dlm hal2 sedemikian. Coz sumtime people might think dat i ni bodek bos or cucuk2 bos. Come on guys! not dat type of lady la.

so i decided utk jwb benda yg i tahu je. The rest, i'm not the person that will decide who & whom. Memang payah bila menjadi org kepercayaan untuk berkongsi buah fikiran & keputusan ni.

sape lah kita ni kan klu tersilap bagi keputusan. Ini pun, i dah tau few staff yang bakal di tukarkan ke ofis lain. Dan ku pendam semua di dalam hati. Salah seorang tu, sebenarnya one of my closed friend jugak. Hem...

i rather choose to know nothing rather than to know everything that will happen in my office.

sama la mcm kes hari tu, before memo 'laptop persendirian tidak dibenarkan bawa ke ofis', me yg dapat tahu dulu. So juz keep silent until memo keluar. Benda apa pun sama la, its not easy to be a secretary actually.

Friday, June 18, 2010

short review pulau aman






Short Review about Pulau Aman :

Satu2nya pulau lain di pulau pinang yg mempunyai penduduk.

Penduduk Pulau Aman berjumlah 299 org melayu + 1 org cina.

85% penduduk nya adalah merupakan nelayan pantai.



tambang yg dikenakan dari jeti batu kawan ke pulau aman (komp. jeti batu musang) dengan menaiki bot adalah 3 ringgit sehala & 6 ringgit bagi dua hala.

Menjalankan aktiviti perusahaan Belacan, perusahaan kerepek sukun dan perusahaan menyewa bot kepada kaki2 pancing disediakan di pulau ini, harga sewa bot adalah sekitar RM250 bagi 1 bot memuatkan 5-6 org.


Di pulau aman terdapat 1 telaga terletak berhampiran tapak perkhemahan yg dinamai telaga emas. Telaga ini merupakan sumber air tawar yg terletak di sebelah pantai.

kemudahan asas yg terdapat di sini adalah 1 klinik kesihatan, sekolah rendah yg mempunyai 35 org murid darjah 1-6.

aktiviti reakreasi yg terdapat di sini adalah berkayak, bercamping, memancing, lawatan ke sanggar ikan tengah laut (menyewa bot), mencari siput di pantai (byk sgt siput biji nangka)

Terdapat 3 restoran makan di pulau aman, tetapi yg sering menjadi tumpuan adalah rest. terapung yg menyediakan mee udang n fresh seafood.


Terdapat 15 buah chalet di sini pada harga RM70,100,120,150,200 / nite.

Terdapat hanya 3 buah motosikal di pulau ini dan selainnya basikal.

menurut fakta, buah sukun di pulau aman lebih sedap berbanding di tempat lain.

pada hujung minggu, purata pengunjung yg menaiki bot ke pulau aman adalah sekitar 1000 org.

_____________________________________________________

warmth friday

hari ini agak keletihan selepas pulang dari program teambuilding @ pulau aman.

so far program 2D 1N ni sgt2 best n really enjoy.

Program anjuran Pjbt Tanah Galian P.Pinang ni mmg khas utk staf2 ofis ni dlm siri kursus pengukuhan pasukan siri 01/2010

ekceli its been so fun here dpt bergaul dgn org2 kampung yg mmg frendly. Derank ni dh biasa sgt dh dgn kedatangan pelancong saban hari. & sumtime jumlah pelancong dlm pulau ni jauh lebih ramai dr penduduk kmpg hehe..

so to b continue story mengenai teambuilding ke pulau aman on next entry. tunggu!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails