wink! wink! u make my day!

Friday, September 17, 2010

saya sibuk ada sebab...



yuhuuu...!! lama sungguh tak online yer.


rasanya mcm sepanjang bulan ramadhan cmtu.


sungguh tidak sempat sebenarnya.


banyak kerja ke? tak jgk...


banyak main games? hehe..guess so..


paling penting, sgt sibuk menguruskan hal2 di rumah, hal kewangan dan kerja.


Sebab hari ini adalah hari terakhir berada di ofis.


nope..bkn tukar ofis...no no no!!


tapi, akan pergi berkursus selama 2 bulan di INTAN Jln Elmu KL.

well....sambung belajar bahasa mandarin tahap II.


persoalan nya..pandai kah aku berbahse mandarin?? wo keyi!!! (sy boleh).


ye le tu..blh la sgt.. ingat2 lupa. muahahaa...

lagi berita best, i juz finished touch up my car.


yah..my red viva tu. But no more red yer, change to pink.


well..its my nasty pink!! (sb tu raya takde duit..duit abis kat menatang ni la...hehe)






***till next time..ada masa i update blog (mybe waktu di KL nt) daaa!

Friday, August 20, 2010

seseorang itu...........


Hari ni dah hari ke-10 berpuasa. Tahun ni rasa cepat pulak nak banding tahun lepas (tak mo kabo last year kawin lepas raya..haha tu rase lambat masa berjalan tuuu).

Bermakna, tak sampai 20 hari lagi pun shaye bakal berdepan dengan "seseorang" yang pernah menyakiti hati shaye, mengguris perasaan shaye, mengalirkan airmata shaye.

"seseorang" itu akan pulang ke penang beberapa hari sebelum menyambut syawal. Dan 2 minggu "seseorang" itu berada di sini, di rumah mertua shaye nanti.

Klu ikut kan hati, shaye mmg nak elak dari berjumpa dengan "seseorang" itu. Tapi apakan daya, dia ialah sedarah sedaging dengan cik sumi shaye sendiri. Masakan shaye tak nak bertemu dia ketika raya nanti? Manakan mampu shaye melarikan diri..?

Bukan lah kerana shaye membenci "seseorang" itu. Tidak sama sekali!

Cuma hati shaye masih tidak dapat melupakan apa yg "seseorang" itu pernah maki + hina shaye kira2 setahun yang lalu sebelum shaye di tunangkan dengan cik sumi.

Memang benar, kemaafan tu dendam terindah..yup! mmg shaye dah maafkan..but, i can forgive, but not forget. Its really hurt..seems like its still bleeding until now.

Shaye pun tahu, "seseorang" itu dah berubah tanggapan pada shaye skrg. Dia tak benci shaye lagi, and salah beranggapan pada shaye lagi. Tp perasaan shaye? setelah apa yg dia hina dan maki shaye dulu. Dan paling tak dpt shaye lupakan, bila mana arwah ayah shaye sndiri dia kaitkan. Mungkin "seseorang" itu bertindak macam tu dulu sb dia tak kenal pun shaye ni lagi, she just being prejudice. Tp gamak dia hina shaye smp camtu.

Mengenang kembali siri 'kisah cinta tiada restu' kami dulu, waktu tu mmg suffer. Mujur la cik sumi shaye tu seorang yg jenis bt derk je family dia tak suka pun. (kes family dah ada calon lain) Dan ketahuilah Allah akan makbulkan doa org yg sabar. Smp 1 ketika, family mengalah n terima jgk. & kitorang pun bertunang n get married..dan sehingga sekarang, shaye sgt rapat dengan ayah mertua shaye. Cuma......"seseorang" itu je yg shaye masih terluka.

Shaye tahu, "seseorang" kerap call cik sumi shaye n rajin bertanya khabar mengenai shaye memandangkan shaye sudah jadi sebahagian dari family dia jugak skrg. Shaye juga tidak pernah menunjukkan rasa tidak suka pada "seseorang" itu skrg. Its just i'm feel not really comfortable dengan "seseorang" itu je smp skrg. Sb hati shaye masih teringat caci maki yg dilemparkan dahulu..

Shaye sayang dia sebagai kakak ipar shaye, shaye sudah memaafkan dia, tapi beri shaye masa untuk merawat luka terpendam...


"Understand that no matter how many times you say you're sorry it wont wash away all the pain and hurt you caused and the tears you made me cry."



Thursday, August 19, 2010

kecian dekat dia..

Hari ni hari ke-2 si Pong tak balik rumah. tah la dia hilang ke mana. Sgt2 pelik coz last 2 nite, dia masih ada kt rumah waktu mkn malam. Dia makan macam biasa je.

ini la si pong - missing..

Tapi keesokan pagi tu, dia tak de waktu makan pagi. Yang ada sekoq lagi si jantan nama Tam tu. Mula2 ingat dia jalan2 tak balik lagi..smp le petang..and masuk ke pagi ni, masih jugak tak balik2.

Shaye n cik sumi dah start risau dah ni. Klu dia gi berjalan mane pun, selalunya dia akan balik rumah jgk waktu makan. And normally waktu kami gi keje n malam, kami kurungkan dalam cage. Tah la..sedih sangat rasa. Sb kami bela dua2 ekor ni dari umur 3 bulan lagi.

si pong suke sgt tdo atas org

Lagi tambah menyedihkan bila yesterday petang, shaye balik keje..tengok si Tam dah keriuk2 meow2 dalam cage. Pastu bukak kan cage dia n bagi mkn cam biasa. Cari2 si Pong..masih tak balik. Pas makan, mcm biasa shaye nak masuk rumah utk memasak, ha udah! si Tam asek ikut je kat kaki sambil sondol2. Gamaknye dia nk bagi tahu kot, dia sunyi takde kawan. Asik naik main dgn kita je. Bila kita ada dengan dia, dia main2 n tak berbunyi langsung. Tapi bila biar dia or kurung dia, mula la keriau2. Kesian sangat tengok si tam tu. Smp dah tak kuar suara, agaknya dia keriau tak henti2 sejak shaye gi kerja lagi. Si tam tu jadi cenggitu sebab dia tak biasa sorank2. Selalu ada je sekor lagi tu dgn dia, jadi ada la kawan dia nak main sama2. Sudahnya, petang semalam tak sempat shaye masak pun..asik teman kan dia main2 kt padang depan rumah sampai la incik sumi balik.

Sampai bila la tam nak jadi camtu? keriau2 sebab kawan dia dah takde. Shaye tak boleh nak tengok la, shaye rasa sedih sgt2. Cik sumi pun susah hati. Petang2 je kami ronda2 kawasan taman cari yang sekor lagi. Tapi tak juga jumpa. Kemana la si pong pergi yer? adakah di ambil org? (sb dia sgt comel nak banding dengan si tam) atau terjadi sumthing pada dia??

tinggal la si pong skrg..

Wednesday, August 18, 2010

Png govt servants to get RM400 each as Hari Raya gift

GEORGE TOWN: Penang government servants will each get a RM400 one-off gift for Hari Raya on Sept 3, said Chief Minister Lim Guan Eng Wednesday.

This gift to 3,577 state civil servants, to be made a week before Hari Raya, was approved during the state exco meeting Tuesday and would cost a total of RM1.5mil, Lim said.

“The special payment shows that the state government values the services of Penang’s state civil service.

“We hope the employees will be motivated to work harder to enhance the delivery system and give better service,” he said at a press conference. - The Star Online / 18.08.2010


hik3...u ols...alhamdulillah..lepas dah nak bayar duit tempah menempah hehe... ehek ehek ehek....wiiii !!!! suko den ha!!!

erm..yg cuepacs mintak utk bonus raya dari kerajaan pusat tu cmne lah pulak yer? agak2 ada khabar gembira tak?? heheh...

sebab angin ke..silap makan ke..?

Since last nite shaye rasa tak sedap badan la. Pagi tadi masa bangun bersahur, panaskan kuah gulai & scallop+sosej masak sos. Telur masin ada lagi sebelah dlm fridge bersama acar. Kira sangat2 cukup dah utk bersahur.

Baru je bukak rice cooker, tetiba rasa nak mual. Tanya dekat cik sumi :

tuan blog : yank, nasi ni basi ke??

cik sumi : ish..tak kot..takkan la basi pulak.

tuan blog : ye ker...tapi mmg tak melekit pn. Tp pesal bau rase nk loya ni?

cik sumi : haish! tak dak pa aih..ok ja tengok..

Pastu kitorang pun makan je la macam biasa. Memang tak rasa basi pun. Idung shaye je kot?? Pas abis makan, kemas2 meja n sambung take a nap jap sementara nak tunggu pagi.

Bangun tido pagi tadi, macam biasa terus tuju bathroom. Cuci muka, mandi n gosok gigi. Kali ni, rasa nk mual lagi. Herm..pesal la ni? silap makan ke? takkan kueh yg beli semalam tu? tapi cik sumi makan ok je..takde ape2 kejadian berlaku pun? adoi..tak ske taw..

Dtg ofis hari ini, pagi tadi masih berlaku kejadian yg sama. Siap rasa tak sedap perut, tak sedap badan n meloya. Smp nk kuar air mata le shaye menahan nye.

I guess dat, perut masuk angin ni...! yela, bulan puasa ni perut asek kosong je. Agaknye gini lah jadi. Adoi..rase tak tahan sgt ari ni. Ini nasib baik dah rasa reda sket. Tp klu terbau ape lebih kurang je, mula la rase nk terwekk lagi. Tak pun, harus gi mengurut badan ni? sebab rasa dlm badan ni byk angin la. Kenkadang tetiba jadi cam ketul angin lam perut, rase keras je..pastu hilang..pastu ada lagi...org kata tu angin. betul kan?

Tadi kt ofis pun kenkwn dah pandang lain dah, diorg ckp "haaa...dah lekat paa??". haish! kesitu lak! org siyes ni! rase perut masuk angin laa. huhu....


-hope cepat2 la hilang rasa camni..



Tuesday, August 17, 2010

hidup biar sedap...mcm walls tuuu...

Malam tadi anak dara jepun nama Sanyo dah sampai rumah.

Uii..shaye rase HAPPY nye tok sah cakap la. Siap test cuci baju terus tuuu...

Pagi ni, keje kat ofis tak berapa banyak. Cuci2 mata roaming ke online shopping website.
Tetiba rasa ...

Shaye rase CEDEY la pulak..

Berkenan le pulak dress2 baru dlm website tu. Adoi.. Tapi kenot beli la dis month..

Pepaham la, bulan2 duit banyak keluar ni. Mane dengan nak bayar baju tempah, biskut tempah, maruku tempah, ate segale2 benda yg tempah la ceritanya.

Tapi... lagi la cedey bila ingat....

cik Sumi Yumi mesti TAK KASI DUIT RAYA tahun ni...huhu..tak pat la nk melaram-laram ala ramlah ram gitu.....adu du duuu...

Shaye rase mcm NAK BAWA DIRI jer....


Tapi apa2 pun CAN'T WAIT lah, tunggu anak dara nyonya melaka nk sampai rumah minggu dpn.
wiiii..my kopitiam style marble top dining table...lalalaa..



- bila rasa sedih,
ubati lah hatimu dengan suatu perkara yg menggembirakan
.
hidup biar sedap hehe..



Monday, August 16, 2010

bila dah kenyang jadi cenggini la..

Pagi tadi entry bab anak dara jepun dan kwn2 barunya. Petang ni entry sal juadah berbuka puasa semalam. hehe..di kala perut tengah berdondang sayang ni, publish gambar makanan pulak yer?

Yesterday pas pulang dari meng'swipe' abg visa, kan kitorang singgah tesco pulak. Sumi cakap tingin nak mam beef pita kebab pulekkk.. ada2 je la dia tuh. So cari2 la brg nk buat beef pita kebab tu.


So alkisah nya pas balik je dari tesco, concentrate kt dapur je la. Buat inti pita (beef ramly + kubis + bawang + mayonis + tomato + chili, tomato & oyster sauce + black pepper + maggie seasoning sauce sket). Actually, shaye ni tak pernah pun buat roti pita segala bagai ni. Jadi ni kes hentam je lah. Nasib baik le rasanya sama..muahaha..

Pas setel inti pita, sumbat2 kan je la dalam roti pita tu. ala...buat je aksi ala2 membuat sotong sumbat tu..main tekan2 sumbat jer!


Pastu, panaskan kuah kacang (nasib baik ada lagi lebihan buat ari sabtu) Taruk kacang, tambah air dan gula sket. Dah setel kuah kacang.

Potong bawang, daun kucai, gaul sume dgn tepung gandum. Pastu buat pulak cucur udang hehe..

Pastu, siapkan pulak k.teow goreng.


Fuhhh...nasib baik sempat siapkan semua sebelum waktu berbuka. Akibat terlalu kekenyangan, kami berdua termiss sembahyang terawih..ngeh ngeh ngeh...cantekk betul perangai..

bila dah kenyang, jadi cenggini la...


- lain kali jgn makan kenyang2 sgt waktu berbuka.
kan dah miss terawih?huhu..

surprise le ni gamaknye?

Yesterday such a great2 day for me. Walaupun seharian berpuasa dlm keadaan yang agak suffer akibat my shoulder sakit sgt2. I guess sakit urat kot?However, kesakitan itu agak terubat bila sumi yumi mengajak keluar petang tu. Hehe...penyakit perempuan kan, klu kuar shopping...sakit pun terus rasa sihat gitu! kih3.

Yg agak memelikkan tu, banyak tempat pulak dia ajak pegi. Hai..sgt pelik ni since cik sumi ni jenis jarang la nk window2 shopping ni klu mmg dia tak niat nak beli. Apa2 pun, shaye layankan je u ols.

Kitorang ke Seri Ivori Furniture Shop, Dato' Keramat Road. U ols..terkejut nye bila sumi yumi cakap "kita beli dining table nak tak? kah3...umpama nak melompat je rasanya..muahaha!! tetiba ternampak lah dinning table Round Marble Top Kopitiam Style. Haish....jatuh hati!!! Kopitiam style tuu!! mmg le shaye suke sgt2!!!

Mula2 consider nak beli yg 6 seater. Itu mmg sgt besar n kerusi bersandar tu. Tapi fikir2 balik..alahai...dining hall pun bukan besor mane sgt..kang penuh ngn meja je. So amik je la 4 seater ni. Tak terlalu kecil n tak terlalu besar. Just nice je la dgn ruang makan nt. Pastu amik sekali book shelf kecik. yela, buku belambak kt rumah tapi berterabur je merata.

Pastu ke SEC, beli washin' machine. Tetiba je dia nak beli anak dara jepun nama sanyo ni. Dia cakap kesian tengok binik basuh baju ari2...eceh3..baik le pulak ati. Tu tak mo kabo le tu, dpt bonus raya le tu. Klu tak takkan sume benda dia beli. Itu pun nasib baik le shaye dah halang dia dari beli kabinet tv baru. Klu tak dengan benda alah tu pun dia nak beli. Padahal kat umah tu dok elok lagi kabinet tv nye. Payah le pulak bila sumi asik kuar duit ni. Suspicious betul. huhuhu..baik ada maknaaaa niii.....

selepas setel dengan urusan2 berkenaan, kami ke tesco pulek. Tak beli ape sgt pun, cuma shaye carik ikan sket n few brg2 dapur n whiskas utk 2 ekor makhluk tuhan paling nakal kt rumah tu. Ngade taik kuda sungguh, friskies tak mo mkn sgt..tak sedap gamaknye. Kena carik whiskas jugek! yg sekor mkn yg basah, yg sekor lagi mkn yg kering. Last2 tuan dia ni jgk yg kering tak gemuk2 hehehe..

mmg wiken yg best tapi shaye masih pelik nape cik sumi beli sume tu? sb shaye tak mintak pun?? surpise le ni gamaknye??



- konfirm tahun ni tak pat duit raya, sb sumi dah beli brg rumah..hem..

Friday, August 13, 2010

di manakah terlebih sedapnya?


Entry di mulakan dengan tersengihhhh....ngeh ngeh ngehh...
(sengihan ni ala2 Ali Baba prektik berjalan semasa mengunggu aloyah pergi meminjam cupak dari kassim baba- seperti filem Ali Baba & 40 penyamun)

u ols! tak rugi semalam shaye beli ikan bawal hitam dari supemarket (siap suruh diorg siangkan lagi!). Shaye buat Bawal Masak Madu Tiga. Kelass namanya kan?! Tapi masakan je nama madu 3..bkn org nye bermadu 3 yer...sila beri perhatian..!. Menu saintifik ini juga lebih di kenali - as known as - Bawal Masak Sos 3 Rasa (masam, manis, pedas).

Entah lah apa yg shaye terlebih taruk or terlebih jampi, sampai encik sumi yumi menambah nasi 2 kali berturut-turut dan tidak sabar untuk bangun bersahur bagi menghabiskan ikan yang tinggal sebelah itewww......keh3...

.... Gamaknye bulan pose ni masak tak payah nak rasa2, jadi lagi sedap kot yer??
auwww!!!

kalau la engkau tahu solat...

Alhamdulillah, semalam dapat habiskan 20 rakaat terawih + 2 + 1 solat sunat witir. Terawih ni rakaat terawal tu je yg rasa mcm lama nak habis, tapi klu dah buat smp 12 rakaat, dah tak lama dah.

Semalam masa azan isyak tu, terketek2 la me ngn sumi berjalan ke masjid negeri p.pinang. Blkg rumah je pun hehe.
Tapi tu la, kami ni klu nak gi masjid, anak 2 ekor kt rumah tu ( si pong dengan si tam) terpaksa la kami kurung dalam cage dulu. Haa..nak tau kenapa nye?? sebab 2 ekor tu suka ikut gi masjid sekali. Slalunya sumi la yg dia suka ikut. Penah sekali tu, sumi baru je kuar nk gi maghrib..tak smp bape minit dia dah balik dah. Pelik le jgk. Pastu dia kabo, nk gi camne, kucing ikut ha! tak mo balik..

Mula2 i thought dat kebetulan je la kot. Pastu selang few days, anak neighbor sebelah rumah dtg hantar kucing. Dia kabo, kucing ni ikut org gi masjid tadi. Haishh!! Sebab tu la kitorang terpaksa kurung dia lam cage klu nk kuar gi masjid. Klu nak kuar gi memana naik keta, idak le pulak dia gadoh nk ikut ke hape. Tu la kan, org kata ..anak payah sgt nak didik, tapi haiwan ni lagi senang nk bentuk. Klu la engko tahu solat kan kucing..byk nye pahala mak pak ko ni jage ko hehe. tak yah di suruh2...dh smp ke masjid dah. kih3. Tak payah di ajar, sendiri dia je nak ikut ke masjid. Siap tunggu org depan masjid lak tu..sgt2 takjub dengan kucing - haiwan kesayangan nabi.

Pas dah selamat mengurung kucing2, kami jalan la berdua, masa tgh berjalan tu kemain lagi berjanji segale bagai ngn sumi.

tuan blog : mlm ni nk buat berapa abang? 12 eh??

suami nye : abang ingat nk buat 20 la. Masuk witir complete 23.

tuan blog : betui ni?? ha..ok lah! baby buat smp habis gak la.

Kesudahannye...pas abis terawih dalam pukul 10.50 mlm. Terketek2 i ni kuar dari masjid. Haish..tak nmpk pun laki haku ni..selalu serempak depan tmpt kasut ni ha. amboi..dok solat sunat ape lagi..

Sampai je umah, hamboi haihhh!! baguih punya dia dok lentang tengok tv! hampes tui. Sambil memberikan senyuman ala2 gula naik harga...

suami nye : hehe..b buat smp habis ea?

tuan blog : ha laa..amboi..kata nk buat abis..ni awat sampai awai ni??

suami nye : hehe..abang buat smp 12 ja tadi..hihi..

.....ceh!! cannnteekk perangai sumi aku! ngarut tul !!

Thursday, August 12, 2010

lambuk yer..bukan lombok.


Al-kisah semalam aku balik keje awal. Kul 3 dah keluar dari ofis. muahaha..!! sila jgn jeles yer. Bkn apa, ada hal di Ambank MBF Tower, Gurney. Sal geran keta tu la, suda selamat smp ke bank setelah di transfer dari ambank KL. So dah alang2 terawal kuar ofis tu, aku sampai umah pn blh tahan la awalnya. Dlm kul 4 lebih dah smp rumah.

Tetiba terlintas la di kepala ku nk gi try amik Bubur Lambuk Masjid Negeri P. Pinang. hai, dengar2 ceritanya, sedap dan delises sungguh bubur lambuk masjid ni. Kena plak masjid negeri belakang rumah aku je kan..

Alang2 dah balik awal, kasi redah je la. Nk tunggu hari lain, alamat tak merasa la smp hbs ramadhan. Sb ramai yg ckp, klu pegi pukul 5.30 ke atas, tinggal periuk je la.

Kebetulan dah balik awal, peluang baik what!!


So aku pun pegi la menaiki kereta ...ngade siot! masjid belakang rumah pun bwk keta! hehehe... Sambil berlenggang2 membawa tupperware. Hem..time aku smp tu baru je lepas azan asar (nmpk sgt aku tak solat asar lagi kan?muahahaa!!). Masa smp dah ada org, tapi tak ramai. Bebudak dah beratur 1 lane dah. Aku pun sembang la jap ngn sorang akak tu. Dia ckp stay Air Itam (hai..bley tahan jauh dia dtg tuh...ingat kan org taman blkg ni je hehe).

Ada notis tertulis kt tmpt bubur lambuk tu "Bubur lambuk akan di beri selepas solat asar, sila bawa bekas sendiri".

Pas je solat asar, nasib baik aku sampai awal..dah queue panjang der!!! aku pun tak perasan. toleh blkg je tgk dh memanjang2 dah beratur. Smp ke parking kereta tuh. Kena pulak time tu dah pukul 5, so byk yg dh balik keje singgah amik le tu.

Pas berbuka, aku ngn darl try la rasa bubur lambuk tuh. fuyooo!! siyes mmg sedap der!! patut la queue nye panjang bebenor~!! tp aku rasa tu bubur lambuk daging..sb bau sup tu kuat..perghh...mmg sgt delises!!

malam pas solat terawih, aku balik rumah mama jap kt bdr perda. Jmp kwn, pastu singgah hantar bubur lambuk kt diorg. Byk org msjid tu taruk lam tupperware. Tak terhabis nye takat nk mkn berdua. Apa2 pun...dah dpt jgk rasa bubur lambuk msjd negeri tahun ni hehe.....

Friday, August 06, 2010

penangan gulai...haish..

salam pagi jumaat.

Hari ni bos cuti. Kelasss kan! PA klu bos nye takde, haish..bak raya taipusam la org ckp. Best sungguh! haha.

Ekceli cerita gulai ni relate dengan entry semalam. Kan aku ada cakap, ada buat gulai indian style tu kan? haa..cite sal itu la.

Yesterday balik keje awal sket, kul 5.30 terus blah dah. Malas nak stay back kt ofis. Smp rumah je tengok lampu ruang tamu menyala. Hem, ni konfirm2 la darl terlupa tutup lampu pagi tdi. Amboi, hari2 klu dia buat cmni, alamat makin kaya la TNB. Capai handdset, terus call darl, tuutt tuutt...tuutt tuttt..ish, tak berjawab plak. Darl ckp dia balik malam, sb ada keja urgent. Kira ot la tu. Mmg sehari dua ni dia asik balik mlm je.

Takpe lah..bz buat wiring kot..aku pikir lam hati. Pastu aku melangut la depan tv tengok gambar cina pe tah. Dlm kepala dok fikir2 malam ni nk masak apa. Dok ingat, gulai ada lagi..byk lagi pun. Goreng ikan yo lah! pastu buat bendi goreng ngan sos tiram. Ok la tu kan! takat nk makan 2 org ni. So rilex2 la dulu...incik somi balik malam karang ha..

Tetiba...dengor enjin moto bunyi. Aku jenguk le kt pintu.. Aiikk..pesal incik somi balik awal ni ha..

Dia masuk je umah...tersengih2 cam kerang busuk tu.

"aik..pesal balik awal...kata balik kul 8 lebih??" aku tnya penuh heran gitu..

darl jawab "hehehe...dok teringat ringat la gulai wife masak...tu yg balik awai!".

muahahaa....mendengar je ayat tu...aku kembang semangkuk u ols!!!!

Pastu darl terus gi dapur.. ku ingat pesal..rupanya baguih punya dok perangat gulai...dia cicah ngan roti gardenia..

kah3....tak tahan aku tengok pangai dier! 1st time rasanya dia balik umah terus gi dapur kaut gulai mkn ngn roti...takde nyempat nye aku hidangkan pun! hahaa..

punya dasat la pengangan gulai ni. mmg pun darl suka gulai..mak mertua aku dulu masa kawin dah pesan dah.."kat acey ni senang ja, hari2 buat gulai kt dia..".

Kesudahan nye kitorang dinner lewat sket la...pas aku masak bendi goreng sos tiram n goreng ikan serta masak nasi..baru kitorang makan...gulainye dah nk habis dah...


p/s :esok nk kena masak gulai lagi ke????? nasib baik la esok balik buat rumah mertua, ada gathering BBQ ngn family.


(tq 4 da pic mr google)

Thursday, August 05, 2010

menggila dengan hobi baru..


semalam tak sempat nk update blog..kesibukan melanda diri pulak. sibuk dengan keje ofis tu 1 thing, and sibuk dengan hobi baru jugak 1 thing.

Apekah hobi itu??? yeahhhh..kelass...hobi mengumpul resepi!! muahahaa..well, suppose like dat la kan? seorang isteri kena la ada minat dengan masakan rite..?

Tapi kenapa suddenly je?

well..because lately rasa seronok sgt memasak (siyesli ok). Di tambah pulak bila benda kita masak tu menjadi je...mst la berkobar2 nk masak yang lain pulak. Incik darl pun, haissh...asik puji je i masak sedap..keh3...sangat2 kembang semangkuk i dengar tau! . And 1 more thing, incik darl dah promise dia nk belikan oven baru and barang2 buat kueh ke ape bende ke..janji yg kaitan dgn masak...yihaaa!! jgn tolak rezeki weiii...org nak sapot tuh..bedal je laa....!

last few days ada jugak jenguk2 ke Popular Books..cadangnye nk le beli buku resepi best2. Belek punya belek, hem..tadek yg puas hati. I mean most of recipe yg di compile in 1 book, ada certain tu mmg kita dh tahu buat, ada certain tu sgt2 leceh klu nk buat, klu ada yg berkenan pun, setakat 3,4 resepi dlm 1 buku. Klu camtu, takkan la nk borong smp 4,5 buku..ye tak?

So yesterday, surf2 di internet resepi2 ni (mulanya sebab nak cari resepi daging masak dendeng)..at last, tengok sume resepi best jgk ni...so just print out je la..nt ley compile buat buku...kih3..

ada sorang pegawai kt ofis, si kak su tu..rupanya dia pun rajin2 belek resepi kt internet. Dia sajes roaming2 ke www.myresipi.com ...hem..mmg best web tu. Coz ada komen dr member2 yg dh try buat and ada pic2 dr kwn yg dh bt pn. So senang la, kita tgk je resepi yg byk komen tu..yg org lain try mmg dia ckp sedap tu...amik je la kan. Smlm saje try buat kari ikan indian style, cedok resepi dri myresipi.com la..kah3...menjadik der!! pagi tdi incik darl bekpes makan nasi ngn gulai tuh..tak caye hakuu..darl ckp "ha..sedap pun bt gulai". auwww..

Ari ni pun masih bersemangat lagi carik2 resepi...waaa..dah byk dah dpt ni...sabtu ni nak try buat Roti Jala wif Kari Daging la..incik darl pun ckp mst sedap tuu..lama tak makan. Sabtu mlm nt kebetulan pulak rumah mak mentua nak buat BBQ sempena sambut pose, pagi tu ley la gi market cari seafood n brg2 bbq..sambil tu petang leh bt Roti Jala dulu...yeh!!

p/s : nt nak pinjam kt mama alatan mixer dier tu since mama dah tadek buat kek n biskut kan?? hehe.....


Monday, August 02, 2010

sy suka hari minggu....hehehe

sabtu dan ahad hari yg paling sibuk dengan aktiviti. Kebetulan pulak incik darl tak kena keja last wiken, blh la kitorang kuar pagi petang siang malam gitu.


Sabtu petang, kak ct ngn mama dtg rumah. Bwk atok skali. Hehe..best sungguh la bila fmly mai umah ni..kami kuar gi tempah baju kurung, pstu balik singgah tesco. Gi kedai Bata. Dah niat nk belikan mama kasut bata comfortfit tu. Yela, cian lak kt dia..asek merungut sakit tumit je. Maybe la kasut tak sesuai kot. Yela, mama ni bab2 kasut dia main beli je...janji murah dia ckp. Sesekali pe la salahnye belikan kasut yg elok2 sket.. Anak blh pakai mahal2..takkan kt mama nk bagi yg murah..ye tak?? hehe.

Mlm sabtu, aku malas betul nk masak (saje la kan...nak manje mengada makan kt luar). Pastu incik darl ajak mamam kt nasi kandar line clear (aku peduli pe org kata line clear itu ini sume). But 1 thing yg aku sedar, waaa...line clear dah ada improvement la. I mean dari segi kebersihan n environment nya.


Dah nmpk lagi kemas, pertambahan meja n kerusi, & paling aku suka ada 1 cm lukisan besar kt dinding tertulis "Line Clear Heritage Restaurant"...waaa kelass!!

Menu cam biasa la, ayam goreng nya masih gedabak besor bak org kebulur setahun tak makan ayam haha.. sb tu klu aku mkn kt sini, aku tak pnh amik ayam goreng, aku suh incik darl amik, pstu dia potong2..pastu aku nompang mkn skali (itu pun lebih dari cukup utk 2 org).


yang kt sebelah ni, nasi kandar kuah banjir (kdg2 mamak tu ada tanya, kuah banjir ka kuah tsunami??). Klu kuah tsunami tu kira kuah byk la...lagi byk dari banjir hehe.


Time aku sibuk2 snap pic ni, incik darl dah setengah pinggan dah mamam. Pergh..dia klu nasi kandaq line clear, mmg peberet sgt la. Tp aku pun cmtu gak..klu nak banding nasi beratoq..aku lagi prefer nasi kandaq line clear..






Pas kekenyangan, kitorang lepak di gurney drive. Kih3...

rasa mcm zaman2 bercinta pulak u ols. Yelah, sejak2 dh kwin ni, tah le..aku malas betul nk kuar rumah lama2..tambah2 nk merewang rewang lepak2 ni. Klu ada pun, lepak cafe ke, minum2 cmtu. Maybe sb pas kwin ni dh byk keje kt rumah.



esok ari nye tuh..(ahad), pepagi lagi kitorang dh kuar gi jogs & main bola kt tmn belia perbandaran. Pergh...mmg best laa...tmn belia ngn rumah aku tak le jauh mana..tak smp stgh jam pn ( di waktu tidak jem la ye). Ptg ahad baru la kitorang balik umah ibu mertua ku. Bwk mak mertua ku gi sunshine bayan baru beli brg2 dapur, pastu lepak2 je kt rumah n perabih ais krim milo dia ..hehe.




Monday, July 26, 2010

jadi diri org lain pun belum tentu best

Rasa diri seperti sibuk pulak di ofis hari ni. Tp tak la byk keje pun. Gamaknye sibuk menyembang dgn bos kot? hehe.
Ofis pun tak ramai yg dtg hari ni..biasa la monday blues. Aku ni pun nasib baik la baki cuti tinggal 10 hari. Klu rajin sgt bercuti, kang bln 9 ni raya kt ofis la..
Petang tadi, baru la aku sempat melayan few friends yg chat ngn aku di pesbuk. Kdg2 aku away dr workstation, tak perasan ada chat yg tgh berkedip2.
Tah le gamaknye ari ni ari meluah perasaan kot. Ada 3,4 org member yg chat ngn aku, sume pakat luah perasaan n keluh kesah mereka dgn kehidupan n kwn2 yg lain.
Mcm2 yg aku dgr, cerita kwn itu, cerita kwn ini. Sume ni buat aku fikir balik, aku fikir hidup aku tak happy sumtime, (kdg2 mmg kita fikir cmtu kan?) tp bila dgr masalah org lain, baru aku sedar, betapa aku ni sebenarnya takde la mslh yg menggangu jiwa sgt mcm org lain. Perkara2 ni buat aku tersedar, untung nya aku yg kadang2 aku sendiri tak tau aku ni untung la jgk hehe. Ada keje yg tetap (wlpun gaji tak byk mane sgt..tapi sejak bila la manusia puas hati ngn gaji dia??), ada suami yg ckup sporting n memahami (stended la klu sang suami sekali sekala buat perangai sengal...mmg tebiat diorg cmtu kan?), and yg penting masih ada fmly yg gila2 (kdg2 aku geleng pale ingat keletah diorg)...hehe.

1 hal yg aku belajar hari ini...aku happy dgn life aku yg simple n sederhana ni. Aku keje utk dapat apa yg aku nak..dgn cara tu aku tau menghargai tiap benda yg aku beli sb bkn senang nk dpt sume tu. Aku bahagia atas apa yg aku beri n terima, so aku rasa puas sgt dgn kebahagiaan tu wlpn mulanya pedih n azab nak bina.

Life mana ada hari2 happy tak penah sedih kan? ada hari sakit hati ngn incik suami..lumrah la tu..tp sbnornye tuhan bagi jadi semua tu supaya kita lagi syg n hargai dia tambah2 bila time bergaduh. Sal duit? bagitau aku jap sapa yg penuh rasa ckup dgn duit dia?? tadek kan?

suatu ketika dl (dlm tahun ni jgk)..aku pernah terasa sakit hati yg amat sgt dgn kwn2 car club aku. Tah la..agaknye aku pun too emotional. disebabkan hal tu..aku dh kureng sket ngn diorg. Tadek hal..aku tak jmp derang pn. Klu ada event pun, aku tak rase nk gi sgt sb belambak lagi event fmly yg aku blh bt hehe. Tp sejak akhir2 ni..aku rasa keputusan aku mem'pencen'kan diri dari aktiviti car club ni..aku rasa mmg tepat dan bernas skali. Sb aku rasa hati aku makin aman, makin terhindar dari sifat cemburu ke dengki ke bergosip yg tak baik dan mcm2 lagi sal kwn2 kete aku. Dan yg paling penting, aku sgt suke luang masa ngn fmly skrg..hidup sgt bahagia bila kita tau menghargai keluarga kita..

Friday, July 23, 2010

kenapa dia obsessed sgt??

last nite rumah sunyi sepi je..aku ngn incik darl dok asik baca buku je smlm. Alhamdulillah la, dia dah rajin2 belek buku skrg, walaupun tak lebih dari 3 jam hahaha!! aku paham...alahan mabuk jika baca berlebihan tu masih ada kt incik darl. Takpe la, lama2 ok la. Tp aku suke betul tgk dia dh mahu jgk belek buku. Slalu sblm ni, aku sorang je membaca, dia tu malas sket bab baca buku. Klu baca paper, rajin plak! 1 slot cerita pun tak kan miss dlm paper tu. Tp kira ok la. Buku "offline dengan syaitan" yang aku beli semalam tu, byk page & bab jgk dia baca. Kira ada peningkatan la kan. Maybe kena tengok genre buku la jugak kot. Klu buku2 mcm tu, dia blh baca. Klu novel, aci bet la setahun lagi pun dia takkan terhabis baca. hihi..

*****************************
Hari ni kat ofis, keja tak byk sgt. So sempat aku online facebook awal sket. Sebenarnya aku nk crita sket sal org pelik dlm frendlist aku di facebook. Nama terpaksa la di rahsiakan atas sebab2 kemaluan. hihi. Aku mmg agak pelik ngn mamat ni. Sejak 4 hari yang lalu, dia suka chat ngn aku. Soalan yang dia tnya, semua pasal rambut aku. Antara soalan nya :

1. Awak baru potong rambut ke? ---> a'ah dalam seminggu lebih.
2. Awak potong kedai mana? mesti cina kan? ----> yup...kt sini salun melayu tak byk.
3. Awak potong jenis cmne tu? ---> tah le.
4. Dia potong rambut blkg awk ke? ---> ye la.
5. Patern apa awk buat ---> mana la sy tau apa nama patern nya..sy ckp nk pendek je la..

.
.
.
.
dan berbelas2 lagi soalan berkisar tentang rambut ku. Smp semalam pun, dia siap pm ke inbox aku masih bertanya soal rambut aku.

Tadi yang aku dh fade up sgt..dia chat lagi.. dia tnya soalan yg seakan2 sama tapi diubah ayat tanya nya, at last aku ckp la jgk " yg awak asik tanya sal rambut sy ni kenapa??? ada mslh ke?"
pastu dia jwb "sb sy keje kt salun"....hey..as i kno, tak nmpk pun awk tulis employer awk tu salun dlm facebook??

pastu dia kata lagi..."awk potong dr paras belakang ek? lain kali bagitau la potong paras dagu."

pastu aku tnya dia "apsal kena bgtau potong paras dagu pulak?"

dia jwb " pendek la dia potong rambut awak"

waaaahhhh.....last skali ayat penyudah nye aku reply "lantak la paras mana pun rambut saya. Yang awak sibuk2 sgt sal rambut sy ni apsal? sy kacau rambut awk ke? sy pun tak bising, yang awak lak nk bising2 kenapa!?"


tet....dia senyap terus. hahaah...puas ati aku. pasni try2 la tnya sal rmbut aku lagi..sibuk! sgt2 tak phm la manusia ni..pelik pun ada. Apa la yg dia obsessed sgt dgn rambut i ni u ols????






** pelik ke rambut i ni u ols??

Thursday, July 22, 2010

suka nya shopping buku!

Lunch hour tadi aku turun awal sket, tapau nasi ayam tingkat 6 je sb ada la plan best. Apa lagi kan, aku dgn popular books mana boleh di pisahkan gitu. Hari2 balik keja mesti jadi port wajib singgah sementara tunggu incik darl comot itu sampai komtar. Td lunch, turun tingkat 2 komtar. Tempat yg di tuju of course la popular books komtar. Dari semalam lagi dok plan nk renew member card n nak sebat beberapa buah buku yang lama gile dah aku dok ricky je. Kena lak ari ni ari gaji. Dok pikir2, nk sep2 duit pun..duit habis jgk. Ada baiknye beli buku2 ni..kurang2nya dpt ilmu dari duit habis ape pun tak tau.

Tadi pulak turun ngn member ofis. Kebetulan diorg pun nk beli novel n buku.

Dl aku rajin beli novel. Ini dah sejak2 bergelar isteri ni, kureng dh sikit. Membaca tu masih membaca cuma tak beli. Klu buku novel member, kdg2 ada jugak aku kebas pinjam..hehe.. tp nk baca pun make sure time betul2 free la. Sb incik darl tu klu baca novel, dia suka jeling2 sikit. Skrg ni aku dok suke beli buku2 jenis motivation, inspirational, keagamaan, travelog, yang genre2 gitu lah kiranya. Klu baca buku2 cmni, idak pulak incik darl jeling2. Gamaknye sb bahan bacaan yang berunsur kegamaan dan teladan2 dlm rumahtangga ni. Org kata utk pembangunan diri la jugak. Itu yang dia tak kisah sgt kot. Klu novel2 ni..gamaknya dia risau kot binik dia ni asek dok puitis2 tahap emosional melampau lak nanti. Almaklum la..kaum pempuan ni, klu baca nvel, amboi nye...siap nangis2 siap abis tisu berkotak u ols!! jgn tak tau yek...menjiwai betul hehe..

Wednesday, July 21, 2010

alahai! pesal la engko buat perangai ni??


haish..minggu ni mmg betul2 mencabar keimanan la. Geram bin tensen pun ada. Mana tak nya, smlm me cuti ngn incik darl. Sb nk setelkan roadtax insurance gen2. Kena pulak gen2 pun ada saman speeding mcm viva, so kena pandai2 pi setel saman la dl kan.

Byr roadtax insuren gen2 dlm bape ratus dah. 2 hari lepas gen2 dh buat perangai sikit. Tetiba tyre depan belah kiri pecah dgn tak semena-semena. Jadi tukor la 2 biji terus sb mmg kebetulan tyre pun tak bape ada bunga sgt dah.

Tiba2..mlm tdi masa otw balik kerumah..dia bt hal lagi! masa breaking je..bunyi krok krok krok..haa..udah! dok rasa break pad le ni! nk kena tukor lagi!!

hai la gen2..pesal la saje dera i bulan ni?? tahukah engkau...adik engko si viva tu pun nk kena servis bln ni? pastu nk kena renew roadtax insurance viva 30hb ni? adik engko viva tu roaadtax insurance dh 8 rts lebih..saman 1 nk kena setel dh 3 rts, pstu nk kena servis dia dh ..2 rts lebih lagi..so kurang2nye nk kena spend kt adik engko tu dlm 1300. Yg engko tu pun bt perangai kenapa ni?? pesal laaaa...pesal....engko buat hal sgt ni??

adeh..sabo je le..ikut hati mau aje aku jual dua2 ekor menatang enjin tu. Naik bas suda!. saje la tu...ada duit sikit tu mula la mintak bebukan.

Friday, July 16, 2010

minggu2 sengal badan bakal berakhir


haish..2 minggu kebelakangan ni me sgt sakit2 dan sengal badan. Ni sume gara2 latihan netball 2 kali seminggu after work.

Actually, tomorrow jabatan ada sukan PETANDA. iaitu sukan di antara pejabat2 tanah daerah dan PTG (pjbt tanah galian). Byk la game, ada bowling, volleyball, netball, badminton, boling padang, bola sepak. Ate kira sume ada lah! cuma sukan gusti je yang tak di perkenalkan lagi haha..

so me ni masuk netball..dah selalu mmg main utk jabatan pun kan.

tapi bese la, time dekat2 nak ada tournament baru la turun latihan. Klu tak, tobat bkn rajin mana nk bt latihan pn. Urat2 badan ni pun, macam perli la. Siap sakit2 sume ada. Org nye ni slalu malas bersukan, tetiba 2 minggu ni asek kene lenjan je badan ni.. baru dpt ubat!

harap2 esok sume berjalan lanjar. Nk kata target menang tu..tah la..cuma kena fokus n aim yg terbaik utk esok. Me bermain di posisi GK (goal keeper). Jgn tak caye ye u ols! tp org2 tinggi ni mesti main utk position samada defense or shooter je. Sb itu kelebihan org tinggi dan berkaki tangan panjang ni hehe.

Sok match stat awal..kul 9.00 am di Pdg Sek Men Sains Kepala Batas. Jwb nye sok pagi bangun awal la...

so esok..DO THE BEST, BEAT THE REST!

Friday, July 09, 2010

saman..saman..cedih aku...

ari ni takde entry ayat menggelitis lah sb hari ni aku cedih & so upset.

todae not a good dae for me i guess.

guys, its regarding my road n insurance renewal. Today baru la aku dapat tau, rupanya skrg ni klu ada saman (walaupun saman ekor) yang tak berbayar, u kenot renew your road tax ok. god damn! aku ada 1 saman speeding & 9 saman trafik yg lain utk viva. Bermakna 10 saman wajib setel sblm renew roadtax ujung bln ni. Yg lagi sedih tu...semua saman tu bkn la saman sain, tp saman ekor je. Kete darl, cik gen2 kelabu dia ada 2 saman dan moto ex5 ada 1 saman.

Bermakna 13 saman kena setel bln ni klu tak, viva, gen2 dan moto ex5 tak dapat di renew. Nak jadikan cerita jugak, ketiga2 makhluk jentera ni expired on the same month! this month! ayooo!!

mula2 aku tak caye..sb setau aku saman sain je yg wajib setel tp setelah kwn2 aku yg mengalami nasib yg sama menceritakan the same thing di pesbuk...aku rasa tetiba nak demam..

my total summons (perodua viva) :
1 speeding, 1 no parking, 7 traffic obstruction, 1 disobeying traffic sign = RM890.00

my husband's summons (proton gen2 & honda ex5 nya) :
1 speeding, 2 disobeying traffic sign = RM470.00

total should pay diz month = RM 890 + 470 = RM1360!!
sgt kelas kan u ols!!

Thursday, July 08, 2010

contest mata menawan (menawan kah matakuuu??)


wa waa, pirst time join contest ni..ekceli i ni shy2 cat sket nk join..maklum la..bekes model gitu (pepagi dh perasan kan u ols?)

niway ...tq kt GKSB http://nurrcahaya.blogspot.com/
sb mengetag i dgn penuh kelas nya utk contest ni. Ari tu ingat nk join dah..tp sibuk itu sibuk ini.,tak sempat pun cari pic. Seb baik ari ni free so leh la bt post ni.
SYARATNYA
:

1. wajib menjadi follower blog fatencumyl.blogspot.com
2. pastikan gambar anda seorang sahaja (kalau ada gambar orang lain tak bole)
3. pastikan 1 gambar je taw.
4. pastikan nampak mata anda ye. tak kesah la gambar tu edit ke tak janji nampak mata (nama pun contest mata menawan kan)
5. letakkan banner contest di atas kat sidebar blog korang :)
6. sediakan 1 entri khas tentang contest ni dan tag kawan anda minimum 2 orang.maximum suka hati.
7. contest ini berakhir pada 31 julai 2010.
8. selepas dah join contest ni tinggalkan link anda di ruangan komen entri contest mata menawan ni serta link referral anda


menawan kah mataku?? hehe..

so sb nk kena tag 2 org, makhluk yg akan aku tag ialah :

1. cik zai

2. kak ct

3. cheq na

4. chik na

5. nn

6. lady salwa


p/s : jgn lupa copy paste link referral ( my link ) dlm entry n komen ke pembuat contest yek.

Tuesday, July 06, 2010

review: gtown world heritage day



Esok 7 Julai merupakan hari cuti bagi Penang sempena menyambut George Town World Heritage City Day yg di anugerahkan oleh UNESCO.

But unforunately bagi pekerja swasta ni, terpulang pada majikan la nk mencutikan pekerja nya ke tak..yg government mcm i ni of kos la cuti kan. hehe.

sebagai warga dan penduduk tegar di george town ni, i review kan lah sikit sebahagian dari Heritage Site di Penang, sama2 cuci mata & dapat info. Org penang pun kdg2 pusing penang pun tak abis lagi. Yela kan..asek keje je. So me plan rabu ni nk jalan2 gi Penang Hill (Bkt Bendera). Ekceli..dah bertahun tak pegi tau! walaupun penang hill tu tak jauh mana dah dari rumah di Jln Msjd Negeri skrg ni.

The heritage sites of Penang encompass buildings constructed by the British during the colonial era, clan temples of the various Chinese clan associations, religious structures including temples, mosques, churches and shrines, and other structures, including pre-war shophouses within the inner city.

Here's few of Penang Heritage Sites :

Bel Retiro Bungalow - Penang Hill


Birch House - Dato' Kramat Road

99 Door Mansion - Nibong Tebal

Chew Jetty - Northeast Coast

Richmond MPPP Rest House - Png Hill

ABN Amro Bank Building - Beach Street

City Hall Building - Esplanade

Church St. Pier - Northeast Coast

Eastern & Oriental Hotel - Farquhar Street

Forgotten Canals of George Town

Francis Light Memorial - Farquhar Street

Municipal Fountain - Light Street

Homestead - Northam Road

Loke Mansion - Gurney Drive

Town Hall - Esplanade

Teh Bunga Mansion -138 Hutton Lane

Goh Chan Lau - Northam Road

Istana Kedah - Northam Road

India House - Beach Street

Suffolk House - Jln Ayer Itam

Logan Memorial - Supreme Court Compound, Light Street

Limburg (banglo kfc) - Larut Road

Penang Supreme Court - Farquhar Street

Woodville - Northam Road

P. Ramlee Birth House

Penang War Museum & World War II Relics - Batu Maung

Strawberry Hill - David Brown's Tea House, Png Hill

World War II Pil Box - Jln Ismail Hashim



Penang State Assembly Building - Light Street

King Edward VII Memorial Hospital - Macalister Road

Guys, semua yg me list tu juz sebahagian dari Heritage Site di Penang. Byk lagi yg tak ter upload hehe. Kdg2 me yg stay kt penang ni pun terlupa, betapa byk nya tinggalan sejarah, tempat menarik kt png yg tak terperasan pun. Penang & bangunan lama dah cukup sinonim, hampir kebanyakan building di penang ada pengaruh british dan senibina luar.

Esok nk gi Penang Hill !!!!



- source frm : www.penang-traveltips.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails