wink! wink! u make my day!

Monday, February 07, 2011

i'm so poisoned! sugar glider ni apa??

ohok ohok..ari ni keja halfdae. Batuk terkokok2 kt opish smp sakit perut menahan. Dah la tak berapa nk rajin, kami balik umah teruih! keke.

demam baru nk kebah. Demam sebab apakah? mungkin sebab menatang ni.


ni..sugar glider ni. yes u ols! nama dia sugar glider. korang tau kah? dia spesis pe? ada yg kata spesis tupai terbang. u ols...pembohong u ols ni tau..bukan bukan...noo nooo...

let me story sket..kami pun cedok2 copy paste je dr pakcik Google. kekeke.

Sugar glider merupakan haiwan marsupial kecil yang berasal dari Australia, Papua New Guinea dan Indonesia.
Diorg ni bukan adik beradik tupai tapi, diorg adik badik kangaroo, dia ade kantung kat perut dia mcm kangaroo. Mereka juga merupakan haiwan malam yang akan menghabiskan masa siangnya untuk tidur dan berjaga diwaktu malam untuk mencari makanan dan aktif sehingga awal pagi.
Sugar glider adalah haiwan peliharaan eksotik dikebanyakan negara sekarang. Mereka sangat berbeza dengan haiwan domestik lain seperti hamster dan tikus. Mereka
mempunyai personaliti tersendiri, mood, sensitif dan merupakan haiwan yang istimewa
dan bijak dalam saiz yang kecil. Di Australia, Spore dan beberapa negara lagi, permit di perlukan sebelum membela haiwan ini..Msia setakat ni tak perlu. price nye? hehehe...senyummm duluuuu.... ada org panggil SG ni "pocket pet", sb blh bawak dlm poket bila kuar jln2. jgn jeles u ols!


ni SG betina..sb ada kantung kt perut dier..

kami pun tak tau la dengan tetiba je timbul perasaan minat tahap dewa2 dekat sugar glider ni. Sb i guess its a unique creature. Dia sgt kecik...tp bley terbang2 (glider) mcm tupai terbang tu sket...ada mata yg sangat bundar dan besar (kalah ikan uji rashid u ols!) then dia sgt manja n jinak pas kenal tuan nya.

yang tak berapa sedap tu...sgt2 mahal....se ekor (anak dlm usia 2-3 bln) berharga kira2 RM200-300. Normally market price di breeder RM250. Klu kt pet shop...ada pnh jumpa RM270 se ekor.

Ramai yg tak berapa mengenali artis ini u ols..maybe sebab kurang pendedahan or u ols jarang tengok 'nesyenel jograpic' ni!! keke.




kami dlm proses nk membela nya..dh dpt tempat membeli dr breeder nya di sg petani. Dlm seminggu ni mmg sibuk gila la dok stadi sal sifat2 haiwan eksotik ini. Cuma nk habaq mai awai2, kt penang ni punya la payah gila nk jmp barang2 aksesori n supplement for sugar glider ni. Kt pets shop pn payah jmp.

Hamster dah penah bela, kucing pun dah, tortoise pun dah, ikan pun dah..so apa salahnya berubah kepada haiwan eksotik ni pulak. Ramai yg nasihat think twice, sb seekor pun dah RM250.00..tp itu la..dlm proses mempelajari haiwan ini.

Tp cute sgt2 kan??? mahal tu mmg la mahal...
TAPI KLU DAH BERKENAN? NK BUAT CMNE! HUHU......ARRGHH!! GOIN TO HAV U SOON SUGGIES!!



source : google n few blogs n forum.

5 comments:

AlexAlabasta said...

Dl pnah nak beli, tp pas tgk kwn bela trpaksa batalkan sebab die buang ikut suka and xleh diajar. But true, sgt comel~!!! Sugar glider ni mcm baby okayh?! Sgt manja dgn tuan dia!!!

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

wah.. nak dapat baby baru dah neh!!!!!
comey2.....

siti murni said...

sesuaaaiii dengan nama fb u..SUGARHONEY...lalala..:)
betul la..fikir abis2...esok2 nak jaga dia cmne...mahal tu..belum kira bab aksesori dia lagi...

Nadia Ishak (Sugarhoney Icedtea) said...

alex : buangan dia kecik je kan..kencing tu mmg..kdg2 dia kencing kt tangan...tp dia tak beracun cm kencing hamster..

Nadia Ishak (Sugarhoney Icedtea) said...

kak ct : hehe..takpa..mak angkat dia ada kt bndr perda..klu ai kena kursus..ai bg u adopt la jap kekeke

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails