wink! wink! u make my day!

Tuesday, June 22, 2010

pulau aman : memang pulau yg sgt aman!

Guys! warmth tuesdae!

wala, hari ni sgt byk keja lah. Cadangnye nk update entry pagi tadi. Tp tak sempat lah pulak. Tula, pagi tadi rilex sgt, petang ni keja dah datang berkoyan-koyan.

hari tu dah janji nk buat entry utk my team building di pulau aman rite? so here's short story about team building tu :




we ols gerak dari komtar awal, sekitar 7.40 am. Smp ke Jeti Batu Musang Pulau Aman dalam pukul 9 lbh. Actually, me nervous jugak nk naik bot (coz i ni tak tahan dgn ombak kuat, takut pening hehe). Tp nasib baik hari tu cuaca sgt baik & air pun tenang.



sesampai di pulau aman, fasilitator give a short briefing about penduduk & aktiviti org pulau. Then kami di split into groups & dapat bilik chalet utk mandi n rehat sekejap.


So far chalet not bad. View memang cantik. Atas air tepi dgn pantai. Time tu air surut, so nmpk la batu2 tepi chalet. Masuk je bilik, hentam tido dulu haha. Nak dekat lunch time baru la kitorank kuar dari bilik. Alangkah terkejutnya! air dah pasang! angin sgt best, di tambah pula dah pasang penuh so chalet kami dah ada dlm laut hehe.


Petang tu kami ada aktiviti berakit (really2 enjoy) wlpun sgt letih tau nk mendayung. Punya laju kayuh, slow kura2 je geraknye. Then kitorang ada LDK (latihan dlm kumpulan). Dat nite, really enjoy sebab ada grant dinner fresh seafood. Serious! very delicious & fresh seafood di Restoran Terapung tu. Memang puas hati la kalau bayar mahal pun (tp murah sebenarnya kalau nak banding makan di restoran luar).










Keesokan harinya, ada xtvt Explorace & Survival. Kitorang dikehendaki mendapatkan barang-barang yang di minta berdasarkan clue yang diberi dan berpandukan bearing. Dalam group, seorang akan di tugaskan sbgai pembaca kompas (dah rase cam kt skool dulu pulak join pengakap hahaha). Pas dh setel explorace, xtvt survival tu pulak kitorang di kehendaki memasak menggunakan barang2 yang dah di collect ketika explorace tu. Kami cuma dibekalkan periuk, beras, kunyit dan garam. Pastu pandai2 la nak masak cmne. hehe.





Petang pas checkout chalet, kami pun balik. Walaupun singkat je masa di pulau ni, but we oll really2 enjoy n have fun sesama staff. Yang mana staff tak berapa nak kenal pun, dah jadi rapat dah. Masa balik, me ada la beli belacan pulau aman & gelama masam. Perghh..sedap la gelama masam tuh! nyesal lak beli sikit. Cuma yg rase frust sikit sb sukun takde waktu kami pegi sana, org kmpg ckp buah sukun tak turun waktu tu.

secara conclusion nye, bagi yang ingin menenangkan fikiran, back to nature, tingin merasa suasana perkampungan laut, silalah berkunjung ke pulau aman. I had a great experience here, oso a sweet memories.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails