wink! wink! u make my day!

Monday, July 26, 2010

jadi diri org lain pun belum tentu best

Rasa diri seperti sibuk pulak di ofis hari ni. Tp tak la byk keje pun. Gamaknye sibuk menyembang dgn bos kot? hehe.
Ofis pun tak ramai yg dtg hari ni..biasa la monday blues. Aku ni pun nasib baik la baki cuti tinggal 10 hari. Klu rajin sgt bercuti, kang bln 9 ni raya kt ofis la..
Petang tadi, baru la aku sempat melayan few friends yg chat ngn aku di pesbuk. Kdg2 aku away dr workstation, tak perasan ada chat yg tgh berkedip2.
Tah le gamaknye ari ni ari meluah perasaan kot. Ada 3,4 org member yg chat ngn aku, sume pakat luah perasaan n keluh kesah mereka dgn kehidupan n kwn2 yg lain.
Mcm2 yg aku dgr, cerita kwn itu, cerita kwn ini. Sume ni buat aku fikir balik, aku fikir hidup aku tak happy sumtime, (kdg2 mmg kita fikir cmtu kan?) tp bila dgr masalah org lain, baru aku sedar, betapa aku ni sebenarnya takde la mslh yg menggangu jiwa sgt mcm org lain. Perkara2 ni buat aku tersedar, untung nya aku yg kadang2 aku sendiri tak tau aku ni untung la jgk hehe. Ada keje yg tetap (wlpun gaji tak byk mane sgt..tapi sejak bila la manusia puas hati ngn gaji dia??), ada suami yg ckup sporting n memahami (stended la klu sang suami sekali sekala buat perangai sengal...mmg tebiat diorg cmtu kan?), and yg penting masih ada fmly yg gila2 (kdg2 aku geleng pale ingat keletah diorg)...hehe.

1 hal yg aku belajar hari ini...aku happy dgn life aku yg simple n sederhana ni. Aku keje utk dapat apa yg aku nak..dgn cara tu aku tau menghargai tiap benda yg aku beli sb bkn senang nk dpt sume tu. Aku bahagia atas apa yg aku beri n terima, so aku rasa puas sgt dgn kebahagiaan tu wlpn mulanya pedih n azab nak bina.

Life mana ada hari2 happy tak penah sedih kan? ada hari sakit hati ngn incik suami..lumrah la tu..tp sbnornye tuhan bagi jadi semua tu supaya kita lagi syg n hargai dia tambah2 bila time bergaduh. Sal duit? bagitau aku jap sapa yg penuh rasa ckup dgn duit dia?? tadek kan?

suatu ketika dl (dlm tahun ni jgk)..aku pernah terasa sakit hati yg amat sgt dgn kwn2 car club aku. Tah la..agaknye aku pun too emotional. disebabkan hal tu..aku dh kureng sket ngn diorg. Tadek hal..aku tak jmp derang pn. Klu ada event pun, aku tak rase nk gi sgt sb belambak lagi event fmly yg aku blh bt hehe. Tp sejak akhir2 ni..aku rasa keputusan aku mem'pencen'kan diri dari aktiviti car club ni..aku rasa mmg tepat dan bernas skali. Sb aku rasa hati aku makin aman, makin terhindar dari sifat cemburu ke dengki ke bergosip yg tak baik dan mcm2 lagi sal kwn2 kete aku. Dan yg paling penting, aku sgt suke luang masa ngn fmly skrg..hidup sgt bahagia bila kita tau menghargai keluarga kita..

Friday, July 23, 2010

kenapa dia obsessed sgt??

last nite rumah sunyi sepi je..aku ngn incik darl dok asik baca buku je smlm. Alhamdulillah la, dia dah rajin2 belek buku skrg, walaupun tak lebih dari 3 jam hahaha!! aku paham...alahan mabuk jika baca berlebihan tu masih ada kt incik darl. Takpe la, lama2 ok la. Tp aku suke betul tgk dia dh mahu jgk belek buku. Slalu sblm ni, aku sorang je membaca, dia tu malas sket bab baca buku. Klu baca paper, rajin plak! 1 slot cerita pun tak kan miss dlm paper tu. Tp kira ok la. Buku "offline dengan syaitan" yang aku beli semalam tu, byk page & bab jgk dia baca. Kira ada peningkatan la kan. Maybe kena tengok genre buku la jugak kot. Klu buku2 mcm tu, dia blh baca. Klu novel, aci bet la setahun lagi pun dia takkan terhabis baca. hihi..

*****************************
Hari ni kat ofis, keja tak byk sgt. So sempat aku online facebook awal sket. Sebenarnya aku nk crita sket sal org pelik dlm frendlist aku di facebook. Nama terpaksa la di rahsiakan atas sebab2 kemaluan. hihi. Aku mmg agak pelik ngn mamat ni. Sejak 4 hari yang lalu, dia suka chat ngn aku. Soalan yang dia tnya, semua pasal rambut aku. Antara soalan nya :

1. Awak baru potong rambut ke? ---> a'ah dalam seminggu lebih.
2. Awak potong kedai mana? mesti cina kan? ----> yup...kt sini salun melayu tak byk.
3. Awak potong jenis cmne tu? ---> tah le.
4. Dia potong rambut blkg awk ke? ---> ye la.
5. Patern apa awk buat ---> mana la sy tau apa nama patern nya..sy ckp nk pendek je la..

.
.
.
.
dan berbelas2 lagi soalan berkisar tentang rambut ku. Smp semalam pun, dia siap pm ke inbox aku masih bertanya soal rambut aku.

Tadi yang aku dh fade up sgt..dia chat lagi.. dia tnya soalan yg seakan2 sama tapi diubah ayat tanya nya, at last aku ckp la jgk " yg awak asik tanya sal rambut sy ni kenapa??? ada mslh ke?"
pastu dia jwb "sb sy keje kt salun"....hey..as i kno, tak nmpk pun awk tulis employer awk tu salun dlm facebook??

pastu dia kata lagi..."awk potong dr paras belakang ek? lain kali bagitau la potong paras dagu."

pastu aku tnya dia "apsal kena bgtau potong paras dagu pulak?"

dia jwb " pendek la dia potong rambut awak"

waaaahhhh.....last skali ayat penyudah nye aku reply "lantak la paras mana pun rambut saya. Yang awak sibuk2 sgt sal rambut sy ni apsal? sy kacau rambut awk ke? sy pun tak bising, yang awak lak nk bising2 kenapa!?"


tet....dia senyap terus. hahaah...puas ati aku. pasni try2 la tnya sal rmbut aku lagi..sibuk! sgt2 tak phm la manusia ni..pelik pun ada. Apa la yg dia obsessed sgt dgn rambut i ni u ols????






** pelik ke rambut i ni u ols??

Thursday, July 22, 2010

suka nya shopping buku!

Lunch hour tadi aku turun awal sket, tapau nasi ayam tingkat 6 je sb ada la plan best. Apa lagi kan, aku dgn popular books mana boleh di pisahkan gitu. Hari2 balik keja mesti jadi port wajib singgah sementara tunggu incik darl comot itu sampai komtar. Td lunch, turun tingkat 2 komtar. Tempat yg di tuju of course la popular books komtar. Dari semalam lagi dok plan nk renew member card n nak sebat beberapa buah buku yang lama gile dah aku dok ricky je. Kena lak ari ni ari gaji. Dok pikir2, nk sep2 duit pun..duit habis jgk. Ada baiknye beli buku2 ni..kurang2nya dpt ilmu dari duit habis ape pun tak tau.

Tadi pulak turun ngn member ofis. Kebetulan diorg pun nk beli novel n buku.

Dl aku rajin beli novel. Ini dah sejak2 bergelar isteri ni, kureng dh sikit. Membaca tu masih membaca cuma tak beli. Klu buku novel member, kdg2 ada jugak aku kebas pinjam..hehe.. tp nk baca pun make sure time betul2 free la. Sb incik darl tu klu baca novel, dia suka jeling2 sikit. Skrg ni aku dok suke beli buku2 jenis motivation, inspirational, keagamaan, travelog, yang genre2 gitu lah kiranya. Klu baca buku2 cmni, idak pulak incik darl jeling2. Gamaknye sb bahan bacaan yang berunsur kegamaan dan teladan2 dlm rumahtangga ni. Org kata utk pembangunan diri la jugak. Itu yang dia tak kisah sgt kot. Klu novel2 ni..gamaknya dia risau kot binik dia ni asek dok puitis2 tahap emosional melampau lak nanti. Almaklum la..kaum pempuan ni, klu baca nvel, amboi nye...siap nangis2 siap abis tisu berkotak u ols!! jgn tak tau yek...menjiwai betul hehe..

Wednesday, July 21, 2010

alahai! pesal la engko buat perangai ni??


haish..minggu ni mmg betul2 mencabar keimanan la. Geram bin tensen pun ada. Mana tak nya, smlm me cuti ngn incik darl. Sb nk setelkan roadtax insurance gen2. Kena pulak gen2 pun ada saman speeding mcm viva, so kena pandai2 pi setel saman la dl kan.

Byr roadtax insuren gen2 dlm bape ratus dah. 2 hari lepas gen2 dh buat perangai sikit. Tetiba tyre depan belah kiri pecah dgn tak semena-semena. Jadi tukor la 2 biji terus sb mmg kebetulan tyre pun tak bape ada bunga sgt dah.

Tiba2..mlm tdi masa otw balik kerumah..dia bt hal lagi! masa breaking je..bunyi krok krok krok..haa..udah! dok rasa break pad le ni! nk kena tukor lagi!!

hai la gen2..pesal la saje dera i bulan ni?? tahukah engkau...adik engko si viva tu pun nk kena servis bln ni? pastu nk kena renew roadtax insurance viva 30hb ni? adik engko viva tu roaadtax insurance dh 8 rts lebih..saman 1 nk kena setel dh 3 rts, pstu nk kena servis dia dh ..2 rts lebih lagi..so kurang2nye nk kena spend kt adik engko tu dlm 1300. Yg engko tu pun bt perangai kenapa ni?? pesal laaaa...pesal....engko buat hal sgt ni??

adeh..sabo je le..ikut hati mau aje aku jual dua2 ekor menatang enjin tu. Naik bas suda!. saje la tu...ada duit sikit tu mula la mintak bebukan.

Friday, July 16, 2010

minggu2 sengal badan bakal berakhir


haish..2 minggu kebelakangan ni me sgt sakit2 dan sengal badan. Ni sume gara2 latihan netball 2 kali seminggu after work.

Actually, tomorrow jabatan ada sukan PETANDA. iaitu sukan di antara pejabat2 tanah daerah dan PTG (pjbt tanah galian). Byk la game, ada bowling, volleyball, netball, badminton, boling padang, bola sepak. Ate kira sume ada lah! cuma sukan gusti je yang tak di perkenalkan lagi haha..

so me ni masuk netball..dah selalu mmg main utk jabatan pun kan.

tapi bese la, time dekat2 nak ada tournament baru la turun latihan. Klu tak, tobat bkn rajin mana nk bt latihan pn. Urat2 badan ni pun, macam perli la. Siap sakit2 sume ada. Org nye ni slalu malas bersukan, tetiba 2 minggu ni asek kene lenjan je badan ni.. baru dpt ubat!

harap2 esok sume berjalan lanjar. Nk kata target menang tu..tah la..cuma kena fokus n aim yg terbaik utk esok. Me bermain di posisi GK (goal keeper). Jgn tak caye ye u ols! tp org2 tinggi ni mesti main utk position samada defense or shooter je. Sb itu kelebihan org tinggi dan berkaki tangan panjang ni hehe.

Sok match stat awal..kul 9.00 am di Pdg Sek Men Sains Kepala Batas. Jwb nye sok pagi bangun awal la...

so esok..DO THE BEST, BEAT THE REST!

Friday, July 09, 2010

saman..saman..cedih aku...

ari ni takde entry ayat menggelitis lah sb hari ni aku cedih & so upset.

todae not a good dae for me i guess.

guys, its regarding my road n insurance renewal. Today baru la aku dapat tau, rupanya skrg ni klu ada saman (walaupun saman ekor) yang tak berbayar, u kenot renew your road tax ok. god damn! aku ada 1 saman speeding & 9 saman trafik yg lain utk viva. Bermakna 10 saman wajib setel sblm renew roadtax ujung bln ni. Yg lagi sedih tu...semua saman tu bkn la saman sain, tp saman ekor je. Kete darl, cik gen2 kelabu dia ada 2 saman dan moto ex5 ada 1 saman.

Bermakna 13 saman kena setel bln ni klu tak, viva, gen2 dan moto ex5 tak dapat di renew. Nak jadikan cerita jugak, ketiga2 makhluk jentera ni expired on the same month! this month! ayooo!!

mula2 aku tak caye..sb setau aku saman sain je yg wajib setel tp setelah kwn2 aku yg mengalami nasib yg sama menceritakan the same thing di pesbuk...aku rasa tetiba nak demam..

my total summons (perodua viva) :
1 speeding, 1 no parking, 7 traffic obstruction, 1 disobeying traffic sign = RM890.00

my husband's summons (proton gen2 & honda ex5 nya) :
1 speeding, 2 disobeying traffic sign = RM470.00

total should pay diz month = RM 890 + 470 = RM1360!!
sgt kelas kan u ols!!

Thursday, July 08, 2010

contest mata menawan (menawan kah matakuuu??)


wa waa, pirst time join contest ni..ekceli i ni shy2 cat sket nk join..maklum la..bekes model gitu (pepagi dh perasan kan u ols?)

niway ...tq kt GKSB http://nurrcahaya.blogspot.com/
sb mengetag i dgn penuh kelas nya utk contest ni. Ari tu ingat nk join dah..tp sibuk itu sibuk ini.,tak sempat pun cari pic. Seb baik ari ni free so leh la bt post ni.
SYARATNYA
:

1. wajib menjadi follower blog fatencumyl.blogspot.com
2. pastikan gambar anda seorang sahaja (kalau ada gambar orang lain tak bole)
3. pastikan 1 gambar je taw.
4. pastikan nampak mata anda ye. tak kesah la gambar tu edit ke tak janji nampak mata (nama pun contest mata menawan kan)
5. letakkan banner contest di atas kat sidebar blog korang :)
6. sediakan 1 entri khas tentang contest ni dan tag kawan anda minimum 2 orang.maximum suka hati.
7. contest ini berakhir pada 31 julai 2010.
8. selepas dah join contest ni tinggalkan link anda di ruangan komen entri contest mata menawan ni serta link referral anda


menawan kah mataku?? hehe..

so sb nk kena tag 2 org, makhluk yg akan aku tag ialah :

1. cik zai

2. kak ct

3. cheq na

4. chik na

5. nn

6. lady salwa


p/s : jgn lupa copy paste link referral ( my link ) dlm entry n komen ke pembuat contest yek.

Tuesday, July 06, 2010

review: gtown world heritage day



Esok 7 Julai merupakan hari cuti bagi Penang sempena menyambut George Town World Heritage City Day yg di anugerahkan oleh UNESCO.

But unforunately bagi pekerja swasta ni, terpulang pada majikan la nk mencutikan pekerja nya ke tak..yg government mcm i ni of kos la cuti kan. hehe.

sebagai warga dan penduduk tegar di george town ni, i review kan lah sikit sebahagian dari Heritage Site di Penang, sama2 cuci mata & dapat info. Org penang pun kdg2 pusing penang pun tak abis lagi. Yela kan..asek keje je. So me plan rabu ni nk jalan2 gi Penang Hill (Bkt Bendera). Ekceli..dah bertahun tak pegi tau! walaupun penang hill tu tak jauh mana dah dari rumah di Jln Msjd Negeri skrg ni.

The heritage sites of Penang encompass buildings constructed by the British during the colonial era, clan temples of the various Chinese clan associations, religious structures including temples, mosques, churches and shrines, and other structures, including pre-war shophouses within the inner city.

Here's few of Penang Heritage Sites :

Bel Retiro Bungalow - Penang Hill


Birch House - Dato' Kramat Road

99 Door Mansion - Nibong Tebal

Chew Jetty - Northeast Coast

Richmond MPPP Rest House - Png Hill

ABN Amro Bank Building - Beach Street

City Hall Building - Esplanade

Church St. Pier - Northeast Coast

Eastern & Oriental Hotel - Farquhar Street

Forgotten Canals of George Town

Francis Light Memorial - Farquhar Street

Municipal Fountain - Light Street

Homestead - Northam Road

Loke Mansion - Gurney Drive

Town Hall - Esplanade

Teh Bunga Mansion -138 Hutton Lane

Goh Chan Lau - Northam Road

Istana Kedah - Northam Road

India House - Beach Street

Suffolk House - Jln Ayer Itam

Logan Memorial - Supreme Court Compound, Light Street

Limburg (banglo kfc) - Larut Road

Penang Supreme Court - Farquhar Street

Woodville - Northam Road

P. Ramlee Birth House

Penang War Museum & World War II Relics - Batu Maung

Strawberry Hill - David Brown's Tea House, Png Hill

World War II Pil Box - Jln Ismail Hashim



Penang State Assembly Building - Light Street

King Edward VII Memorial Hospital - Macalister Road

Guys, semua yg me list tu juz sebahagian dari Heritage Site di Penang. Byk lagi yg tak ter upload hehe. Kdg2 me yg stay kt penang ni pun terlupa, betapa byk nya tinggalan sejarah, tempat menarik kt png yg tak terperasan pun. Penang & bangunan lama dah cukup sinonim, hampir kebanyakan building di penang ada pengaruh british dan senibina luar.

Esok nk gi Penang Hill !!!!



- source frm : www.penang-traveltips.com

Monday, July 05, 2010

kenduri lagi! haishhh..

haip guys! ysterdae me seharian di majlis kenduri my boss.

dia dh mintak tlg jadi bentara, takkan nk kata tak boleh pulak kan. kang ada bunyi pulak, p.a sendiri tak tolong time kenduri bos.

letih tu agak letih la..tp best. Sb tugas aku kasi bunga tulur kat tetamu. Glamer gak rase..ade je org pandang dua kali...auuuwww..!!! perasan!

majlis perkahwinan anak lelaki sulung my bos di dewan mpsp bertam kepala batas.

waktu mjlis potong kek

ini bkn sponge kek..tp kek buah tau! cantik!

vip table

comel bekas bunga telur ni kan?


ini gift utk vip..

wit kak yus

wit kak sara

kah3..anak sape la i kidnap! hehe

curi anak kak dayang..jadi baby sitter jap

pose istimewa waktu mamam


tema majlis ni oren2 gold + white berkonsepkan taman sket2. tp kitorang sume ni kena pakai kaler oren. hehe..seb baik le sempat siap baju antor jahit ni ha..klu tak..mampuss.

me tak larat nk cite byk2..sb pale masih lagi headache. tu yg taruk pic je byk2 tuh..

pe2 pun congrats n selamat pengantin baru utk azrai & yati. Pasni blh join da club la..club isteri2 org. kih3...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails