wink! wink! u make my day!

Friday, August 20, 2010

seseorang itu...........


Hari ni dah hari ke-10 berpuasa. Tahun ni rasa cepat pulak nak banding tahun lepas (tak mo kabo last year kawin lepas raya..haha tu rase lambat masa berjalan tuuu).

Bermakna, tak sampai 20 hari lagi pun shaye bakal berdepan dengan "seseorang" yang pernah menyakiti hati shaye, mengguris perasaan shaye, mengalirkan airmata shaye.

"seseorang" itu akan pulang ke penang beberapa hari sebelum menyambut syawal. Dan 2 minggu "seseorang" itu berada di sini, di rumah mertua shaye nanti.

Klu ikut kan hati, shaye mmg nak elak dari berjumpa dengan "seseorang" itu. Tapi apakan daya, dia ialah sedarah sedaging dengan cik sumi shaye sendiri. Masakan shaye tak nak bertemu dia ketika raya nanti? Manakan mampu shaye melarikan diri..?

Bukan lah kerana shaye membenci "seseorang" itu. Tidak sama sekali!

Cuma hati shaye masih tidak dapat melupakan apa yg "seseorang" itu pernah maki + hina shaye kira2 setahun yang lalu sebelum shaye di tunangkan dengan cik sumi.

Memang benar, kemaafan tu dendam terindah..yup! mmg shaye dah maafkan..but, i can forgive, but not forget. Its really hurt..seems like its still bleeding until now.

Shaye pun tahu, "seseorang" itu dah berubah tanggapan pada shaye skrg. Dia tak benci shaye lagi, and salah beranggapan pada shaye lagi. Tp perasaan shaye? setelah apa yg dia hina dan maki shaye dulu. Dan paling tak dpt shaye lupakan, bila mana arwah ayah shaye sndiri dia kaitkan. Mungkin "seseorang" itu bertindak macam tu dulu sb dia tak kenal pun shaye ni lagi, she just being prejudice. Tp gamak dia hina shaye smp camtu.

Mengenang kembali siri 'kisah cinta tiada restu' kami dulu, waktu tu mmg suffer. Mujur la cik sumi shaye tu seorang yg jenis bt derk je family dia tak suka pun. (kes family dah ada calon lain) Dan ketahuilah Allah akan makbulkan doa org yg sabar. Smp 1 ketika, family mengalah n terima jgk. & kitorang pun bertunang n get married..dan sehingga sekarang, shaye sgt rapat dengan ayah mertua shaye. Cuma......"seseorang" itu je yg shaye masih terluka.

Shaye tahu, "seseorang" kerap call cik sumi shaye n rajin bertanya khabar mengenai shaye memandangkan shaye sudah jadi sebahagian dari family dia jugak skrg. Shaye juga tidak pernah menunjukkan rasa tidak suka pada "seseorang" itu skrg. Its just i'm feel not really comfortable dengan "seseorang" itu je smp skrg. Sb hati shaye masih teringat caci maki yg dilemparkan dahulu..

Shaye sayang dia sebagai kakak ipar shaye, shaye sudah memaafkan dia, tapi beri shaye masa untuk merawat luka terpendam...


"Understand that no matter how many times you say you're sorry it wont wash away all the pain and hurt you caused and the tears you made me cry."



Thursday, August 19, 2010

kecian dekat dia..

Hari ni hari ke-2 si Pong tak balik rumah. tah la dia hilang ke mana. Sgt2 pelik coz last 2 nite, dia masih ada kt rumah waktu mkn malam. Dia makan macam biasa je.

ini la si pong - missing..

Tapi keesokan pagi tu, dia tak de waktu makan pagi. Yang ada sekoq lagi si jantan nama Tam tu. Mula2 ingat dia jalan2 tak balik lagi..smp le petang..and masuk ke pagi ni, masih jugak tak balik2.

Shaye n cik sumi dah start risau dah ni. Klu dia gi berjalan mane pun, selalunya dia akan balik rumah jgk waktu makan. And normally waktu kami gi keje n malam, kami kurungkan dalam cage. Tah la..sedih sangat rasa. Sb kami bela dua2 ekor ni dari umur 3 bulan lagi.

si pong suke sgt tdo atas org

Lagi tambah menyedihkan bila yesterday petang, shaye balik keje..tengok si Tam dah keriuk2 meow2 dalam cage. Pastu bukak kan cage dia n bagi mkn cam biasa. Cari2 si Pong..masih tak balik. Pas makan, mcm biasa shaye nak masuk rumah utk memasak, ha udah! si Tam asek ikut je kat kaki sambil sondol2. Gamaknye dia nk bagi tahu kot, dia sunyi takde kawan. Asik naik main dgn kita je. Bila kita ada dengan dia, dia main2 n tak berbunyi langsung. Tapi bila biar dia or kurung dia, mula la keriau2. Kesian sangat tengok si tam tu. Smp dah tak kuar suara, agaknya dia keriau tak henti2 sejak shaye gi kerja lagi. Si tam tu jadi cenggitu sebab dia tak biasa sorank2. Selalu ada je sekor lagi tu dgn dia, jadi ada la kawan dia nak main sama2. Sudahnya, petang semalam tak sempat shaye masak pun..asik teman kan dia main2 kt padang depan rumah sampai la incik sumi balik.

Sampai bila la tam nak jadi camtu? keriau2 sebab kawan dia dah takde. Shaye tak boleh nak tengok la, shaye rasa sedih sgt2. Cik sumi pun susah hati. Petang2 je kami ronda2 kawasan taman cari yang sekor lagi. Tapi tak juga jumpa. Kemana la si pong pergi yer? adakah di ambil org? (sb dia sgt comel nak banding dengan si tam) atau terjadi sumthing pada dia??

tinggal la si pong skrg..

Wednesday, August 18, 2010

Png govt servants to get RM400 each as Hari Raya gift

GEORGE TOWN: Penang government servants will each get a RM400 one-off gift for Hari Raya on Sept 3, said Chief Minister Lim Guan Eng Wednesday.

This gift to 3,577 state civil servants, to be made a week before Hari Raya, was approved during the state exco meeting Tuesday and would cost a total of RM1.5mil, Lim said.

“The special payment shows that the state government values the services of Penang’s state civil service.

“We hope the employees will be motivated to work harder to enhance the delivery system and give better service,” he said at a press conference. - The Star Online / 18.08.2010


hik3...u ols...alhamdulillah..lepas dah nak bayar duit tempah menempah hehe... ehek ehek ehek....wiiii !!!! suko den ha!!!

erm..yg cuepacs mintak utk bonus raya dari kerajaan pusat tu cmne lah pulak yer? agak2 ada khabar gembira tak?? heheh...

sebab angin ke..silap makan ke..?

Since last nite shaye rasa tak sedap badan la. Pagi tadi masa bangun bersahur, panaskan kuah gulai & scallop+sosej masak sos. Telur masin ada lagi sebelah dlm fridge bersama acar. Kira sangat2 cukup dah utk bersahur.

Baru je bukak rice cooker, tetiba rasa nak mual. Tanya dekat cik sumi :

tuan blog : yank, nasi ni basi ke??

cik sumi : ish..tak kot..takkan la basi pulak.

tuan blog : ye ker...tapi mmg tak melekit pn. Tp pesal bau rase nk loya ni?

cik sumi : haish! tak dak pa aih..ok ja tengok..

Pastu kitorang pun makan je la macam biasa. Memang tak rasa basi pun. Idung shaye je kot?? Pas abis makan, kemas2 meja n sambung take a nap jap sementara nak tunggu pagi.

Bangun tido pagi tadi, macam biasa terus tuju bathroom. Cuci muka, mandi n gosok gigi. Kali ni, rasa nk mual lagi. Herm..pesal la ni? silap makan ke? takkan kueh yg beli semalam tu? tapi cik sumi makan ok je..takde ape2 kejadian berlaku pun? adoi..tak ske taw..

Dtg ofis hari ini, pagi tadi masih berlaku kejadian yg sama. Siap rasa tak sedap perut, tak sedap badan n meloya. Smp nk kuar air mata le shaye menahan nye.

I guess dat, perut masuk angin ni...! yela, bulan puasa ni perut asek kosong je. Agaknye gini lah jadi. Adoi..rase tak tahan sgt ari ni. Ini nasib baik dah rasa reda sket. Tp klu terbau ape lebih kurang je, mula la rase nk terwekk lagi. Tak pun, harus gi mengurut badan ni? sebab rasa dlm badan ni byk angin la. Kenkadang tetiba jadi cam ketul angin lam perut, rase keras je..pastu hilang..pastu ada lagi...org kata tu angin. betul kan?

Tadi kt ofis pun kenkwn dah pandang lain dah, diorg ckp "haaa...dah lekat paa??". haish! kesitu lak! org siyes ni! rase perut masuk angin laa. huhu....


-hope cepat2 la hilang rasa camni..



Tuesday, August 17, 2010

hidup biar sedap...mcm walls tuuu...

Malam tadi anak dara jepun nama Sanyo dah sampai rumah.

Uii..shaye rase HAPPY nye tok sah cakap la. Siap test cuci baju terus tuuu...

Pagi ni, keje kat ofis tak berapa banyak. Cuci2 mata roaming ke online shopping website.
Tetiba rasa ...

Shaye rase CEDEY la pulak..

Berkenan le pulak dress2 baru dlm website tu. Adoi.. Tapi kenot beli la dis month..

Pepaham la, bulan2 duit banyak keluar ni. Mane dengan nak bayar baju tempah, biskut tempah, maruku tempah, ate segale2 benda yg tempah la ceritanya.

Tapi... lagi la cedey bila ingat....

cik Sumi Yumi mesti TAK KASI DUIT RAYA tahun ni...huhu..tak pat la nk melaram-laram ala ramlah ram gitu.....adu du duuu...

Shaye rase mcm NAK BAWA DIRI jer....


Tapi apa2 pun CAN'T WAIT lah, tunggu anak dara nyonya melaka nk sampai rumah minggu dpn.
wiiii..my kopitiam style marble top dining table...lalalaa..



- bila rasa sedih,
ubati lah hatimu dengan suatu perkara yg menggembirakan
.
hidup biar sedap hehe..



Monday, August 16, 2010

bila dah kenyang jadi cenggini la..

Pagi tadi entry bab anak dara jepun dan kwn2 barunya. Petang ni entry sal juadah berbuka puasa semalam. hehe..di kala perut tengah berdondang sayang ni, publish gambar makanan pulak yer?

Yesterday pas pulang dari meng'swipe' abg visa, kan kitorang singgah tesco pulak. Sumi cakap tingin nak mam beef pita kebab pulekkk.. ada2 je la dia tuh. So cari2 la brg nk buat beef pita kebab tu.


So alkisah nya pas balik je dari tesco, concentrate kt dapur je la. Buat inti pita (beef ramly + kubis + bawang + mayonis + tomato + chili, tomato & oyster sauce + black pepper + maggie seasoning sauce sket). Actually, shaye ni tak pernah pun buat roti pita segala bagai ni. Jadi ni kes hentam je lah. Nasib baik le rasanya sama..muahaha..

Pas setel inti pita, sumbat2 kan je la dalam roti pita tu. ala...buat je aksi ala2 membuat sotong sumbat tu..main tekan2 sumbat jer!


Pastu, panaskan kuah kacang (nasib baik ada lagi lebihan buat ari sabtu) Taruk kacang, tambah air dan gula sket. Dah setel kuah kacang.

Potong bawang, daun kucai, gaul sume dgn tepung gandum. Pastu buat pulak cucur udang hehe..

Pastu, siapkan pulak k.teow goreng.


Fuhhh...nasib baik sempat siapkan semua sebelum waktu berbuka. Akibat terlalu kekenyangan, kami berdua termiss sembahyang terawih..ngeh ngeh ngeh...cantekk betul perangai..

bila dah kenyang, jadi cenggini la...


- lain kali jgn makan kenyang2 sgt waktu berbuka.
kan dah miss terawih?huhu..

surprise le ni gamaknye?

Yesterday such a great2 day for me. Walaupun seharian berpuasa dlm keadaan yang agak suffer akibat my shoulder sakit sgt2. I guess sakit urat kot?However, kesakitan itu agak terubat bila sumi yumi mengajak keluar petang tu. Hehe...penyakit perempuan kan, klu kuar shopping...sakit pun terus rasa sihat gitu! kih3.

Yg agak memelikkan tu, banyak tempat pulak dia ajak pegi. Hai..sgt pelik ni since cik sumi ni jenis jarang la nk window2 shopping ni klu mmg dia tak niat nak beli. Apa2 pun, shaye layankan je u ols.

Kitorang ke Seri Ivori Furniture Shop, Dato' Keramat Road. U ols..terkejut nye bila sumi yumi cakap "kita beli dining table nak tak? kah3...umpama nak melompat je rasanya..muahaha!! tetiba ternampak lah dinning table Round Marble Top Kopitiam Style. Haish....jatuh hati!!! Kopitiam style tuu!! mmg le shaye suke sgt2!!!

Mula2 consider nak beli yg 6 seater. Itu mmg sgt besar n kerusi bersandar tu. Tapi fikir2 balik..alahai...dining hall pun bukan besor mane sgt..kang penuh ngn meja je. So amik je la 4 seater ni. Tak terlalu kecil n tak terlalu besar. Just nice je la dgn ruang makan nt. Pastu amik sekali book shelf kecik. yela, buku belambak kt rumah tapi berterabur je merata.

Pastu ke SEC, beli washin' machine. Tetiba je dia nak beli anak dara jepun nama sanyo ni. Dia cakap kesian tengok binik basuh baju ari2...eceh3..baik le pulak ati. Tu tak mo kabo le tu, dpt bonus raya le tu. Klu tak takkan sume benda dia beli. Itu pun nasib baik le shaye dah halang dia dari beli kabinet tv baru. Klu tak dengan benda alah tu pun dia nak beli. Padahal kat umah tu dok elok lagi kabinet tv nye. Payah le pulak bila sumi asik kuar duit ni. Suspicious betul. huhuhu..baik ada maknaaaa niii.....

selepas setel dengan urusan2 berkenaan, kami ke tesco pulek. Tak beli ape sgt pun, cuma shaye carik ikan sket n few brg2 dapur n whiskas utk 2 ekor makhluk tuhan paling nakal kt rumah tu. Ngade taik kuda sungguh, friskies tak mo mkn sgt..tak sedap gamaknye. Kena carik whiskas jugek! yg sekor mkn yg basah, yg sekor lagi mkn yg kering. Last2 tuan dia ni jgk yg kering tak gemuk2 hehehe..

mmg wiken yg best tapi shaye masih pelik nape cik sumi beli sume tu? sb shaye tak mintak pun?? surpise le ni gamaknye??



- konfirm tahun ni tak pat duit raya, sb sumi dah beli brg rumah..hem..

Friday, August 13, 2010

di manakah terlebih sedapnya?


Entry di mulakan dengan tersengihhhh....ngeh ngeh ngehh...
(sengihan ni ala2 Ali Baba prektik berjalan semasa mengunggu aloyah pergi meminjam cupak dari kassim baba- seperti filem Ali Baba & 40 penyamun)

u ols! tak rugi semalam shaye beli ikan bawal hitam dari supemarket (siap suruh diorg siangkan lagi!). Shaye buat Bawal Masak Madu Tiga. Kelass namanya kan?! Tapi masakan je nama madu 3..bkn org nye bermadu 3 yer...sila beri perhatian..!. Menu saintifik ini juga lebih di kenali - as known as - Bawal Masak Sos 3 Rasa (masam, manis, pedas).

Entah lah apa yg shaye terlebih taruk or terlebih jampi, sampai encik sumi yumi menambah nasi 2 kali berturut-turut dan tidak sabar untuk bangun bersahur bagi menghabiskan ikan yang tinggal sebelah itewww......keh3...

.... Gamaknye bulan pose ni masak tak payah nak rasa2, jadi lagi sedap kot yer??
auwww!!!

kalau la engkau tahu solat...

Alhamdulillah, semalam dapat habiskan 20 rakaat terawih + 2 + 1 solat sunat witir. Terawih ni rakaat terawal tu je yg rasa mcm lama nak habis, tapi klu dah buat smp 12 rakaat, dah tak lama dah.

Semalam masa azan isyak tu, terketek2 la me ngn sumi berjalan ke masjid negeri p.pinang. Blkg rumah je pun hehe.
Tapi tu la, kami ni klu nak gi masjid, anak 2 ekor kt rumah tu ( si pong dengan si tam) terpaksa la kami kurung dalam cage dulu. Haa..nak tau kenapa nye?? sebab 2 ekor tu suka ikut gi masjid sekali. Slalunya sumi la yg dia suka ikut. Penah sekali tu, sumi baru je kuar nk gi maghrib..tak smp bape minit dia dah balik dah. Pelik le jgk. Pastu dia kabo, nk gi camne, kucing ikut ha! tak mo balik..

Mula2 i thought dat kebetulan je la kot. Pastu selang few days, anak neighbor sebelah rumah dtg hantar kucing. Dia kabo, kucing ni ikut org gi masjid tadi. Haishh!! Sebab tu la kitorang terpaksa kurung dia lam cage klu nk kuar gi masjid. Klu nak kuar gi memana naik keta, idak le pulak dia gadoh nk ikut ke hape. Tu la kan, org kata ..anak payah sgt nak didik, tapi haiwan ni lagi senang nk bentuk. Klu la engko tahu solat kan kucing..byk nye pahala mak pak ko ni jage ko hehe. tak yah di suruh2...dh smp ke masjid dah. kih3. Tak payah di ajar, sendiri dia je nak ikut ke masjid. Siap tunggu org depan masjid lak tu..sgt2 takjub dengan kucing - haiwan kesayangan nabi.

Pas dah selamat mengurung kucing2, kami jalan la berdua, masa tgh berjalan tu kemain lagi berjanji segale bagai ngn sumi.

tuan blog : mlm ni nk buat berapa abang? 12 eh??

suami nye : abang ingat nk buat 20 la. Masuk witir complete 23.

tuan blog : betui ni?? ha..ok lah! baby buat smp habis gak la.

Kesudahannye...pas abis terawih dalam pukul 10.50 mlm. Terketek2 i ni kuar dari masjid. Haish..tak nmpk pun laki haku ni..selalu serempak depan tmpt kasut ni ha. amboi..dok solat sunat ape lagi..

Sampai je umah, hamboi haihhh!! baguih punya dia dok lentang tengok tv! hampes tui. Sambil memberikan senyuman ala2 gula naik harga...

suami nye : hehe..b buat smp habis ea?

tuan blog : ha laa..amboi..kata nk buat abis..ni awat sampai awai ni??

suami nye : hehe..abang buat smp 12 ja tadi..hihi..

.....ceh!! cannnteekk perangai sumi aku! ngarut tul !!

Thursday, August 12, 2010

lambuk yer..bukan lombok.


Al-kisah semalam aku balik keje awal. Kul 3 dah keluar dari ofis. muahaha..!! sila jgn jeles yer. Bkn apa, ada hal di Ambank MBF Tower, Gurney. Sal geran keta tu la, suda selamat smp ke bank setelah di transfer dari ambank KL. So dah alang2 terawal kuar ofis tu, aku sampai umah pn blh tahan la awalnya. Dlm kul 4 lebih dah smp rumah.

Tetiba terlintas la di kepala ku nk gi try amik Bubur Lambuk Masjid Negeri P. Pinang. hai, dengar2 ceritanya, sedap dan delises sungguh bubur lambuk masjid ni. Kena plak masjid negeri belakang rumah aku je kan..

Alang2 dah balik awal, kasi redah je la. Nk tunggu hari lain, alamat tak merasa la smp hbs ramadhan. Sb ramai yg ckp, klu pegi pukul 5.30 ke atas, tinggal periuk je la.

Kebetulan dah balik awal, peluang baik what!!


So aku pun pegi la menaiki kereta ...ngade siot! masjid belakang rumah pun bwk keta! hehehe... Sambil berlenggang2 membawa tupperware. Hem..time aku smp tu baru je lepas azan asar (nmpk sgt aku tak solat asar lagi kan?muahahaa!!). Masa smp dah ada org, tapi tak ramai. Bebudak dah beratur 1 lane dah. Aku pun sembang la jap ngn sorang akak tu. Dia ckp stay Air Itam (hai..bley tahan jauh dia dtg tuh...ingat kan org taman blkg ni je hehe).

Ada notis tertulis kt tmpt bubur lambuk tu "Bubur lambuk akan di beri selepas solat asar, sila bawa bekas sendiri".

Pas je solat asar, nasib baik aku sampai awal..dah queue panjang der!!! aku pun tak perasan. toleh blkg je tgk dh memanjang2 dah beratur. Smp ke parking kereta tuh. Kena pulak time tu dah pukul 5, so byk yg dh balik keje singgah amik le tu.

Pas berbuka, aku ngn darl try la rasa bubur lambuk tuh. fuyooo!! siyes mmg sedap der!! patut la queue nye panjang bebenor~!! tp aku rasa tu bubur lambuk daging..sb bau sup tu kuat..perghh...mmg sgt delises!!

malam pas solat terawih, aku balik rumah mama jap kt bdr perda. Jmp kwn, pastu singgah hantar bubur lambuk kt diorg. Byk org msjid tu taruk lam tupperware. Tak terhabis nye takat nk mkn berdua. Apa2 pun...dah dpt jgk rasa bubur lambuk msjd negeri tahun ni hehe.....

Friday, August 06, 2010

penangan gulai...haish..

salam pagi jumaat.

Hari ni bos cuti. Kelasss kan! PA klu bos nye takde, haish..bak raya taipusam la org ckp. Best sungguh! haha.

Ekceli cerita gulai ni relate dengan entry semalam. Kan aku ada cakap, ada buat gulai indian style tu kan? haa..cite sal itu la.

Yesterday balik keje awal sket, kul 5.30 terus blah dah. Malas nak stay back kt ofis. Smp rumah je tengok lampu ruang tamu menyala. Hem, ni konfirm2 la darl terlupa tutup lampu pagi tdi. Amboi, hari2 klu dia buat cmni, alamat makin kaya la TNB. Capai handdset, terus call darl, tuutt tuutt...tuutt tuttt..ish, tak berjawab plak. Darl ckp dia balik malam, sb ada keja urgent. Kira ot la tu. Mmg sehari dua ni dia asik balik mlm je.

Takpe lah..bz buat wiring kot..aku pikir lam hati. Pastu aku melangut la depan tv tengok gambar cina pe tah. Dlm kepala dok fikir2 malam ni nk masak apa. Dok ingat, gulai ada lagi..byk lagi pun. Goreng ikan yo lah! pastu buat bendi goreng ngan sos tiram. Ok la tu kan! takat nk makan 2 org ni. So rilex2 la dulu...incik somi balik malam karang ha..

Tetiba...dengor enjin moto bunyi. Aku jenguk le kt pintu.. Aiikk..pesal incik somi balik awal ni ha..

Dia masuk je umah...tersengih2 cam kerang busuk tu.

"aik..pesal balik awal...kata balik kul 8 lebih??" aku tnya penuh heran gitu..

darl jawab "hehehe...dok teringat ringat la gulai wife masak...tu yg balik awai!".

muahahaa....mendengar je ayat tu...aku kembang semangkuk u ols!!!!

Pastu darl terus gi dapur.. ku ingat pesal..rupanya baguih punya dok perangat gulai...dia cicah ngan roti gardenia..

kah3....tak tahan aku tengok pangai dier! 1st time rasanya dia balik umah terus gi dapur kaut gulai mkn ngn roti...takde nyempat nye aku hidangkan pun! hahaa..

punya dasat la pengangan gulai ni. mmg pun darl suka gulai..mak mertua aku dulu masa kawin dah pesan dah.."kat acey ni senang ja, hari2 buat gulai kt dia..".

Kesudahan nye kitorang dinner lewat sket la...pas aku masak bendi goreng sos tiram n goreng ikan serta masak nasi..baru kitorang makan...gulainye dah nk habis dah...


p/s :esok nk kena masak gulai lagi ke????? nasib baik la esok balik buat rumah mertua, ada gathering BBQ ngn family.


(tq 4 da pic mr google)

Thursday, August 05, 2010

menggila dengan hobi baru..


semalam tak sempat nk update blog..kesibukan melanda diri pulak. sibuk dengan keje ofis tu 1 thing, and sibuk dengan hobi baru jugak 1 thing.

Apekah hobi itu??? yeahhhh..kelass...hobi mengumpul resepi!! muahahaa..well, suppose like dat la kan? seorang isteri kena la ada minat dengan masakan rite..?

Tapi kenapa suddenly je?

well..because lately rasa seronok sgt memasak (siyesli ok). Di tambah pulak bila benda kita masak tu menjadi je...mst la berkobar2 nk masak yang lain pulak. Incik darl pun, haissh...asik puji je i masak sedap..keh3...sangat2 kembang semangkuk i dengar tau! . And 1 more thing, incik darl dah promise dia nk belikan oven baru and barang2 buat kueh ke ape bende ke..janji yg kaitan dgn masak...yihaaa!! jgn tolak rezeki weiii...org nak sapot tuh..bedal je laa....!

last few days ada jugak jenguk2 ke Popular Books..cadangnye nk le beli buku resepi best2. Belek punya belek, hem..tadek yg puas hati. I mean most of recipe yg di compile in 1 book, ada certain tu mmg kita dh tahu buat, ada certain tu sgt2 leceh klu nk buat, klu ada yg berkenan pun, setakat 3,4 resepi dlm 1 buku. Klu camtu, takkan la nk borong smp 4,5 buku..ye tak?

So yesterday, surf2 di internet resepi2 ni (mulanya sebab nak cari resepi daging masak dendeng)..at last, tengok sume resepi best jgk ni...so just print out je la..nt ley compile buat buku...kih3..

ada sorang pegawai kt ofis, si kak su tu..rupanya dia pun rajin2 belek resepi kt internet. Dia sajes roaming2 ke www.myresipi.com ...hem..mmg best web tu. Coz ada komen dr member2 yg dh try buat and ada pic2 dr kwn yg dh bt pn. So senang la, kita tgk je resepi yg byk komen tu..yg org lain try mmg dia ckp sedap tu...amik je la kan. Smlm saje try buat kari ikan indian style, cedok resepi dri myresipi.com la..kah3...menjadik der!! pagi tdi incik darl bekpes makan nasi ngn gulai tuh..tak caye hakuu..darl ckp "ha..sedap pun bt gulai". auwww..

Ari ni pun masih bersemangat lagi carik2 resepi...waaa..dah byk dah dpt ni...sabtu ni nak try buat Roti Jala wif Kari Daging la..incik darl pun ckp mst sedap tuu..lama tak makan. Sabtu mlm nt kebetulan pulak rumah mak mentua nak buat BBQ sempena sambut pose, pagi tu ley la gi market cari seafood n brg2 bbq..sambil tu petang leh bt Roti Jala dulu...yeh!!

p/s : nt nak pinjam kt mama alatan mixer dier tu since mama dah tadek buat kek n biskut kan?? hehe.....


Monday, August 02, 2010

sy suka hari minggu....hehehe

sabtu dan ahad hari yg paling sibuk dengan aktiviti. Kebetulan pulak incik darl tak kena keja last wiken, blh la kitorang kuar pagi petang siang malam gitu.


Sabtu petang, kak ct ngn mama dtg rumah. Bwk atok skali. Hehe..best sungguh la bila fmly mai umah ni..kami kuar gi tempah baju kurung, pstu balik singgah tesco. Gi kedai Bata. Dah niat nk belikan mama kasut bata comfortfit tu. Yela, cian lak kt dia..asek merungut sakit tumit je. Maybe la kasut tak sesuai kot. Yela, mama ni bab2 kasut dia main beli je...janji murah dia ckp. Sesekali pe la salahnye belikan kasut yg elok2 sket.. Anak blh pakai mahal2..takkan kt mama nk bagi yg murah..ye tak?? hehe.

Mlm sabtu, aku malas betul nk masak (saje la kan...nak manje mengada makan kt luar). Pastu incik darl ajak mamam kt nasi kandar line clear (aku peduli pe org kata line clear itu ini sume). But 1 thing yg aku sedar, waaa...line clear dah ada improvement la. I mean dari segi kebersihan n environment nya.


Dah nmpk lagi kemas, pertambahan meja n kerusi, & paling aku suka ada 1 cm lukisan besar kt dinding tertulis "Line Clear Heritage Restaurant"...waaa kelass!!

Menu cam biasa la, ayam goreng nya masih gedabak besor bak org kebulur setahun tak makan ayam haha.. sb tu klu aku mkn kt sini, aku tak pnh amik ayam goreng, aku suh incik darl amik, pstu dia potong2..pastu aku nompang mkn skali (itu pun lebih dari cukup utk 2 org).


yang kt sebelah ni, nasi kandar kuah banjir (kdg2 mamak tu ada tanya, kuah banjir ka kuah tsunami??). Klu kuah tsunami tu kira kuah byk la...lagi byk dari banjir hehe.


Time aku sibuk2 snap pic ni, incik darl dah setengah pinggan dah mamam. Pergh..dia klu nasi kandaq line clear, mmg peberet sgt la. Tp aku pun cmtu gak..klu nak banding nasi beratoq..aku lagi prefer nasi kandaq line clear..






Pas kekenyangan, kitorang lepak di gurney drive. Kih3...

rasa mcm zaman2 bercinta pulak u ols. Yelah, sejak2 dh kwin ni, tah le..aku malas betul nk kuar rumah lama2..tambah2 nk merewang rewang lepak2 ni. Klu ada pun, lepak cafe ke, minum2 cmtu. Maybe sb pas kwin ni dh byk keje kt rumah.



esok ari nye tuh..(ahad), pepagi lagi kitorang dh kuar gi jogs & main bola kt tmn belia perbandaran. Pergh...mmg best laa...tmn belia ngn rumah aku tak le jauh mana..tak smp stgh jam pn ( di waktu tidak jem la ye). Ptg ahad baru la kitorang balik umah ibu mertua ku. Bwk mak mertua ku gi sunshine bayan baru beli brg2 dapur, pastu lepak2 je kt rumah n perabih ais krim milo dia ..hehe.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails