wink! wink! u make my day!

Wednesday, December 30, 2009

parking punya hal...

huik hai ols..

Selamat Berhari Rabu ~ Movie Day beb!. Tapi bagi org dh kawin ni..tak merase dh la zaman2 bercinta tgk movie ni..huhu.

alkisah nye pagi ni dtg keje..aduh makk..tmpt aku bese park kete tu (multilevel parking prangin mall) tutup la pulak. Tah le apesal nye, deme taruk pengadang kt entrance nk naik multilevel tu. Gawat neh! abis nk park kt mane? patut la byk kete cm pusing balik.

Sbnarnye, tmpt parking byk sekitar komtar / prangin mall ni. Tp tu la, dilema org berkerja lam suping complex ni. Sume parking mahal n kebanyakan nye per/hour. Gila gapo klu aku park smp ke petang..dh bape hengget dah?

so aku park je jap dpn maybank tu, gi palm scan dl. Yela, tak pasai2 kang lewat msuk lagi. Turun tu, cadangnye aku nk park je la kt open car park blkg nasi kandaq mutiara tu. Oii mak..sekali dh queue panjang laaa... mau tak mau..tgu je la aku...


parking ni dh full dah ekceli..tapi kami q jgk tggu smp ader org kuar..

muka haku ketika 5 minit menunggu..

tyme 10 minit tggu...

tyme 25 minit tggu...muke len dah wei..

ni tyme 40 minit menunggu...

kowrank byg kan le..45 minit gak le rasenye aku tgu nk dpt parking. Mmg ader parking lain..tp per/hour nye parking..tak sggup den ha!.

Mmg rase nk bebal le jgk. Tah apesal tah blh tutup parking multilevel tu. Bila dh tutup..mst la geng2 yg pepagi park kt situ kene carik parking lain. Kene plak tyme aku msuk keje 8.30, konpom2 la yg msuk 7.30 n 8 pagi dh queue dl dah. Kesudahannye tdi..dpt jgk le parking...dgn bayaran RM5.50 per day. Ari2 leh tanam jagung aku cmni.

****
sal cerita ceruk dapur smlm....ai masak mee goreng basah ye makcik2..


yg kembang bontot tu...incik habie ckp sodap! alahai..2,3 tmbah.. Klu ikutkan, aku pun hentam je baling2 lam kuali tu. Cuma yang sedap tu agaknya tang aku boh udang besaq n sos tiram. Kene plak bt basah2 ni.

Bfast pagi tdi..aku bt sandwich. Telur Pecah + Mayonis + hirisan daging beger + black peper + salad

Pergh...bwk dtg keje sket...member ckp sedap laaa...adoiii..makin kembang bontot aku hahaha....

Monday, December 28, 2009

wiken tour! yg letih

Huik hai ols..

epi belated kismess...hehe..bley plak belated tuh.

wa..ari ni dtg koje..aci bet ar..sape rase cm nk balik smbung tdo?? hehe...angkat tangan!!!

aku le salah sorangnye tu...huwaa..gile dengki weii..member2 byk cuti sandwich ni..geng aku sekow je mai kje. Yg len cuti la..Mc laa..mcm2. Aku pun pagi tdi nyaris nk meng'mc' kan diri. Tp sb kene tegur ngn incik habie "amboi..kerap cuti sgt aih..". Teruih sentot..tak jdik nk cuti. hua3..

tau ngape aku mls gile keje ari ni? ha..ini nk kabo nye. Ya tuhan, last wiken..my schedule really2 pack! ngalahkan artis lak rase.

Yeee..betull!! tak tipu.. itu lah..mslh gak bila fmly both side 1 negeri ni. Tak balik salah 1 umah, rase bersalah jiwa raga lak. Itu pun umah my mum balik 1 ari je..tak balik tdo pun. Pagi balik..mlm dh terus gi umah mertua lak.

Yg byk ektibiti nye..belah umah ibu mertuaku la.. dicatatkan rentetan2 peristiwa spnjg wiken lps.

Jumaat (ari kismes) -
Pagi kemas2 my umah..Tghari bertolak balik ke Bndr Perda BM. Umah my mum... Petang kami kuar ke carrefour sbrg jaya ngn my akak skali. Kan ada roadtour permata hijrah tuu...den pogi beli air titis mata tuu...pstu jalan2 jap.. singgah kedai itu kedai ini. Sempat suping barang dapur sket.. beli macaroni, sos tiram & few brg dapur..yela..dh jadik tukang masak kt umah la katakannn...

Mlm tu...kami pack2 brg..balik ke Bt Maung (umah ibu mertuaku....)

Sabtu -
Bgn pagi, kemas2 bilik pstu cuci baju sket, then tlg incik habie bersih2 laman umah mentua aku. Dia bakor smpah..aku siram2 pokok hape sume. Di samping tu, aku ambil kesempatan la..cuci kete merah aku tu. Kete kelabu incik habie tak cuci! padan muke..sape suh dia malas sgt..tobat aku nk tlng cuci..(kasi ajor sket org malas cuci kete tu)


ha..shining tak?? hehe

tengahari - bwok gen2 kelabu incik habie gi repair bumper kt sg rambai bkt mertajam. (dr island balik ke mainland taw! semata2 nk repair bumper dier). Pastu kami singgah kedai spot rim kat berapit. Yg mane kaki2 kete tu..mst taw kedai tu punya. Belek2 rim..dh terjatuh cinta plak pada rim kt bwh ni...gile sengal..!! cun siot. Naseb bek 17"..tapi abg kedai tu kabo..tak lama lagi smp le yg 15" punya...hua3..nescaya bertukar spot shoes baru la cik merah aku nt...yehaa!! incik habie lak dok ricky2 rim gold 17"..nk tukor kt gen2 dier..skunk pakai kasut 16" je...bowink dh le kot gamaknye.



ni le rim yg aku gile sgt tu...santekkk!!!!

kul 2 cmtu..kami balik umah mentua haku kt bt maung...ate ari tu ade kenduri sedara lam kampung...kelam kabut le aku mandi salin baju kurung. Gi jalan kaki je ngn abg ipor aku & incik habie. Aku gi mkn je..deme ader la tlng2 jdik bentara pas tu hehe... Pas balik kenduri tu..aku berehat2 la di buaian depan umah smbil berposing2 amik gmbr. Akibat bosan tgu laki aku balik dr jdik bentara tu. Smbil2 tu aku dok dgor la mentua aku bergosip2 ngn mokcik mane tah singgah kt umah kami.

wah..posing sakan aku..kenyang mam nasik kenduri...

haa..nmpk tak mentua aku kt blkg tu ngah bergosip?? ngeh3..

Petang tu..cadangnye aku nk rehat2 le kt umah..ate anok sedare aku sms lak..kabo nk dtg umah tokcik dier (tokcik dier tu..mak mentua aku le) ..pstu..aku pun kuar la gi amik dier yg stay kt Jambul View (dekat2 ngn hotel equtorial tuu)..pstu...timbul la plan nk mengabih duit...aku singgah salon gi ejas2 rambut hahaha....

Mlm tu..bwok mentua aku gi pesta lak..ate dia nk beli tikau le...gi skali ngn mira (anak sedara aku)...ciss..korang taw tak..tadek parking!! sengal gilee!!! melilau2 carik..mmg tadek...smp jauh berkilometer pun penuh. So kami tak jdik le gi pesta mlm tu...mak mentua aku ajak gi esplanade (pdg kota lama) mam nasi lomak..hentam je lah...

harus di akui..mmg sedap la nasi lemak ni....sedap tang sambal dier tuh!

kt blkg tu la gerai nasi lemaknye (erk..ni le rmbut baru aku..tak beza sgt pun..ptong dpn je..hehe)

Pas makan2 tu..kami lepak kt tepi padang rumput kt padang kota tu..sembang itu ini..mcm2 la mak mentua aku cite..punya bantai gelak la aku ngn mira dengar..haha...cite deme dulu2 la..mcm2.. Dlm kul 12..kami pun balik umah....leeetihh...itu baru ari sbtu!

Ari Ahad -

Pagi cam bese je..aku bngun tdo..bt2 keje umah pa sket...cuci baju..kemas2 bilik....

Tghari tu siap2 nk gi kenduri sedara lagi! kat Sg Ara pulak. Ate belah incik habie aku ni byk adik beradik..tu yg blh di katakan almost every week ader je kenduri itu ini...

berkebaya itam pulak..hehehe


ni le contoh2 muke suami yg kene pakse amik gmbr..hahahaha

Kul 3 lbh pas balik kenduri..kami lajak gi umah lang (alaa..lang yg aku gi umah dier kat pahang baru2 ni...lang balik png jap..sb knduri sedara tu...umah dier kt png pun ader...).
Ate penyebab yg kami gi umah lang kt sg nibong tu sb aku tertinggal baju la mse balik phg tu...tinggal kt sane..seb baik kak biah bwk balik ke png...hehe...Dh jmp deme tu..melekat laa....kul 5 lbh baru balik bt maung..

Smp umah dh kul 6 cmtu..pstu deme ckp nk gi pesta pulaakk..yela..mlm semalam kan tak pat msuk sb parking penuh.. So kami berazam nk gi awal la hari ni haha...
tyme tunggu deme bersiap...aku msuk dpur mak mentua aku..curik bawang2 ngn cabai dier..haha..blend siap2 nk bwok balik umah nt.. Yela..umah aku tadek blender la..tak belik2 lagi..so baik aku blend byk2..bwk balik simpan lam fridge...

Kul 7 cmtu..kami bertolak le ke pesta....kuar lagi! parking cm ampes la..susah jgk..ngn jalan jem sume ckup..tpi tak la seteruk last nite.. Dpt la park depan mobil sg nibong tu..tpi kene jalan sket la..

msuk pesta...dh tyme maghrib..kira terlepas maghrib la weii...haha..

makan2 ..jalan2..aku ngn mira main game cedok itik tu..sb kami nk adiah mug hehe...

Bab tikar ngn comforter..mmg siot murah! mak mentua aku beli tikau buluh yg bsor gedabak tu..baru 30 rgt. Aku pun beli la lagi 1 comforter utk kak ct...dier kiwim suh beli.

huha huha...balik umah dh kul 11 lbh....tyme tu ujan dh stat tuwun...Waaa..gile malas wei..aku ngn nk balik macallum lagi...

balik smlm..aku ngn incik habie naik kete asing2..aku drive viva..dier bwok balik gen2 dier..kabo nye letih nk bwok moto tgh mlm..

Smp macallum..dh 12 lbh dh...mane dgn umah aku tak kemas lagi..barang tak simpan2 lagi..baju tak lipat lagi..baju keje tak iron lagi...huwaaaa!!!

itu le pasal aku malas gile klu wiken tak lekat umah..kesudahannye mlm tu aku yg penat nk mampus..

tu le pasal nye..aku mlas beno nk dtg keje ari ni...huhu..tp so far almost 80% kje kt umah aku dh beres..ptg kang balik keje..nk basuh baju je.


Thursday, December 24, 2009

sambal tumis udang kasih syg


huik hai ols...

bestnye dtg koje ari ni..yela..baru sedar sok cuti la...hua3...td kene perli ngn incik habie "amboi..punya keja smp tak tau esok cuti!"..haha..cmno blh lupa ni weeiii...

al kisah nk cite la story smlm ni ha, sejak move in umah sndiri ni, ari2 masak taw. Yela, tak gamak nk bior incik habie mkn air tangan makcik kedai ari2. Sedap tak sedap, masak yo lah! (tp terbukti aku masak sedap jugak qope2nye..ngeh3..)

ari selasa ari tu ader beli udang besau kt tesco. Nk kata besau sgt tu idak le, kira udang gred sederhana tu. So smlm balik keja, msak sambal tumis udang. Sambal tumis udang penuh kasih syg namanya. haha..sedap tak nama tu? Yela, nk goreng...tak berkuah kang. Nk bt gulai? cm tak bape kick lak gulai2 udang ni..sambal tumis je yg kick.

tp mmg kick betul la, aku terlajak taruk cabai! pedas kau!! hambik habuan. hahaha.. Tp incik habie ckp sedap, cuma pedas smp meleleh ingus le. kih3.. Cam tak caye lak skrg ni aku dh reti masak taw. Dl bkn tak reti sgt..cuma jarang msuk dapur. Yela, keje je ari2..balik mkn je la.

tp kira lepas la takat nk dinner kan..nasi putih + sambal tumis udang + gulai ikan ada sket + telur goreng dadar + pencuci mulut buah jambu air + air rut bir.

Ari ni balik keje tak de idea lak nak msak ape. Cadanganye nk balik tdo umah mama kt perda. Sok kan cuti. Ptg sok balik umah mak mentua lak kt byn lps. Wah...cm buat tour lak rase haha..

Wednesday, December 23, 2009

balik kmpg & pesta!


huik hai ols..

letihnye...setelah 4 hari bercuti sandwich. Last wik mmg damn best gile but really2 tired. Last saturday, balik kmpg lang kt Raub sb fmly my asben ader kenduri sedara kt felda krau, raub. Dah alang2 tu kan, singgah terus umah lang kami kt felda lembah klau ...area tu jgk la tapi jauhhhh lagi haha.. kali ni gi bercuti, siap bwk GPS system tu..haha...tp best gak wei ader menatang ni. Berbaloi2! tp jalan yg dier guide tu ader setengah tak ley ikut gak..sb tak hapdet map lagi. Klu dr penang nk ke pahang...gps akan bagi jalan tg malim. Tp kami ikut rawang..lagi senang. Org kate, jalan kuala kubu baru tu bahyee...tu yg malas ikut jalan tg malim tu. Tp yg best nye menatang gps ni..dier bley detact speed trap..detact kelajuan kete dan mcm2 le bende di detect nye. Ble ada speed trap je dier kuar icon camera n bunyik le "perangkap laju 2km di hadapan..." ..pstu kami slow le balik hahaha...

Tp gile tul daerah2 kat pahang...berjam2 baru nk smp daerah lain. Dari umah pak dolah kt felda krau nk ke umah lang kt felda lembah klau pun smp sejam lebih baru smp. Dr bayan lps ke raub, plus berhenti makan pe sket, 7 jam jgk la.

tapi pe2 pun..mmg best gile. Cadangnye nk upload pic2 kawin + pic kmpg lang kt blog ni ha..tapi tak tensper pun lagi dari digital camera. So den upload dl la pic yg mane snap guna enset sony ai tu. Tp byk pic posing ngn asben la hehe.. pic emergency gitu..

balik ke penang bertolak petang ari isnin tu..smp penang sah2 le tgh malam dh. Mula2 nk balik cpt la konon..tp tu la..bila dh smp kmpg lang..rase tak mau balik la pulak. Yela, dok bandar ni ada ape?? bila sekali sekala balik sana...sejuk...pstu senyap sunyi je.. kene lak pokok buah kiri kanan..nk makan je gi petik. Mase smp tu dh gi kait rambutan ngn jambu air dah. Sok2 pagi tu...aku kacau incik suami suh kait nyoq muda..haha..luruh la jgk 2 bijik...! jadik la..tingin nk makan.. Kait buah petik la..pucuk betik buat ulam. Pstu tah ape daun darah tinggi tah..pokok petai pun ada..tapi tak ckup tua lagi buah nye.

posing ngn incik suami kt umah knduri


abg ipor ngan koyang den tgh best dok borak
Align Left
pak mentua haku ni haa...kocik je..tapi garang woo...

muka boring tunggu pengantin tak smp2 lagi

mandi sungai kt blkg umah lang..best!

haha..awat muke dah jadik org asli dah ni??? ayak!

best sungai ni..cejuk gile air...ilang pening pale.

smlm dh balik tpi letih gile nk gi keje..so amik cuti je. Bagus jgk, petang tu sempat la rest2 kt umah, kemas umah, beli barang dapur. Pstu mlm tdi, berjaya jgk le den memujuk incik suami gi pesta haha....hihi...huahuahua...gelak jahat lak. Ye ar! ingat senang ke nk pujuk dier gi?? uii..berbaris2 alasan dier bagik. smlm kami gi awal..6 lbh dh smp dah..tyme tu org tak ramai lagi..park kete hape pun senang la.
ini kat dlm pavilion padang kot...lupa lak..sumatera barat ke ape tah lam pesta tu.

cadangnye gi pesta tu sb nk beli tikar ngn comforter. Ate murah benor..beli la kan..tapi dh gi tu..mcm2 le plek yg terbeli nye. Comforter set, tikau, pstu mr potate punya goodie beg tu, pstu incik suami belikan yg ubat2 resdung tu. Ate tau le aye! aye ni kan resdung teruk jgk. Pstu yg best tu, ajok incik suami bt spa ikan. Murah la jgk kt pesta - 15 minit 5 rgt je. Saje2 try. Syok gak taw! mula2 tu geli gila sb ikan tu dtg2 gigit kaki..pstu..rase kebas2 cm kene letrik tu..pstu haa..best dh hehe...



katenye..ikan ni nama ikan cincin..dari taiwan..mse dier geget2 tu..geli la haha

sok2 klu sempat..ai upload kan pic2 knduri ngn gmbr kmpg kt raub..tah le kemane nye campak cable camera tu..huhu..

pe2 pun last wik mmg letih tapi best.. upcoming plan : raya cina nk cuti panjang kt felda lembah klau!

Tuesday, December 15, 2009

i'm backk....lalala...

huik hai olss!!

wah wah waaahhh...so long tak hapdet itew blog yaa..!

well2...akak bz gilos skrg..hehe. Idak le, tak bz mana pong..tak bpe sihat la ekceli. Tah le sejak2 berkahwin ni..asek tak sihat je. Termanderem plek.. ngeh3.

agaknye letih kot..sb bepor dis, i kan stay jauhhhh nun di bt maung nunn...nk gi keje hari2..ya allahh!! sabo yo la den ha.

tpi de good news is..hehe..i oredi move in...dh pindah dok kuarters skrg (spt lam blog my sister).

ha..ari tu kan plan nk beli umah kan? yelah..tetiba kami pikir punya pikir punya pikir...dok rase tak bpe ckup stabil lg la..so aku diskas sama incik asben, kami tgu gen2 laki haku tu abis byor japs..lam 2thn lbh je lg..pstu tinggal sebijik viva je nk byor..tyme tu baru nk amik umah yg btl2 kami bkenan.

so bt temporary ni..dok je kuarters dl. Yela, dh mmg blh dpt kuartes..dok je la dl smntara. Lgpun takat nk dok 2 org ni..ok wat.....

sal gmbor2 di rumah baru ...next entry klu den rajin..den aplod yo...daaa...

Monday, November 09, 2009

enjoy wiken smp demam!

huik hai ols..

salam ari isnin. Acchum!! shaye suda demam la ari ni..huhuhu.

Diz wiken, such a great2 wiken 4 me. Tah apa yg best sgt..bkn aku gi melancong mane pun. Cuma rase release tension taw. Tambah pulak ari jmaat lepas aku balik keje dlm keadaan begitu byk tekanan / stress lam pale. Esp hal comfirmation keje aku (korang taw tak..tak psl2 aku kene gi bt surat akuan sumpah n bt medical check up balik! dis is ol sb service punya fault! sape tak marah beb..nyusah kan kite.)

udah la..namo aku ckp hal tu..kang naik tekanan darah ai !

ya..ya...berbalik pada story wiken..ekceli..ari sbtu pagi tu ada sdikit tension la berhubung hal nk beli umah tu. Pas wat kira2..aku agak risau jgk sal process loan incik asben tu. Rasenye debt ratio dia tinggi gak la..bank mst susah nk lepas ni. Commitment dier byk. Deme suh masuk nama aku, tapi aku tak ready lagi nk amik umah. Sb aku plan the earliest pun dlm end of next year baru aku berani tanggung another commitment. Since skrg pun tgh tanggung car loan, personal loan & master.

aku taw incik asben mst ada rase sdikit kuciwak sb dier suke banget umah tu. Tapi aku kabo le ke dier. takpe..umah ni nk beli kene pikior panjang jgk. Klu tadek rezeki diz year..next year beli lah. Nk lorat ape sgt..kuarters kan aku entitle..bley je dok kuarters dl.

So sbtu ptg..kami gi pantai kt area umah kami..pantai ape ke nama nye situ tah...arrr...pantai batu hampaq (itu le yg incik asben aku sebut). Tp sumwhere kt area pmtg damar laut tu le.

ekceli dl, kami kerap gak gi situ..carik siput (remis) ngn kepah. Tp kali ni kami p berdua ja. Since mak mentua aku gi knduri. Abg ipar ngn biras pun tadek kt umah.

Rase release gak tension weii...lapang rasa fikiran. Mandi2 laut..dok carik sipot. Best! wlpn hakikatnya abis sunburn kulit aku yg tak bpe nk cerah ni kan. haha..

byk jgk remis + kepah kecik kami dpt. Wlpn carik main2 hehe. Syok tau..bila sodok je pasir tu..angkat2 tampi je dpt siput. Tyme tu tak kira dh sunburn ke idak. Janji best punya psl.

Balik2 umah ptg tu..dh nk dkt maghrib dh. Tp siyes badan rase letih..yg jari2 tangan ni sume dh kecut abis dh berendam lam air. Pantai tu bkn pantai yg org slalu gi pun. So air mmg cantik lagi. Tak kotor.

Mlm tu balik umah..layan Playstation ngn incik asben. Gile ah..lawan fight wwe game ngn dia haha..

ysterday (ahad) pagi..jalan2 gi robewalk jap..aku suke beli buah kt stu..sb murah gile..

ptg baru balik umah mama kt perda. Mama tipon suh balik mkn durian.! ngeh3..

wlpn mgu lps adlh mggu yg pnuh dgn stress...tapi its a great wiken to share wit my habbie.. dan yg paling best..smp demam aku ni hahaha....

Wednesday, November 04, 2009

sakit pale ai taw

huik hai ols..

slmt pagi..kenyang nye baru pas bekpes nasi goreng kampung bersama-sama teh ais kaw tgkt 6! haha.

Ari ni aku msuk keje lewat 2 minit. Ciss! ini sume parking multilevel prangin la punya psl neh. Pepagi dh kene memusing 7 tgkt..buang mase tul la. Tang tu je dh buang masa 10 minit taw.

Kene lak kete aku minyak dh blinking.. aku kabo le ke incik asben, nk bwk kete dier. Dier pun kata...haa..amik laa... abis tu pagi tdi aku stat kete dier, ampes tulll!! minyak kete dier pun nk abis dh laaa!!! aku punya la nk sep tak yah isi minyak. Alkisahnye petang kang kene singgah taruk minyak la jgk neh. Tank gen2 lak tuu...eeiii...aku pakai kete sndiri pun tak pe pagi td..tank aku kecik sket. Nyesal sungguh ai. Justify Full

Berhubung rentetan kisah aku gi serbey umah bebaru ni..hem..skrg ni ai sudah dlm dilema gitu taw! yela..tgk 2,3 unit. Pstu ngah dok bt timbang tara la yg mana 1 ok.

Klu ikut incik asben aku tu.. dier minat umah 9th floor seaview tu. standard unit but well maintain. klu ikut2 reqenye mmg ok la. 98k. tp kan u ols, umah tu takde covered parking laa..! i mean, owner nye tak amik parking lot utk unit dier tu. Adusss..leceh gak tuu... dh le kami ni kete smp 2 bijot. Nk park dua2 tu kt luor pagor?? uii..idak kuase le temann!!

so skrg ni..aku dh diskas2 ngn incik asben..suh owner make a bit lower laa...kami ckp final price is 96k! take it or leave it! uiii..garang idak aku? haha.. yelah kan..tadek parking..kami nk kene beli parking lot lagi ..duit gak tu.

so tggu tgk je la..owner tu agree idak. Dia kata under consideration. Aku ngn incik asben namo tolarate sgt la klu bab parking2 ni. Security utk kete gak tu. klu takat aku pakai kete sorong..tak kisah le park luor pagor pun ha.

Klu owner tak setuju...carik je la unit lain.. klu pelan2 carik..ader kot unit lain nk jual.

Monday, November 02, 2009

servey2 umah

huik hai ols..

eppy monday..monday blues lak rase. Ai ari ni mabuk nasi knduri la haha... iyele yop, cuti sabtu ahad smp 2,3 kenduri ada. Muak nasi minyak dh ni ha...

ptg karang..nk gi tgk umah ngn incik habbie...yela, yg aku kabo kami ngah servey2 umah ni. Sbtu ari tu smpat gi tgk sample house kt Sri Saujana Macallum tu. Umah tu not bad la...aku tgk okek gak..covered multilevel parking. Cuma yg aku tak kenan tu unit dier byk gilos. Aku tak bape suko sket la jns umah apartment yg 1 floor gile byk unit ni. Skrg ok lagi la..umah baru. Nt pas few years, dh mcm dok flat sarang burung lak rase.

Ptg ni...ada appointment ngn agent. Nk gi view unit kt Mutiara Idaman. Iyele, rumah idaman incik asben ai tuu...suke sgt umah tu. Apo pun tataw la yg dier kenan sgt..Maybe sb easy access frm highway. bridge & town kot. Kena lak umah sea view. Agent kabo ada 2 unit dia nk sold. So ptg ni kami pi tgk dua2 la. Yg 1 tu sea view unit, yg 1 lagi tu town view. Yg lbh nye town view tu sb dh partly renovated. Agaknye bt tiling apa la kot. Yg tu pun price lebey sket la..around 105k cmtu.
Aku tak kisah sgt..janji ada umah sndiri. Depends kat incik asben la dier kenan yg mane kan. Duit dier..bkn duit haku...ngeh3..

Tp bile memikior nk beli umah sndiri dh ni..uii...byk nk pakai wet ni..nk renovate le..nk msuk furniture ape segala tiling mak nenek connis le jadah ape lagi tu. Dok nmpk dh wet saving aku mst licin punya nt. Wlpn pun itu rumah incik asben..tapi tak ley la bior dier nanggung sume kan. Kene la sama2.. wet aku..wet dier gak..kang dok bior dier nanggung sume sensorang..ate dier takde wet..bkn org len..laki haaakuuu jugek!

ok tak umah nie???

Friday, October 30, 2009

peristiwa mlm jumaat

huik hai ols..

salam ari jumaat penuh keberkatan.
ektibiti aku ari ni..haha..masih gile melayan game kt facebook. Tp keje tetap jalan beb. Ngah dok pulun game cafe world ni. Nk beat member aku. Ari2 dok berselang2 tukaq ranking ngn dier je neh. esok da cuti lak dah..harus pulun ari ni nieh.

Ari ni punya story..takdak apa yg best sgt kot.
Cuma aku ni tak bape sedap perut je dari subuh tdi ni. Tah la apsal lately kerap sgt dgor org dok sakit pwot le...food poisoning la..itu ini. Aku ni pun agaknye ader le kot mkn ape tak kena neh..huhu.. so tghari ni lunch hour 2 jam lebey..aku bantai tdo je la lam bilik ofis ni. Mls nk turun window suping ah.

.
................

ape yg aku nk story ni ekceli peristiwa mlm tdi kt umah.

Ha...korang jgn mikir bebukan lak yek peristiwa mlm jumaat ni. Tadek kaitan dgn yg baru kawin atau yg masih dlm bulan animun haha..


ate gini citenye, smlm aku smp umah lmbt sket..nk dkt 8pm dh rasenye. Balik ni ha...rehat2 n hidang mkn utk incik hubby jap..pstu aku mandi le. Slalunye klu mghrib n isyak tu, incik hubby jdik imam. Solat sama2 tu kan lagi byk pahlenye...


tersebut la alkisah sekor anak sedara aku ni ha..umur 2 thn lbey ni. Ya rabbi..tahap buasnye bkn main le. Dia mmg rapat gile ngn incik hubby aku ni sblm dr kami kwin lg. Sb incik hubby aku tu suke bebudak. Bebudak ni plak klu di layan keletah dier..uii..suke lagi le dier..nk manja2 n rapat ngn kita. Ate tetiap mlm pun si budak hanie ni slalu msuk bilik kami..kaco2 kami tdo ke hape ke..bagi selerak2 barang. Dier plak pe'el burung antu..type berjaga mlm ni. Smlm tyme kami (aku ngn hubby) dh hampor sejadah ...terkedek2 je dier larik msuk bilik. Ate kami halau dier kuar. yela..org nk smbhyg kan? idak le mahu!! nk jgk..last2 kami wat derk je..cuma pesan kt dier..hanie jgn kaco acu nk sembahyg taw. (ekceli acu tu nama panggilan kami ngn anak sedara...acu laki ngn acu pmpuan le aku ni)

di pendek kan cite..kami ni pun nk smbhyg la...incik hubby sebut je "allahuakhbar.." tgn ngah qiam tu...
dak hani ni pun berdiri sblh aku..dok bt aksi bersolat sama.. tyme nk rukuk..si dak hanie ni hentam sujud terus...hahaha...aku mmg geli gile perut nk tahan gelak. Dh le dier solat sblh aku...haha... siap bt aksi2 sume neh. Keras perut aku dok tahan nk tergelak. smp le ke rakaat ke 4...dok tertongggeng2 rukuk n sujud. Dh abis2 smbhyg..aku bantai gelak laaa...tak tahan sgt dh...yg lagi best tu...bau cm busuk2 ..aku check2 tgk....alaaa...dier berak laaa~~!! ahahaha.. cissss....ape la hanie ni...smbhyg pn ley berak kaa..?? aku ngn incik hubby aku bntai gelak kt dier.

Kira smlm..mmg aku solat isyak tak kusyuk le weeii....hahaha...

but actually...its really touching bila tgk bebudak ni ngikut kita bersolat taw. Wlpn kecik2 cmtu..dier tau dh...tak ley jijak sejadah mse aku dok smbhyg ape sume.. dier tak de kaco2 pkul ke gurau ngn kitorang ..sb taw kami ni tgh solat. Cuma dok tak ley tahan tgk dier ngikut org solat kt sblh la..


aku ngn incik hubby pun tadek la marah dier kan..nk ngikut kami smbhyg ni. Takpela..at least maybe bnda tu blh jdik sesi pembelajaran utk dier jgk kan..kanak2 baru nk besar. Klu kita dedahkan dgn benda baik..harap2 nt besar lekat la dier ngn solat...amin..



tq to incik flickr 4 dis pic.

Thursday, October 29, 2009

gile photography dah...


huik hai ols..

ari ni ai bizi u..! bz main cafe world kt facebook. haha.. bkn ape, kes balas dendam ar. lam smggu ni seber kt ofis ngok ngek sket. Tah tetiba ari ni bley laju lak tenet nye. So ape lagi..gile layan game la. Tpi keje tetap jalan...be pro bebeh!.

dlm kelajuan internet di ofis ari ni..sempat la aku mengedit 2,3 gmbor kawin ari tu. Itu pun soft copy baru dpt je dr abg mir. The rest akan dpt lam next wik insylh. Sb album custom kawin siap mggu dpn. Tah le, sejak dua menjak ni makin gile aku dgn dunia2 photographer ni. Nk jadik model pun dh terlambat dh hahaa..sb dh dpt title bini org gitu..kenot la suke suki ni kan.

gmbr di mase pas akad nikah ..building blkg tu bangunan MPSP kt Bdr Perda.

gmbar ni candid taw..haha..tah ape aku ngusik dier tah tyme tu..agaknye sb dia dok buat muke kemot2 tahan panas kot.

bergambar dgn kete kecayangan aku ni mmg wajib..haha.. sape tak cyg weiii...dok byor tetiap bln.

pic kt pantai jerejak..

pic ni mase tgh dok set rmbut..susah la rmbut kenteng2 cm sarang tebuan je hua3..

gmbor ni lak aku pun tataw bile masenye abg mir snap.

amacam ols? ok tak aku ngedit2 pic ni..uii..agaknye kecik2 dl cita2 nk jadik photographer kot..tapi tak kesampaian..mse masuk unibersiti, silap pilih fakulti haha..terus jadik seketeri skrg..hua3..

ape2 pun..esok nk jmp abg mir..nk tgk final touch up n edit sblm diz monday dier antor gmbor gi printing.. lala...sgt tidak sabar skrg..


Wednesday, October 28, 2009

apo nk jadi..

huik hai ols..

almost 5.30 dh skrg. 3/4 dr staff ofis aku mmg dh balik dh. Aku pun jpgi nk angkat enbeg dh le.

ari ni rasa pnjg pulak masa kt ofis. Adakah sebab aku takde keje? noo..salah sama skali. Ari ni keje byk sgt.

Indeks mood petang ni plak di tutup bercampur2. Haha..mcm pembaca berita ulas sal pasaran saham lak dah.

yela wei..mcm mana blh tak jdik lagu ni..ada je la bnda yg menaikkan tekanan darah ari ni. Pepagi tdi, sedikit sakit hati ngn incik hubby. Eei, geram la bile memikior. Kita ni susah payah la nk nolong dier submit n ejas loan utk umah dier nk amik kt mutiara idaman tuh. Ate bkn kita suh dier bt ape2 pun. Dari bercakap ngn agent..smp la proses nk submit ke lawyer sume kita bt. Juz mintak dia bgi payslip dia je. Itu pun blh dia ilangkan payslip bln 8 dia. Klu bebudak tu, aku terima la kan...ini dh besor panjang gedebab dah..payslip lempor merate lagi. Ini dh nk bt loan..melilau2 carik.

aku lak pagi tdi tertinggal documentation tu kt umah. Ingat nk le suh dier antor sumwhere area2 sini pagi tdi..itu pun tak blh nye. Dia ckp esok je le. Kang esok kang...keje tu dok pending lg. Tak leh aku ha! tak suke nk memending2 keje neh. So dgn rase sedikit geram n penuh emosi nye pagi tdi aku patah balik ke byn lps..gi amik document tu.

Ari ni kt ofis..aku bt nk tak nak je ckp lam tipon ngn incik hubby. Ate saje aku geram! bkn aku marah dier..tapi aku ngelak berckp2 ngn dier. Sb klu marah suami..doser! so jgn marah...senyap n diamkan diri. Itu lebey baik. Bior dier mikir ape hey nye wife dier jdik gitu.

Ate kisah sblh petangnye pulak...aku ni follow up la sal proses pengesahan jawatan aku lam govment ni. Bl aku tipon je ke sorang manusia yg incharge bahagian tu.. baru aku tau cite! ate kisahnye aku nye proses tu dok pending lagi kt pjbt! sb deme tak bagi complete doc~!!

wei! wei! klu salah aku..takpe! aku trima la..my mistake. Ini idak..deme tu yg bt keje sambil lewa. Submit ape tah tapi tak lengkap.. Dan di sebabkan itu, permohonan aku dok pending lg wei!. cite nye dh 2 bln dh ni.. sape tak marah..korang kabo ke aku jap...sape tak marah???

dh le lg 3 bln aku nk ckup 3 tahun dh. Kang JPA kuiri lak tnya apsal gagal confirm dlm 3 thn. Pdhal bkn salah aku pun. Ari tu tunggu exam ISAC dh berbulan2. Ini dh sume ok...deme lak bt keje tak ape2. Ini pun tah le sempat idak nye ..sb pas lps yg ni...nk submit ke JPA lak ..deme lak proses confirmation. Kiranya ada 2 lapis lagi baru blh dpt approval confirm.

aduh ya tuhan...istighfar aje aku tdi. Nk maki2..rase tak elok le. Tp mmg hati panas gile dh. Ptutnye itu keje awk..awk beringat la..nape nk bg pending lelama. Ini ke yg disebut2 sgt integriti nih?? hem..

Tuesday, October 27, 2009

rumah..ooh..rumah..

huik hai ols..

bz nye ai ari ni..ngalah kan dato pengarah gitu..ngeh3..

yela, ari ni byk misi nk di selesaikan. Ate citenye gini, petang smlm, bos aku dok bercerita sal anak dier beli umah kat Bandar Seri Tanjung Pinang. Apartment LMC, Palm Courth namenye. Best dgor dia dok cite, naik interested jgk la aku ..mane tak nye..72k je..mana nk dpt dh kan..keluasan dlm 657sqft.

balik umah mlm smlm, aku cite kt incik hubby. Cite gitu2 je la sb ingatkan dia tak interested. Ate laki haku tu target nk beli umah area2 jelutong je. Pstu ..tetiba dia kata..ehh..ok gak tu ...

kami pun, terus stat keta...pi tanjong tokong la haha..dh kul 10.30 mlm dh tyme tu. Saja la pi ronda2 tgk umah tu.

So far, aku agak berkenan la umah tu...not too big, not too small. Klu yg baru kwin ni sesuai la dok umah tu. Ekceli umah tu dh sold out dh...projek baru. Tapi ada few units derang bukak balik sb ada loan reject. So insylh la klu nk slot tu maybe blh. Ate bos aku pun kenal rapat ngn org developer tu.

tapi besak la..projek LMC under govment. Kena la apply kelulusan perumahan dl.

so kami ngah try la ni nk push perumahan. Kot la ada rezeki, sempat la kot.

incik hubby dlm smggu dua ni asek dok cita sal umah je. Agaknye dh smp masa la kot dia fikir nk beli umah sndiri. Td dia kabo, ader kawan dia pun nk try ejas condo kt bkt gambier. Jade View Condo. 90k cmtu kot. Aku rasa price tu kategori blh tahan ok la..sb normally property situ around 120k above.

tak pa la..sbtu ni kami nk jalan2 tgk umah...klu ada rezeki..either amik lmc palm court tu atau jade view tu la kot. Mana nk taw kot ada rezeki kan.. Klu tak..aku tak kisah sgt..sb aku entitle utk kuarters kerajaan negeri. hehe.. Tp klu kata dpt slh 1 umah tu..alhmdlh la ..aku ada kuarters..incik hubby ada umah. Blh gak buat aset n sewakan.... tak gitu??

Monday, October 26, 2009

blood presure?

huik haii ols..salam isnin.

ha...aci bet pagi ni mst suma org liat pi keja kan?? well, besak la..smlm hujan turun mencurah2 di sekitar p.pinang..(belah seberang ujan gak kot??)

bagi org yg mmg malas pi keja ari isnin ni (aku lah terutamanya)..mmg liat bebenor nk bangun pagi tdi. Di tambah plak dh 4 hari aku headache ni.

serba salah la samada nk pi kenet tak. Dh 3 kali dh suh incik hubby aku check blood pressure aku ..sb kt umah ada alat tu..mak mentua aku punya, sambaq la sat.haha. Mmg sah la..low blood presure mai balik (tekanan darah aku 94/59) huhu.

dah 2,3 kali gak la incik hubby dok tnya..tak maw pi klinik ka?

tapi tu la dok pikiaq..klu pi kenet..takat doctor bagi ubat ponstan tu, bek tak yah. Dh ada 3 paket dh wei ubat tu kt umah.

Tp ari ni mai ofis pun pala dok pusing2 lagi. Td, saja la dok search2 kt cik google sal tekanan darah rendah. Baca artikel2 tu..nek risau gak.

"bahaya bagi pesakit tekanan darah rendah memandu kereta..kerana risiko utk pitam ketika memandu adalah tinggi"

errkk....terus aku tipon incik hubby..mlm ni ajok gi kenet haha.

tapi mmg klu leh nk mintak advise doktor sket la sal food supplement pa yg patut aku telan nk bagi maintain blood presure ni.

few frends ada advise, take folic asid, iron & spirulina. Hemm..sounds good but ape2 pun food supplement ni better we take wit doctor advice 1st. Bkn blh sebarangan gak kan? at least he knows which brand da best n suit 4 me.

malam ni..mau tak mau..pi kenet gak la akuuu.....adoiii....

Friday, October 23, 2009

New Me

yuhuu....jgn terkejut yek tgk layout stended dlm blog ai ni..hehe..

tah la awat rasa nk tukaq tah. Cpt jemu la aku ni..bahya betui.

dari kul 8 tdi punya dok search layout..pilih tu..pilih ni..last2 aku amik yg stended balik. Pueh ati!

pening plak dh tgk dark2 kaler ni (agaknye makcik dh tua kot?? huk huk huk..)

takpa la..temporary pakai ja la layout ni dl. Sok2 klu rajin carik yg cun2 punya..hehe...

Monday, October 12, 2009

kisah ari ahad


salam & epy monday! selamat ari baju korporat buat staf2 gomen yek..hehe.. ate besh le kenkawan aku, mai keja baju korporat baru daa! aku jugek yg tak pat lg. Pakai baju lama. Tu r, tyme tailor dtg ukoq..aku dok berkursus tak abeh2. huhu. ptg ni SUK buat majlis terbuka aidilfitri. Harus gi serbu neh. Kt Dome Komtar klu tak silap. 4.30pm & onwards. Kena plak aku mai keja driving ari ni, besh la..sempat nyinggah mkn pree dl hehe.

last saturday, bisday hubby chomot. Lala..adiah pe kasik dier?? tadek pun! haha. ate baru2 ni kan bagi enset cybercot dh kt dier..pstu petang sbtu tu balik umah mama kt perda. Nyinggah mam kt big apple donut & secret recipe. Me pay ..so kira adiah jgk la tu kan2?? lanjer dier mam kt secret recipe. Pstu tapau kfc bwk balik kat mama. Kami pun join mkn kfc skali. (tah la awat la ni kuat mkn tah..huhu)

ari ahad smlm, cadangnya nk lepak umah je tgk dvd baru beli. Tak abis lgi tgk B13 yg baru tuh. Ala besh weii...action pack gitu. Pstu nk tgk g-force, final destination baru tu, orphan, district 9. Tapi suma tak dan nk tgk lagi ni. Nk tgk cmna, ptg smlm teman abg e (abg ipar) & kak liza (my beras) gi gurney drive. Kak liza nk beli mac plak. Temankan je lah, ley jalan2 skali n pekena claypot kt foodcourt bwh tuh. tyme kak liza beli mac tu, aku perati2 je la. Uii...nk beli rasa pikiaq 3 kali gak wei. refill bedak compact pun 140.00 huhu. Tah la, awat rasa syg duit tah nk beli mekap mhal cmtu. Kdg2 rasa mac ni lagi mahal dr estee plak dah. Takpa la, ukuq baju bdan sndiri. Aku pakai bodyshop ngn maybelline pun dh ok wat... dh sesuai dh. Dok tukaq2 pun stgi tak sesuai..tak guna gak. Tpi semalam klu kata aku amik mac tu, bley gak pow hubby. Mintak dia byaq hua3.... huii..tak bek..tak bek!! dok penaya laki sndiri namanya tu. Stgi utang kedit kad dia belambak, aku gak yg suffer. NO NO NO!

pstu kami masuk lam parkson tu sat, kak liza beli kasut polo. Ate crita asalnya aku yg nk beli kasut, last2 dia yg suping lagik. ish3..betui la org kata pmpuan ni kan, klu dh kata gi suping complex tu, mst kena ada paper beg gak bwk balik haha. Kira smlm, byk gak la bnda depa beli, kasut la..mekap la..beg pack samsonite la. Aku ngn hubby polo2 ja teman depa. Kami tak beli pa sgt pun. Cuma sempat aku sambaq kasut kt walk-in sepasang. Plan nk beli 2, pstu swipe kad je la. Tp budak hubby dh mai sebelah dah, siap pesan lg
"amik sepasang dh la...byq cash. Tok sah dok guna kad sgt2..bln dpn beli la lagi sepasang. Smlm pun dh beli kan 1..ari ni beli lgi 1 dh la."

hem..potong tul laaa.....sepasang pun sepasang lah..... dlm kul 11 lbh..baru smp umah.. pueh gak la berjalan pusing gurney tu. Balik umah, mmg tangkap ngantuk dah. Aku ckp kt hubby, esok ja la iron unipom keja. Ngantuk sgt dh. Pstu tetiba dia amik baju aku gi iron.
"Takpa la..abg iron......tgh rajin ni"

yihaaa!!!! best nya ada org tlng iron baju...ahak2...(isteri malass daaa...unta padang pasir pun tak da malas mcm ini org...huhu)

Thursday, October 08, 2009

hadiah apa?




Diz coming saturday - birthday my hubby. Donno la what should i give him. Klu tnya dia pun, they he will say "no need la baby, baby la hadiah utk abg"... so sweet bila dia ckp cmtu..hihi..suke nye. Tnya la mane2 wify pun, mst suke klu hubby sndiri ckp gitu. Even klu tyme bercinta pun rasenye dh kembang semangkuk dh punya sonok klu bf kata gitu. kan2?? last wik..me belikan hp kt dier. Ekceli amik 2 hp sony. Sony Walkman series for me (for sure! utk org gile music!), Sony Cybershot for him. I pay 1k sumthing, the rest dia byrkan. Kira me byr stgh utk hp dier.

My frenz ckp "kira ko bgi adiah la tu...tak yah la bagi lagi..beratus2 dah tu."


blh ke kira cmtu?? yg tu mmg niat nk belikan.. Yg besday present kira lain la.. hem...nk bagi apa ehh.....??

baju?? payah la...very fussy la.
suar?? dockers maybe! his fav wear.
Perfume?? kang beli pun dier syg nk pakai. Mcm me beli kt dier acqua de gio tu..hampes dok peram syg nk pakai.
brg2 lain?? kebanyakan dh bagi mase hantaran kawin..

so i guess samada tshirt timbaland or khakis dockers tu...

da above photo tu..saje letak..suke pic tu..pinky2 soft hehe...abg mir, need yr favor..cucikan gmbr ni skali eh.
yg lagu tu pulak..mst korang taw kan?? i think i love you - soundtrack frm korean movie (fullhouse) lala..jom nyanyi sama2...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails