wink! wink! u make my day!

Saturday, February 26, 2011

Baru baca- di dunia ada syurga


salam hari sabtu..

semalam balik keja, sempat kami singgah di Popular Books Komtar. Tunggu somi moka bolat lambat sgt smp. Itu la, sendiri ada kereta, gatal nk suh cik driver hantar. oleh itu, jgn le buat muka coq udang bila kena tgu lama..keke.

Spt biasa, klu masuk ke Popular, tak sah la kalau kuar tanpa ada hasil tangkapan. Ngendap punya ngendap, buku "online dengan tuhan" tak jumpa2 jugak. Nampak gaya kena gi MPH jgk la sehari dua ni.

So ternampak la oleh ku Buku ini....



Sedikit Review :

Tajuk : Di Dunia Ada Syurga
Pengarang : Asma Nadia
Penerbit : PTS Millennia Sdn Bhd
ISBN : 983-3372-67-8, 978-983-3372-67-6
Mukasurat : 152 halaman

Buku ini mengisahkan liku-liku kehidupan yang perlu dilalui oleh seorang insan bernama wanita. Setiap cubaan dan dugaan yang datang, diharungi penuh sabar dan disusuli dengan tahajud serta doa pengharapan supaya insan lemah ini mampu menempuhnya, di samping tidak lupa kepada Allah yang maha mengasihani pada setiap hambanya.


Apa lagi..ai sebat la u ols! lagipun kalau pakai fofuler kad, mesti dapat less..so dari RM11.90, tinggal 10 hengget lebih je..murah kan??

Mlm tadi, sampai umah lepas magrib tu, belek la buku ni...cara penyampaian mmg senang faham n tak yah kerut2 dahi dgn ayat2 dia. Tapi siyes la, buku ni mmg sesuai la utk kaum2 wanita yg sering tertnya2 kenapa doa tak makbul, kenapa itu kenapa ini tentang rintihan kita pada Allah. Such a great inspirational book. I baca smp meleleh air mata u ols!! malo kena gelak dgn somi. Dia hati sgt batu okek! i hati lembut bak agar2 santan gitu..

Tp alhamdulilah pas baca setengah buku ni, rasa kepercayaan pada doa tu makin kuat, rasa percaya pada kekuasaan Allah jugak makin tebal. Mmg betul lah, sesungguhnya bersama tuhan itu tidak ada jalan buntu.

Kak CT udah ckp mau booking buku ini..wow kau! tak menahan! takpe2..esok ai bawak balik buku renung-renungkan dan selamat beramal - prof izzi tu dulu keh. kang ai bawak balik byk2..mau mabuk buku u nak baca kekeke..

Monday, February 21, 2011

angaukah aku? oh tidaakk!!!

Morning! Great Monday u ols!

This morning, i hav a really2 weird feeling. Perasaan rindu yg begitu membuak2 pada my pet, si elmo. Wah..gilekah aku? sengalkah aku? yes..da answer is mmg i sgt sengal u ols! Siap kena perli dgn member lgi..wei..rindu hby takpe gak..haha..


Jawapan nya, i tak rindu langsung kt suami! wah..statement tahap kena baling dengan batang penyapu ni haha. Bkn cmtu lah, tp yela kan, hari2 i spent most of my free time dgn si elmo, of kos la i syg dia kan? betul tak?

Pagi ni tak bawak elmo dtg ofis..sb kami tak mo dia dok bunyi2 dlm lift smp suma orang pandang kami dengan pandangan pemburu haram yg menembak beruang kutub gitu!. Pagi tadi sebelum kuar ke ofis, adun makanan dia dgn gliderade yang baru beli semalam tu. Yang pelik, pagi tadi elmo tak barking langsung, diam je perati kami nak pi kerja. Sgt baik anak teruna i pagi ni!.

Smp je ofis..rasa teringat kt dia sgt2. Kenapakah? Walaupun i hav to admit dat sumtime perangai dia really2 annoying, suka barking & even crabbing, suka menggeget n suka sgt buat takut2 bila orang nk pegang dia. But if u ask to swap my pet wit sugar glider yg jinak..i will say NO!. mmg la menjengkelkan kadang2, dah la garang..tak boleh silap sikit asik nak gigit, tapi tetiap hari tengok dia..main dengan dia..so dah jadi sayang sangat2.

I wish dat masa hari ni cpt berlalu sebab dah tak sabar2 nak balik rumah n kacau dia. Really2 in love wit u my sugar glider. wuuuu....angau mode-ON! hehe....

Sunday, February 20, 2011

Superb Sunday!

Petang Ahad yang indah!

Rasanya hari ni adalah hari ahad yg betul2 panjang dan terisi dengan superb nya u ols!. Mana tak superb, bangun tido pukul 11 pagi. Bangun je terus cari Elmo dalam cage. Tak tido lagi budak jantan tu. Main2 dengan dia sampai ke pukul 2. Best bila tengok dia tido terlentang dlm sleeping hut nye tu kekeke..

Around 2pm, mama n my sis terjah ke rumah. Pe lagi diorg tu. Klu datang je, port pertama diorg serbu adalah kt belakang rumah; pokok belimbing buluh i yang maha meletops buahnya itu. Berbuah lebat betul kali ni. Tak termakan le dek non! kalau le kelas buah belimbing ni setanding buah anggur, gamaknye makcik kamu ni dah kaya dah! buah penuh dari batang bawah smp ke pucuk nun haa...



Bkn takat bagi seplastik, nah kau! sebaldi aku kasik. Sape2 yang suka makan belimbing buluh bt masak lemak tu..sila la datang ke rumah..tak lokek nak kasi. Jangan korang tebang pokok belimbing aku bawak balik sudah! hehe...

Selepas selesai aktiviti memetik buah di dusun (wow..aku ada dusun kah?), masuk umah sambung dok pot pet pot pet sembang itu ini dengan dey ols sambil buat cucur udang. Sorry la, pic cucur udang tak sempat snap sb suma sudah ngapp masuk mulut. Almaklum la, cucur udang terbaek dari ladang! taruk dlm pinggan jap je licin.

Dalam kul 4.3o petang, kami kuar ke Toby Pet Supplies Air Itam. Bagi pet lover di penang, anda pasti tau kedai ini. Kat Toby takde la akaurium ikan, kedai ni more to exotic reptiles, birds, dogs, hamster n cats. Walaupun kedai ni tak sebesar mana, tapi mmg pack dengan barang2. Ke Toby tadi sebab mencari barang si Elmo lah. Belikan dia Glider Booster & Gliderade.


Sedikit info :

Glider Booster - sebahagian dari diet sugar glider. memastikan sg anda mendapat keperluan mineral dan vitamin yg diperlukan. Mengandungi probiotik yg menghalang bakteria patogen. Setiap sg memerlukan keperluan gizi yg berbeza. Glider booster membantu memenuhi keperluan ini. Taburkan pada makanan atau buah sg setiap hari.


Gliderade - merupakan nektar yang diperkaya dgn unsur2 penting. Sg mempunyai keperluan besar utk karbohidrat kerana metabolisma tinggi. Gliderade menyediakan unsur2 penting.

Udah..dah macam mempromote barang pulak dah aku keke...Pas me nyah kan diri dari pet shop..kami siggah beli Tender Nut Jelly kt Jln Dato Keramat.



Udah ke situ, singgah pulak kat pakcik jual Apom Tradisional. Perghh! ai sajes u ols pi beli la..mmg terbaek dari ladang..sedap gile! dah le ada macam2 jenis..siap taruk cheese pn blh. for info, pakcik ni dah menjalankan bisnes apom tradisional (ada orang panggil apom telur, ada orang panggil apom lenggang) selama 28 tahun.




So korang bayang sendiri la kan? kalau tak sedap, cmne dia boleh survive sebegini lama meh?? (ewah..cakap cam cina gitu). Pe2 pun..try la yer...stall pakcik ni tepi jalan dato keramat tu..dekat dgn kedai Pandan Coconut tu je, depan sket dari Penang Times Square.

Ape2 pn..i hav a really2 superb sunday. Enjoy wit my pets, my family & delicious food in penang.

Saturday, February 19, 2011

pet, kasut dan hobi baru..meleps u ols!!

Happy Saturday. Fuh! hari bermalas-malasan di rumah.

Cerita hari jumaaat semalam. Bawak si elmo ku ke ofis. Konon nak biasakan kan dia la (salah satu teknik bonding pets untuk menjinakkan pets). Hem, nak tau apa jadi? kawan kami la, dia pi bukak porch elmo. Pe lagi, melompat la budak tu. Dah la dia tak biasa tengok orang ramai2 kerumun dia. Pastu pe lagi, acara kejar mengejar dlm ofis. Hbs pecah rahsia kami bawak pet pi keja. ciss!! Dah lepas bape jam..baru dia cool sket. Dok dalam sleeping porch dia atas meja. Masa naik lift tu lagi lawak, dia asek berbunyi je. Lift nak naik smpai tingkat 21 pun terasa begitu lama u ols! haha..kami buat muka inesen tak bersalah je. Tp org2 dlm lift cuak je dgr bunyi menatang. keke..




During lunch hour, elmo dah lena nyenyak dlm porch dia. Tutup pintu bilik, kuar lunch ngn member2. Sempat meronda smp 1st Avenue (sblh building komtar je u ols). Cadangnye teman kawan beli kasut. Last2 haku pun sebat sama. Boleh tahan la hasil tangkapan semalam. Dok berkenan kasut crocodile. haha..ala2 org tua sket, tp comfort. Sesuai la pakai gi keja..tak sakit kaki kami ni haa...




Time tu sempat lagi menjeling handbeg F Timber dalam parkson. Humang aihhh u ols! sale 70%. Pastu mula la terketaq bibir terketaq tangan suma ada. Takpa2...apa gunanya suami jika tidak menggunakannya?? keke...bijak kan i u ols?? semalam dah kasik urut baeekkk punya dah. Cik somi moka bolat cakap "ha la...nt pi tengok..abg beli". U ols!! kami rasa nk lompat sampai siling okek!!!

Mlm tadi plak...roaming2 ke mudah.com ...ternampak la cawan idaman malaya ku! oh tuhan..!! cawan kopitiam yg dah lama kami dok cari! Terus pagi tadi kami col advertiser nya. Rupanya dia mmg ada jual suma jenis barang2 vantage n old skool antik nih. Siap dia kasik blogspot dia lagi.
Kwn2 yg suka boleh la klik2 ke harta karun angah . Mmg superb lah collection dia tuh!




Pas ni misi kami nk carik teko yg sesuai je. Skrg kt rumah mmg dah guna meja makan marble kopitiam. Baru gandingan serasi kan? kekeke....kami soookaaaa!!!

Wednesday, February 16, 2011

elmo si suggies




happy wednesday!

dah mlm baru sempat hapdet blog, sehari dua ni pc bt hal kt rumah, apa tak kena tah. So far dah ok skrg..hope so lah!.

baru lps masak daging black pepper..hoho delicious okek (puji diri sndiri nmpk? bt tak tau je la u ols..)

hapdet sket pasal my new pet (sugar glider).. hem..got good news n bad news actually.

the bad news is..my sugar glider mati after few hours ambil dr breeder nya. alasan? tak di ketahui dan masih menjadi tanda tanya. Maybe sb dia masih dlm peringkat joey (anak) lg. so tak tahan berjalan jauh agaknye..kot la kan.

the good news is...got replacement.. haha..bley plak replace kan? nasib baik la breeder nye sgt baik hati. Jadi dia ganti dgn yg lain. Tp adoiii...yg di ganti ni, sangat2 la garang nye!!

asik nk mengeget je kejenye. usah di tanya la bape kali kami ni kena geget sehari. Ada jgk rasa nk geget dia balik. Tp kecian pulek..dh le besor tapak tangan je. Oleh itu..SABAR aje lah..itu adalah perkara terpenting bila nk jadi owner kepada sugar glider (sg) ni. Sb 'sg' ada mcm2 perangai n keletah. Lebey kurang mcm anak kecik umur 2,3 tahun.

Sumtime, makan nye kena bersuap..tido nye kena berdodoi. Mcm2 hal. Tp my 'sg' ni masih dlm peringkat perlu di jinakkan. sb dia agak garang berbanding rakan2 sebaya yg berusia 2 bln. Tah le kot kecik2 dl penah mkn kumbang kot?? asik nk terkam org je. Bagi yg tak biasa..maybe takut2 sket. Tp jgn risau, dia gigit tak sakit..ada la lebeh kurang terasa seperti mencocok lidi sate di jari tu. hehe.

yesterday, sempat snap pic elmo (his nick) tengah mkn malam. Mkn malam nye tak tentu..kdg2 pukul 10 dia dh carik makanan, kadang2 smp 12 mlm baru dia rasa nk makan. Klu tak makan jugak, alamatnye, cik owner dia ni la yg tolong suapkan. Tp sebelum makanan berjaya sampai ke mulut elmo, mau jgk le 2,3 kali kena geget dl..sgt perlu bersabar!



soalan yg selalu di tnya:

sampai bila baru dia nk jinak?
- tak pasti, bergantung kpd 'sg' berkenaan. ada yg smgu dua dh jinak..ada yg berbulan..ada yg bertahun..

dia makan apa?
- most of fruit yg manis2.. favorite dia honeydew, betik and apple. But paling penting skali HPW (high protein wombaroo) fungsi nye protein kepada 'sg' anda. dia jugak ada mkn few serangga (blh klu nk bagi), scrambled egg, ayam rebus n few more..mcm2 blh..lebey kurang cm kita jgk.

jangka hayat?
- 10 ke 15 tahun (klu pandai jaga la kan..)

cage macam mana?
- seboleh nya carilah cage berketinggian sekurang2nya 3 kaki..sb menatang ni suke mengglider..jadi kena la carik cage yg besar. Di samping tu benda yg perlu di taruk dlm cage adalah sleeping porch, bekas minuman dan makanan, dan permainannya (hut, wheel dsb)

perangai 'sg' ni sgt2 cute klu kita perati...mcm budak2 yg nk di manja..so bg yg tak kwin lg tu..bley la jadikan sugar glider ni as pet..melatih menjaga anak hahaha....

smp ke saat ni...my elmo masih lagi tido. Td kodek2 kacau dia jap..pstu bising melalak marah org kacau dia. Jadi biarkan je la dia tdo dlm hut nye tu..mlm karang gerak utk mkn.


ni la cage elmo..yg tergantung tu hut dier, yg mcm beg tu tmpt tdo dia (sleeping porch). jgn gatal2 ambil porch dia tuh..kang dia bising..mcm2 tau2 je tempat tdo dia org kacau haha

Friday, February 11, 2011

batuk limau belum baik u ols!

sehari dua ni tak apdet blog..alahai, penangan buah limau raya cina tak abis lg. Batuk belum betul2 ilang, demam dh ok, tapi besekkk laaa...manje taik kuda mau lebey okek! keke.

member cakap, hg ni demam dpt sugar glider kot? binawe u ols!!! perli kami nmpk?? hahaha..bkn demam nk dpt sugar glider, demam keluaq duit beli dia laaa....kekee..

hari isnin keja half dae, selasa melingkup mc teruih, rabu baru masuk ofis. Khamis n hari ni keja cam biasa. Skrg ni kt opis takde keja sgt. Mmg takde keja laa...sb bos baru tak masuk2 pn lg.

esok ada program best..nak jalan2 ke sg petani ...kah3..rasanya dah nk dekat setahun (atau pun dah lebih setahun?) kami tak gi sg petani. Plan sok pas zohor gi sana..nk gi amik anak baru kami...keke..tunggu kami apdet entry esok! plan nk singgah RFC (radix fried ciken) skali..lama tak gi...gamak2nye sok masuk bandar sp, dah macam rusa masuk kampung..jakun wei!! keke..

apa2 pun..wish utk suma kawan2..happy wiken!! make sure wiken u ols meletopss okek!!

pstt...stgi kami nk kuar meronggeng ngn cik somi moka bolat..mana lagi....sup hameed!!! terbaek!

Monday, February 07, 2011

i'm so poisoned! sugar glider ni apa??

ohok ohok..ari ni keja halfdae. Batuk terkokok2 kt opish smp sakit perut menahan. Dah la tak berapa nk rajin, kami balik umah teruih! keke.

demam baru nk kebah. Demam sebab apakah? mungkin sebab menatang ni.


ni..sugar glider ni. yes u ols! nama dia sugar glider. korang tau kah? dia spesis pe? ada yg kata spesis tupai terbang. u ols...pembohong u ols ni tau..bukan bukan...noo nooo...

let me story sket..kami pun cedok2 copy paste je dr pakcik Google. kekeke.

Sugar glider merupakan haiwan marsupial kecil yang berasal dari Australia, Papua New Guinea dan Indonesia.
Diorg ni bukan adik beradik tupai tapi, diorg adik badik kangaroo, dia ade kantung kat perut dia mcm kangaroo. Mereka juga merupakan haiwan malam yang akan menghabiskan masa siangnya untuk tidur dan berjaga diwaktu malam untuk mencari makanan dan aktif sehingga awal pagi.
Sugar glider adalah haiwan peliharaan eksotik dikebanyakan negara sekarang. Mereka sangat berbeza dengan haiwan domestik lain seperti hamster dan tikus. Mereka
mempunyai personaliti tersendiri, mood, sensitif dan merupakan haiwan yang istimewa
dan bijak dalam saiz yang kecil. Di Australia, Spore dan beberapa negara lagi, permit di perlukan sebelum membela haiwan ini..Msia setakat ni tak perlu. price nye? hehehe...senyummm duluuuu.... ada org panggil SG ni "pocket pet", sb blh bawak dlm poket bila kuar jln2. jgn jeles u ols!


ni SG betina..sb ada kantung kt perut dier..

kami pun tak tau la dengan tetiba je timbul perasaan minat tahap dewa2 dekat sugar glider ni. Sb i guess its a unique creature. Dia sgt kecik...tp bley terbang2 (glider) mcm tupai terbang tu sket...ada mata yg sangat bundar dan besar (kalah ikan uji rashid u ols!) then dia sgt manja n jinak pas kenal tuan nya.

yang tak berapa sedap tu...sgt2 mahal....se ekor (anak dlm usia 2-3 bln) berharga kira2 RM200-300. Normally market price di breeder RM250. Klu kt pet shop...ada pnh jumpa RM270 se ekor.

Ramai yg tak berapa mengenali artis ini u ols..maybe sebab kurang pendedahan or u ols jarang tengok 'nesyenel jograpic' ni!! keke.




kami dlm proses nk membela nya..dh dpt tempat membeli dr breeder nya di sg petani. Dlm seminggu ni mmg sibuk gila la dok stadi sal sifat2 haiwan eksotik ini. Cuma nk habaq mai awai2, kt penang ni punya la payah gila nk jmp barang2 aksesori n supplement for sugar glider ni. Kt pets shop pn payah jmp.

Hamster dah penah bela, kucing pun dah, tortoise pun dah, ikan pun dah..so apa salahnya berubah kepada haiwan eksotik ni pulak. Ramai yg nasihat think twice, sb seekor pun dah RM250.00..tp itu la..dlm proses mempelajari haiwan ini.

Tp cute sgt2 kan??? mahal tu mmg la mahal...
TAPI KLU DAH BERKENAN? NK BUAT CMNE! HUHU......ARRGHH!! GOIN TO HAV U SOON SUGGIES!!



source : google n few blogs n forum.

Saturday, February 05, 2011

buah anggur penang

Tadi ke majlis kenduri bertunang sedara sepupu sepapat. Punya lecey tol la, pagi ni selsema pulak. kami malas nk habaq, tp tau2 je la..ingus asek nk leleh je..tak sempoi lnsg! Nasib baik jgk kenduri dlm penang jgk, pi jap je, tak sempat tunggu rombongan belah kelantan smp, ai dah cabot dulu u ols!

Umah sedara kami ni unik sket, ada pkok anggur! awat ingat penang ni takdak class sgt ka? tak payah pi kameren heglen tau takat nk petik buah anggur ijau itew!!

ni lah gambaq buah anggur berkenaan.



rasa nya, jangan lah harap manis...tdi yg dok petik tu pun tak besar mana lg..erm, ada la sket2 rasa mcm buah cermai tu ( u ols tolong jgn ckp tak kenai buah cermai naa!) ada jgk sket2 rasa mcm mkn buah belimbing buloh. Tp apa2 pn, kami blh petik buah anggur. u ols tak blh kan??? kekekekkeek....

ekceli heran la jgk, cmne la anggur ni hdup subur je kt umah sedara kami di Sungai Nibong, P.Pinang? dah la panas spesis gurun je (tp mmg umah depa ada aircon, takkan depa tala aircon depa kt buah anggur? sungguh tak logik kan???)

itu la, jadi tu jadi buah nye, tp tak la sesubur di kameren itu. Hentam je la..janji bley petik kan?

skrg dh balik rumah, pas setel entry ni..kami rasa nk tarik selimut n tidoq..sb kami sungguh tensen...kami selsemaaaaaaa...!!!!

KAMI BLOGGER UTAGHA

bagi blogger2 yg menyetay kan dirinya di utagha (wah betul ke aku eja ini), boleh la merajinkan diri anda join kami blogger utagha ni. Tdi roaming2 ke blog GKSB yg makin glam skrg itew, ternampak entry ni. Join yo lah, eden tongah takdok ektibiti berpekdah ni ha..

1st skali, kena bgitau nama kot kan? Nadia Ishak. Nama dalam Pesbuk "sugarhoney icedtea", boleh klik kt pic badge di side bar itew. Nampak kah u ols? atau rabun? keke.

Berasal dari Penang of kos! I leb2 penang bery2 much, walaupun penang la ni, naaalaaaaaaa punya dok jem..cilabet betui u ols. tambah2 kami ni keja kt georgetown (kami org town naa), dok pun georgetown. Umah family kami kt bdr perda bkt mertajam. Di pendek ayat nya, kami mmg org utara. Tp kami kerap kena travel pi Keyhell. Tp itu tidak menyebabkan langsung kami lupa asal usul..sb utaqa terbaek laaa....kt selatan payah carik gulai kan u ols? hehe.

Pada cik GKSB itew, stgi kami pi add hgpa kt fb..kami bz betui mlm ni kah3...takpun hgpa mai add kami la? *ceehhh....demand plak tu..


Friday, February 04, 2011

5 bln lamakah? yes..klu peknen perut da nmpk kn?

Nak masuk 5 bulan tinggalkan blog. wahahaha....sgt2 lama tuh u ols. alasan? tak mo la nk karang alasan lg, sb asek bagi alasan glamer ni je:-

1. bz (mcm la artis kan...tak ley di terima punya alasan).

2. tenet kena block kt ofis *yes! dis is rite u ols! smp hati depa block blogspot kami kt opis..depa mmg dengki, depa tak dak blog!.


takpe, dh pakai beruk ben lama dah...jd suppose tiada alasan tak hapdet blog.

tp alasan yg sebetulnya, akak debab ku SITI MURNI ISHAK iteww, selalu marah aku tak hapdet blog! nah amik hg kak! nak sgt aku apdet, pasni aku hapdet ari2, biaq melugai nk baca hehe.

ari ni letih sgt..takde apa nk tempek kt sini lg, juz 2 hari cuti ni, me ngn cik somi moka bolat melibatkan diri dlm dunia pesisir pantai. Wah, bunyi sgt kelas kan u ols? kami pi carik sipot! smlm balik umah mertua carik kerang bulu (nama dia sgt sensed kan?), pastu dpt jgk siput sudu yg bley tahan banyak. Hari ni gi ke Pulau Aman pulak. Plan makan mee udang, pstu siap pi cari siput nangka lgi (ada org panggil siput ijau).

ni gambaq muka kami yg latest, bley tahan comey kan skrg? mekacehh!! keke..kami mmg perasan..tak pa, org kata, org perasaan ni hati bekk!

bagi yg cetek ilmu pengetahuan, ni org panggil udang lipan..sgt delises! sekilo 35 hengget.

ni le sipot ijo tu (siput nangka)

ngan abie moka bolat, kami tunggu mee tak smp2 lg..kami posing la dl.

mama wit akak kami, yes! dia mmg suka bt moka comey skrg! tak dpt di kenal pasti sebab musabab penyebabnya....

few pic ai sempat share wit u ols..pasni insylah bakal apdet blog hari2. Tp amaran awal diberikan, blog ini tiada langsung mengandungi sebarang unsur politik, keagamaan yg melampau..hanya terdapat kandungan makanan halal, holiday shopping yg menggegar jiwa dan ayat2 merapu ke loghat utaraan. mekacehh!!...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails