wink! wink! u make my day!

Thursday, August 05, 2010

menggila dengan hobi baru..


semalam tak sempat nk update blog..kesibukan melanda diri pulak. sibuk dengan keje ofis tu 1 thing, and sibuk dengan hobi baru jugak 1 thing.

Apekah hobi itu??? yeahhhh..kelass...hobi mengumpul resepi!! muahahaa..well, suppose like dat la kan? seorang isteri kena la ada minat dengan masakan rite..?

Tapi kenapa suddenly je?

well..because lately rasa seronok sgt memasak (siyesli ok). Di tambah pulak bila benda kita masak tu menjadi je...mst la berkobar2 nk masak yang lain pulak. Incik darl pun, haissh...asik puji je i masak sedap..keh3...sangat2 kembang semangkuk i dengar tau! . And 1 more thing, incik darl dah promise dia nk belikan oven baru and barang2 buat kueh ke ape bende ke..janji yg kaitan dgn masak...yihaaa!! jgn tolak rezeki weiii...org nak sapot tuh..bedal je laa....!

last few days ada jugak jenguk2 ke Popular Books..cadangnye nk le beli buku resepi best2. Belek punya belek, hem..tadek yg puas hati. I mean most of recipe yg di compile in 1 book, ada certain tu mmg kita dh tahu buat, ada certain tu sgt2 leceh klu nk buat, klu ada yg berkenan pun, setakat 3,4 resepi dlm 1 buku. Klu camtu, takkan la nk borong smp 4,5 buku..ye tak?

So yesterday, surf2 di internet resepi2 ni (mulanya sebab nak cari resepi daging masak dendeng)..at last, tengok sume resepi best jgk ni...so just print out je la..nt ley compile buat buku...kih3..

ada sorang pegawai kt ofis, si kak su tu..rupanya dia pun rajin2 belek resepi kt internet. Dia sajes roaming2 ke www.myresipi.com ...hem..mmg best web tu. Coz ada komen dr member2 yg dh try buat and ada pic2 dr kwn yg dh bt pn. So senang la, kita tgk je resepi yg byk komen tu..yg org lain try mmg dia ckp sedap tu...amik je la kan. Smlm saje try buat kari ikan indian style, cedok resepi dri myresipi.com la..kah3...menjadik der!! pagi tdi incik darl bekpes makan nasi ngn gulai tuh..tak caye hakuu..darl ckp "ha..sedap pun bt gulai". auwww..

Ari ni pun masih bersemangat lagi carik2 resepi...waaa..dah byk dah dpt ni...sabtu ni nak try buat Roti Jala wif Kari Daging la..incik darl pun ckp mst sedap tuu..lama tak makan. Sabtu mlm nt kebetulan pulak rumah mak mentua nak buat BBQ sempena sambut pose, pagi tu ley la gi market cari seafood n brg2 bbq..sambil tu petang leh bt Roti Jala dulu...yeh!!

p/s : nt nak pinjam kt mama alatan mixer dier tu since mama dah tadek buat kek n biskut kan?? hehe.....


14 comments:

HonEyBuNNy said...

wah2....nak join jugak hobby baru neh...;-)

cheqna said...

cheqna dah lama dah mempunyai hobby begini
dari bulan pose tahun lepas..
kumpul resepi rajin..masak??
ya ampun malas weh..huhuhu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hobi yg baek...
;)

baby berry said...

honey : kam2..join da club hehe..tp mksure pastu jgn smpan je la resepi2 tu hehe

baby berry said...

cheqna : tu la..dok takut kang dok simpan tak masak2 pn hehe..tp takpe2..go go cayokk!! sempena bulan pose ni bley la kan ..tp klu bt asek menjadi..mmg syok nk masak lagi.

baby berry said...

MS : tak mo join ke??? kasi resepi popia hehe.

~~~+....mS arWeEn....+~~ said...

na...
huhuhu...
sama la hobi kita ni....
akak pun dok gila masak ngan nk beli brg2 decor umah...
na pi kat blog akak, tgk kat list tu, ada lg blog masak yg best2..
mcm kak yani, kak hana japan.. myresipi pun kak yani tu la yg buat...

kakcik said...

Ha.. jangan hobby mengumpul je.. tapi tak ada hobby nak masak tau.. :)

baby berry said...

kak cik > haishh..harap2 tidak le jdik gitu hehe...tu kumpul resepi yg garenti akan bt je..klu tgk bahan2 nye list pun jns payah nk carik..baik jgn print out..sb konpom tak buat hehe.

baby berry said...

kak ainee : haa..td ada perasan lam blog list akak..hehe tu yg i kureng kt pesbuk tu..i sibuk belek resepi la u..hehe

Ezzah said...

eheheh...saya yg dah beranak 2 nih pun baru-baru nih la minat memask tuh berkobar2. eheheheh :D

baby berry said...

ezzah : hehe..sis dok msak2 tu tentera 2 ekor tak kaco2 ke?? haish...salute la ibu2 yg rajin masak ni..

LiNda said...

Kerja mengumpul resepi skrg dah mudah . Just klik dah keluar macam2 jenis pilihan .Tak macam dulu , kena salin belakang buku sekolah . hahah

selamat menjala !

siti murni said...

ecece....jgn kumpul resipi jer tp tak masak taw...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails