wink! wink! u make my day!

Thursday, June 24, 2010

now u'r gone..

~warmth wednesday~

lewat petang semalam was a sad moment for me & darl. Selepas pulang dari kerja, me masih dlm bilik, simpan handbeg & tukar baju. Suddenly darl terjerit2 panggil dari dapur

"baby! meh sini sat, ni tengok ni..pesal ngn teh ni?"

Me berlari ke dapur. Terlihat hamster kesayangan kami (teh) terbaring kaku di tepi wheel mainannya.

"yunk...teh dah mati ni yunk.."

wajah darl berubah. Riaknya seakan terkejut dan kehairanan.
Saling berpandangan seketika lalu kami bawa teh ke belakang rumah. Darl mengorek tanah untuk menanam teh. Me terdiam memerhati. Suasana hampir gelap ketika itu. Me memerhati gerak geri darl, di letaknya teh dlm lubang perlahan2 lalu di apit beberapa helai daun kering. Lagaknya tak ubah seperti menyimpan jenazah. Di timbusnya perlahan2 sehingga selesai. Seketika berkumandang azan maghrib dan hujan mula turun.

"yunk..jom yunk masuk rumah..hujan dah ni"

"takpa la...baby masuk dulu.."

Hem..i guess he really sad losing his beloved hamster. Selepas beberapa minit, darl mendapatkan ku di ruang tamu.

"kesian kt dia b..yunk syg dia sgt. Dah lama bela dia. Hari2 balik keja mst carik dia dulu nk bagi makan".

Me memeluk darl memujuk.

"syg, its not your fault dear. baby tau yunk mmg jaga dia elok, hari2 bagi mkn dia. tp dah smp waktu dia. dia bkn sakit pun..dah la..jgn la sedih sgt..cuma 3,4 hari ni maybe rasa lain sket la sb tak dengar bunyi bising teh main wheel dia tu tiap mlm".

Dengan tak semena2 we both cry. Memang syg sgt dekat teh. Walaupun bkn manusia, cuma seekor hamster je pun tapi dah jadi sebahagian dari hidup kami. Tiap minggu mandikan dia, cuci cage & perhati dia main2 wheel kesukaan dia tu.

Dan ketika detik itu juga, barulah ku sedari betapa kasih dan penyayang nya suami ku terhadap haiwan and i'm really2 touching.

6 comments:

Uruchimaru @ kf said...

semoge punyai pengganti!

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sabr k...
jgn sedih2...
;)

baby berry said...

kf : i guess looking for persian pulak..but cat wit toilet trained is MUST!

baby berry said...

Meniti senja : sedih la jgk baru2 lagi ni..sb biasa nya kt rumah tu bising dengan si teh tu la..bunyi dia menggila main wheel.

HonEyBuNNy said...

ala...xpa..xmoh sedey2...nti ada la pengnti...;-)

baby berry said...

honey : ni pun dh gatal nk cari pengganti..kih3. bkn pe..dh terbiasa umah tu bising,bila sunyi jadi serba tak kena la.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails