wink! wink! u make my day!

Tuesday, July 06, 2010

review: gtown world heritage day



Esok 7 Julai merupakan hari cuti bagi Penang sempena menyambut George Town World Heritage City Day yg di anugerahkan oleh UNESCO.

But unforunately bagi pekerja swasta ni, terpulang pada majikan la nk mencutikan pekerja nya ke tak..yg government mcm i ni of kos la cuti kan. hehe.

sebagai warga dan penduduk tegar di george town ni, i review kan lah sikit sebahagian dari Heritage Site di Penang, sama2 cuci mata & dapat info. Org penang pun kdg2 pusing penang pun tak abis lagi. Yela kan..asek keje je. So me plan rabu ni nk jalan2 gi Penang Hill (Bkt Bendera). Ekceli..dah bertahun tak pegi tau! walaupun penang hill tu tak jauh mana dah dari rumah di Jln Msjd Negeri skrg ni.

The heritage sites of Penang encompass buildings constructed by the British during the colonial era, clan temples of the various Chinese clan associations, religious structures including temples, mosques, churches and shrines, and other structures, including pre-war shophouses within the inner city.

Here's few of Penang Heritage Sites :

Bel Retiro Bungalow - Penang Hill


Birch House - Dato' Kramat Road

99 Door Mansion - Nibong Tebal

Chew Jetty - Northeast Coast

Richmond MPPP Rest House - Png Hill

ABN Amro Bank Building - Beach Street

City Hall Building - Esplanade

Church St. Pier - Northeast Coast

Eastern & Oriental Hotel - Farquhar Street

Forgotten Canals of George Town

Francis Light Memorial - Farquhar Street

Municipal Fountain - Light Street

Homestead - Northam Road

Loke Mansion - Gurney Drive

Town Hall - Esplanade

Teh Bunga Mansion -138 Hutton Lane

Goh Chan Lau - Northam Road

Istana Kedah - Northam Road

India House - Beach Street

Suffolk House - Jln Ayer Itam

Logan Memorial - Supreme Court Compound, Light Street

Limburg (banglo kfc) - Larut Road

Penang Supreme Court - Farquhar Street

Woodville - Northam Road

P. Ramlee Birth House

Penang War Museum & World War II Relics - Batu Maung

Strawberry Hill - David Brown's Tea House, Png Hill

World War II Pil Box - Jln Ismail Hashim



Penang State Assembly Building - Light Street

King Edward VII Memorial Hospital - Macalister Road

Guys, semua yg me list tu juz sebahagian dari Heritage Site di Penang. Byk lagi yg tak ter upload hehe. Kdg2 me yg stay kt penang ni pun terlupa, betapa byk nya tinggalan sejarah, tempat menarik kt png yg tak terperasan pun. Penang & bangunan lama dah cukup sinonim, hampir kebanyakan building di penang ada pengaruh british dan senibina luar.

Esok nk gi Penang Hill !!!!



- source frm : www.penang-traveltips.com

10 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

nice...
;)

kakcikseroja said...

Dah lama tak ke Penang. Insya Allah, panjang umur dan ada rezeki, bulan 11 nanati akan ke sana. :)

Cik Z@i Pen@nG said...

byknya tempat x smpai lagi wlaupon dok penang...hahaha...hampeh...

err...bkn penang hill tutup lg ke yang?

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

1 ja xbest kat penang,

kesesakan lalulintas yg menyerabutkan kepala hotak..

p/s anda di tag jom ke blog GKSB

siti murni ishak said...

alamak! tersilap perli daa...igtkan hg tk buat lagi entry ni...huhu....adoyai..mati ler haku....huhu

baby berry said...

meniti senja : bila nk dtg penang?? hehe

baby berry said...

kak cik : ye eh..dtg jalan2 ke..

baby berry said...

cik zai : haishh..member ckp dh kembali beroperasi..tp ysterdae tak jdik pegi sb adik dtg umah, bwk dia g interview. lgpun kan ujan lebat smlm.

baby berry said...

GKSB : haa..bab sesak tu mmg tak dapek nk nolong..klu blh pose, pahala hbs kt jalan je..hehe..japgi me visit GKSB k.

baby berry said...

kak Ct : haa..tu hentam pe kt aku tuuu..japgi aku zaasss..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails