wink! wink! u make my day!

Wednesday, February 16, 2011

elmo si suggies




happy wednesday!

dah mlm baru sempat hapdet blog, sehari dua ni pc bt hal kt rumah, apa tak kena tah. So far dah ok skrg..hope so lah!.

baru lps masak daging black pepper..hoho delicious okek (puji diri sndiri nmpk? bt tak tau je la u ols..)

hapdet sket pasal my new pet (sugar glider).. hem..got good news n bad news actually.

the bad news is..my sugar glider mati after few hours ambil dr breeder nya. alasan? tak di ketahui dan masih menjadi tanda tanya. Maybe sb dia masih dlm peringkat joey (anak) lg. so tak tahan berjalan jauh agaknye..kot la kan.

the good news is...got replacement.. haha..bley plak replace kan? nasib baik la breeder nye sgt baik hati. Jadi dia ganti dgn yg lain. Tp adoiii...yg di ganti ni, sangat2 la garang nye!!

asik nk mengeget je kejenye. usah di tanya la bape kali kami ni kena geget sehari. Ada jgk rasa nk geget dia balik. Tp kecian pulek..dh le besor tapak tangan je. Oleh itu..SABAR aje lah..itu adalah perkara terpenting bila nk jadi owner kepada sugar glider (sg) ni. Sb 'sg' ada mcm2 perangai n keletah. Lebey kurang mcm anak kecik umur 2,3 tahun.

Sumtime, makan nye kena bersuap..tido nye kena berdodoi. Mcm2 hal. Tp my 'sg' ni masih dlm peringkat perlu di jinakkan. sb dia agak garang berbanding rakan2 sebaya yg berusia 2 bln. Tah le kot kecik2 dl penah mkn kumbang kot?? asik nk terkam org je. Bagi yg tak biasa..maybe takut2 sket. Tp jgn risau, dia gigit tak sakit..ada la lebeh kurang terasa seperti mencocok lidi sate di jari tu. hehe.

yesterday, sempat snap pic elmo (his nick) tengah mkn malam. Mkn malam nye tak tentu..kdg2 pukul 10 dia dh carik makanan, kadang2 smp 12 mlm baru dia rasa nk makan. Klu tak makan jugak, alamatnye, cik owner dia ni la yg tolong suapkan. Tp sebelum makanan berjaya sampai ke mulut elmo, mau jgk le 2,3 kali kena geget dl..sgt perlu bersabar!



soalan yg selalu di tnya:

sampai bila baru dia nk jinak?
- tak pasti, bergantung kpd 'sg' berkenaan. ada yg smgu dua dh jinak..ada yg berbulan..ada yg bertahun..

dia makan apa?
- most of fruit yg manis2.. favorite dia honeydew, betik and apple. But paling penting skali HPW (high protein wombaroo) fungsi nye protein kepada 'sg' anda. dia jugak ada mkn few serangga (blh klu nk bagi), scrambled egg, ayam rebus n few more..mcm2 blh..lebey kurang cm kita jgk.

jangka hayat?
- 10 ke 15 tahun (klu pandai jaga la kan..)

cage macam mana?
- seboleh nya carilah cage berketinggian sekurang2nya 3 kaki..sb menatang ni suke mengglider..jadi kena la carik cage yg besar. Di samping tu benda yg perlu di taruk dlm cage adalah sleeping porch, bekas minuman dan makanan, dan permainannya (hut, wheel dsb)

perangai 'sg' ni sgt2 cute klu kita perati...mcm budak2 yg nk di manja..so bg yg tak kwin lg tu..bley la jadikan sugar glider ni as pet..melatih menjaga anak hahaha....

smp ke saat ni...my elmo masih lagi tido. Td kodek2 kacau dia jap..pstu bising melalak marah org kacau dia. Jadi biarkan je la dia tdo dlm hut nye tu..mlm karang gerak utk mkn.


ni la cage elmo..yg tergantung tu hut dier, yg mcm beg tu tmpt tdo dia (sleeping porch). jgn gatal2 ambil porch dia tuh..kang dia bising..mcm2 tau2 je tempat tdo dia org kacau haha

6 comments:

niesz said...

comel nye die..geram je tgk!ehe..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

comelnye...

Nadia Ishak (Sugarhoney Icedtea) said...

hehe...niesz..tak mo bela kah??

Nadia Ishak (Sugarhoney Icedtea) said...

MS : aku ngn dia sape comey lagi? bek kabo???

siti murni said...

Elmo je...?mana gambo elgu?ekekeke

Nadia Ishak (Sugarhoney Icedtea) said...

kekeke..elgu? elgu dok tdoq time tu hahaah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails